Magazin

Blog

Amerikai foci Európában

Ugyan az amerikai topbajnokságok szintjét nem éri el, de így is rengeteg erős és színvonalas ligával rendelkezik Európa. Sorozatunk legújabb részében ezeket vesszük górcső alá.

A korábbi részekben ismertettük veletek, hogy miért érdemes amerikai futball mérkőzésre járni, bemutattuk a legalapvetőbb kifejezéseket, majd végig mentünk a védőkön és a támadókon. Ezek megismerésével már bátran ajánlunk bármilyen meccset élőben, vagy tévéből egyaránt, legyen szó akár az NFL-ről, esetleg egy magyar bajnokiról, vagy éppen egy európai találkozóról. 

De milyen lehetőségeink vannak erre Európában?

A legnagyobb név kétségtelenül a European League of Football (ELF), mely a kontinens legmagasabb szintű professzionális nemzetközi bajnoksága. 2020-ban alapították, jelenleg a második szezonja fut. Az első idényt a német Frankfurt Galaxy nyerte meg. Jövőre már magyar csapatnak is szurkolhatunk, ugyanis 2023-tól a Fehérvár Enthroners is csatlakozik a mezőnyhöz, amely német, török, lengyel, osztrák és spanyol csapatot, vagy csapatokat foglal magába. A székesfehérváriak mellett olasz és svájci együttes is indul jövőre a bővítés részeként. Ezzel a mostani 12-ről 16-ra nő a tagok száma, azonban 2025-ig további 8 klubot szeretnének beintergálni. A mérkőzések lebonyolítása a kontinensen megszokott, egyetemi alapú IFAF szabályok helyett alapvetően az NFL-t követik, a szélesebb szurkolói bázis elérése érdekében. Idén már televízióban, magyar nyelven is követhető.

European League of Football (Forrás: europeanleague.football)

Korábban futottak olyan nemzetközi ligák, mint az NFL Europe a 1990-es és 2000-es években, vagy a jóval kevesebbet megélt Bajnokok Ligája 2014 és 2016 között. A másik kiemelhető nemzetközi bajnokság az ELF mellett a CEFL és a CEFL Cup. Előbbi a Közép-Európai Futball Liga, ám indulnak rajta csapatok Francia- és Spanyolországból, valamint Skandináviából is, Magyarországot a Budapest Wolves képviselte 2022-ben. Utóbbin öt csapat vett részt idén és a Fehérvár Enthroners lett a végső bajnok.

Ezen felül nemzeti bajnokságokról beszélhetünk, amik felépítésükben hasonlóak, mint a hazai HFL, ami a magyar élvonal. A legerősebb ligák azonban jóval nagyobbak. Azok közül a csapatok közül, akik tagjai az ELF-nek, vannak olyanok, akik a hazájuk nemzeti bajnokságában is elindulnak, viszont fontos, hogy azok a játékosok, akik ott az aktív keret tagjai, itt nem játszhatnak, mert profi szerződéssel rendelkeznek. A legkiemelkedőbb nemzeti ligák a német (German Football League/GFL), az osztrák (Austrian Football league/AFL) és a finn (Vaahteraliiga), de magas szintet képvisel a spanyol (Liga Nacional de Fútbol Americano/LNFA), és a svéd (Superserien) bajnokság is.További említést érő versenysorozatok:

Championnat Élite Division 1 (francia)

Italian Football League (olasz)

Nationalligaen (dán)

Liga Futbolu Amerykańskiego (lengyel)

Nationalliga A (svájci)

Hungarian Football League (magyar)

Ami a válogatott futballt illeti, a nemzetközi szövetség (IFAF) rendez Európa- és világbajnokságot is. Eddig öt vb-t rendeztek, ebből kétszer Japán nyert, háromszor pedig az Egyesült Államok (amely az első kettő rendezvényen nem indult). Az Európa-bajnoki eredményekkel lehet jogot szerezni a vb-indulásra. Az Eb két osztályra van osztva, „A” és „B” csoportra. Az újonnan érkező válogatottak a B csoportba tudnak jelentkezni, majd a győztes kerülhet be a szűk elitbe. Magyarország a B csoportban szerepelt eddig, ahol Izrael, Spanyolország, Belgium és Törökország voltak az ellenfél. A versenyt 100%-osan megnyerve szereztük meg a jogot, hogy fellépjünk az A csoportba, ahol Ausztria és Franciaország ellen kell helytállni az idei összecsapásokon. Nem lesz egyszerű feladat, a német mellett ez a két nemzeti csapat számít jelenleg a legerősebb válogatottnak. De a finneket és az olaszokat sem szabad soha leírni. Előbbi a csúcstartó öt elsőséggel és négy ezüstéremmel, utóbbi a címvédő, amely összesen három aranyat szerzett a kontinensviadalokon és három alkalommal volt második, csak úgy, mint Németország. Az Eb előtt válogatottunk 2018-ban részt vett a Three Nations Cupban is, amelyben Csehországgal és Szlovákiával versenyzett, és győzött magabiztosan.

Magyar Amerikai Futball Válogatott (Forrás: MTI/Kovács Tamás)

Végszó

Mindenképpen szurkoljunk a magyar válogatottnak az őszi meccseken, valamint érdemes követni a HFL, a Divízió I. és a Divízió II. küzdelmeit is. Az első és másodosztályban találkozhattok a Budapest Cowbells csapataival. Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, és te is kipróbálnád magad ezekben a bajnokságokban, regisztrálj a szeptember 25-én 10 órakor kezdődő toborzójukra. További információkért keresd fel honlapukat és közösségi média felületeiket, valamint  látogass ki a mérkőzéseikre. Ősszel az utánpótlás csapataikat követheted, pályára lép az U15, az U17 és az U19-es együttes is. A pályán találkozunk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)