Magazin

Blog

Alapvető ruhadarabok és kiegészítők pilateshez

Szívesen elkezdenéd a pilatest, de nem tudod, mire van szükség az induláshoz? Ebben a cikkben megosztjuk tanácsainkat a pilateshez szükséges ruházatot és felszereléseket illetően, hogy te is teljesen felkészült legyél - szintedtől függetlenül.

Ha érdekel a pilates és úgy döntöttél, hogy ideje élőben is kipróbálni ezt a sportot, akkor a most következő kisokosban minden szükséges tippet és tanácsot megtalálsz majd az induláshoz!

Ha még újnak számítasz akár a pilates, akár a csoportos edzések világában, akkor bizonyára kissé elveszettnek érezheted magad az első alkalommal. Ne aggódj, a pilates számos szépségei közül ez az egyik: mindenki elkezdi valahol és mindenkit szívesen látnak, legyen az kezdő, középhaladó vagy haladó. Úgyhogy ha kiszemeltél magadnak egy csoportot vagy online órát, akkor itt az ideje, hogy beszerezd a szükséges felszereléseket. Kezdjük a legkézenfekvőbb kérdéssel, a ruházattal!

Pilateshez érdemes könnyű, kényelmes, szabad mozgást biztosító ruházatot választani

Alapjában véve az a cél, hogy jól érezd magad a bőrödben és az általad választott ruhákban. Általában rugalmas, szorosan illeszkedő ruhadarabokat szoktak viselni az órán, mivel ezek lehetővé teszik az edzők számára, hogy nyomon kövessék az általad végzett gyakorlatok helyességét, a tartásodat és az ízületeid egymáshoz viszonyított helyzetét, így biztosítva a hatékony és biztonságos kivitelezést.

Ruházat

A pilateshez hasonló, alacsony intenzitású, kímélő torna jellegű órákon már megszokott, hogy korlátozó hatása miatt nem ajánlott a cipő viselete. Tipikusan tehát zokniban vagy mezítláb végzik a pilates gyakorlatokat, így ugyanis növelhető a boka stabilitása és az alsótest önérzékelési képessége is.

Egészen biztos azonban, hogy nem mindenki érzi jól magát mezítláb, ebben az esetben pedig bölcs döntés lehet befektetni egy pár jó minőségű zokniba. Érdemes nem túl vastag darabot választani, hogy ne izzadjon annyira a lábunk. A legjobb megoldás mindenképpen egy csúszásgátlós zokni lehet: nem csak kényelmesek, de izzadságelvezető képességgel is rendelkeznek.

Leggings választékunkban mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzoló darabot!

Egy fontos megjegyzés: ha reformer pilates órán készülsz részt venni, ezek során higiéniai és biztonsági okokból kötelező zoknit viselni.

A ruházat kiválasztásánál a kényelem és a szabad mozgás legyen az elsődleges tényező. Ezeket a szempontokat figyelembe véve érdemes kiválasztani az alsó-illetve felsőruházatot. Ajánlott a nagy mozgásszabadságot biztosító leggings, illetve a testhez simuló, könnyű anyagból készült póló viselete.

Felszerelés

Ha már megvannak az alap ruhadarabok, ideje áttérni a kiegészítőkhöz. Az első ilyen célpontunk pedig egy pilates szőnyeg lesz. Adottságaidnak megfelelőt igyekezz keresni, azaz legyen elég hosszú, a kényelem és támasz miatt pedig kellően vastag is. Jó ötlet lehet beszerezni egy tisztító spray-t is, hogy ne kelljen kellemetlen szagokkal küzdened. Igaz, ha nagyobb edzőterembe vagy stúdióba jársz órára, akkor ott jó eséllyel fognak szőnyeget biztosítani,de ha van sajátod, akkor mindenképpen azt érdemes magaddal vinned.

Megfontolandó még egy jógatégla vásárlása is, mely egy rendkívül sokoldalú kiegészítő és az edzések során nagyban hozzá tud járulni a megfelelő tartás kivitelezéséhez. Ezen kívül kaphatóak még olyan egyéb termékek is mint gumiszalagok, különböző habszivacsok, kézi súlyok és fitneszlabdák.

Ha otthon edzel, mindenképpen szükséged lesz egy szőnyegre!

Ha egy edző úgy dönt, hogy szeretne beépíteni egy kiegészítőt az edzésekbe, akkor általában gondoskodnak róla, hogy ezek biztosítva legyenek a résztvevők számára - annyival kevesebb tételt kell mindig magaddal cipelned, amikor edzeni mész. Ha viszont mindenképp otthonod keretein belül tervezel edzeni, akkor a felsoroltakhoz hasonló alap kellékek biztosan jó befektetések lesznek.

Extrák és kiegészítők

Végül, de nem utolsó sorban pedig szóba jöhetnek a kényelmet szolgáló extrák és kiegészítők is. A pilates edzésekre cipelt felszereléseid mennyiségétől, méretétől függően hasznos lehet például beruházni egy arra alkalmas sporttáskába.

Nélkülünk is biztosan tudod, hogy mennyire fontos a hidratáció, úgyhogy kulacsot se felejts el vinni magaddal következő edzésedre! 

Egy utolsó ötlet pedig, amire még szükséged lehet, az nem más, mint egy törölköző. Nem csak higiéniai tekintetben nélkülözhetetlen, de indokolt esetben akár egy jógatéglát vagy fejtámaszt is pótolni tudsz vele. Nyújtások során sem elhanyagolható az értékük, hiszen kiválóak az érintett végtag(ok) alátámasztására is, ami főleg a kevésbé hajlékonyak számára lehet nagy segítség.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)