Magazin

Blog

Amerikai futball felszerelések

Cikksorozatunk korábbi részeiben bemutattuk az amerikai futball és a flag football szabályait, valamint igyekeztünk hasznos tanácsokkal ellátni azokat, akik belevágnának a sportágba. A felszerelésekről többször is esett már szó, azonban azok részletes bemutatásával még adósak vagyunk. Legfrissebb írásunkat ennek a témának szenteljük.

Amerikai foci felszerelések

A játékosok felszerelésének legjellegzetesebb eleme a sisak, amely a fejet érő ütéseket hivatott elnyelni. Az eszköz két részből áll: az agykoponyát védő belülről párnázott burokból és az arc előtt elhelyezkedő rácsból. A két részegység egymással összeköttetésben van, így a rácsot érő behatások energiáját is a burok vezeti el. Mivel a sisakrács kialakítása számos módon történhet, minden pozíció eltérő felépítésűt használ. A legmodernebb sisakok már kifejezetten könnyűek, ugyanakkor kiválóan tompítják a fejet érő ütéseket is. A felszerelés kötelező eleme a fogvédő is, amely számos színben és formában fellelhető.

A felszerelés legjellegzetesebb eleme a sisak
Fotó: Kutasi Petra

Nagyon szembetűnő még a vállvédő, amely a váll és a felsőtest védelmét szolgálja. Működési elve a sisakéhoz hasonló, egy külső kemény réteg alatt puhább rétegek szívják fel a mozgási energiát. Ebben az esetben sem csupán egyfajta dizájn létezik, az egyes pozíciók eltérő kialakítású vállvédőket használnak. A sisakokhoz hasonlóan, itt is a pehelysúlyú, de nagyon hatékony felszerelések dominálják újabban a piacot. Egyes játékosok kiegészítő elemeket is csatolnak vállvédőjükhöz, például gerinc- vagy bordavédőt. 

Az elkapók számára ajánlott kiegészítő a kesztyű
Fotó: Kutasi Petra

Az amerikai futballisták combját, csípőjét és térdét egy olyan nadrág tartja biztonságban, amelybe összesen hét darab protektort ad helyet. Ezek többnyire puha, az ütéseket elnyelő anyagból készülnek. Ezen protektorok használata a mérkőzéseken kötelező.

Cipők és kesztyűk tekintetében szintén sokféle kialakítással találkozhatunk. Vannak olyan posztok, amelyeknél a kezek és a boka védelme a fő szempont (például falemberek), de egyes játékosoknak inkább mozgékonyságra és tapadós tenyerekre van szüksége (például elkapók).

Beszerzés

A felszerelések beszerzése egyszerűbb, mint azt sokan gondolnánk. Hazánkban két vállalkozás is foglalkozik az amerikai futballhoz szükséges eszközök forgalmazásával, valamint néhány kiegészítő a Decathlon áruházaiban is beszerezhető. A használt felszerelések piaca is meglepően aktív, a Facebook-on külön csoportok alakultak az ilyen jellegű hirdetéseknek, de az adok-veszek oldalakon is bele lehet botlani egy-két jó állapotú vállvédőbe vagy sisakba. 

Flag foci felszerelések

A flag football az anyasportnál jelentősen kevesebb felszerelést igényel. Egy hátizsákban elfér minden, amire szükség lehet egy jó mérkőzéshez. Más nem kell, csupán megfelelő mennyiségű zászló, öv, néhány bója, esetleg jelzőmezek és egy fogvédő. A Decathlon áruházaiban komplett készletek kaphatók, amelyekben labda, bóják és zászlók is találhatók. Itt megjegyzendő, hogy a stoplis cipők és a labda elkapását segítő kesztyűk emelni tudják a játék színvonalát, de nem elengedhetetlen kellékek, legfeljebb versenyszinten válnak igazán szükségessé.

A flag football az anyasportnál jelentősen kevesebb felszerelést igényel

Ezek tehát azok a felszerelések, amelyeket az amerikai futball játékosok használnak. Egy jó minőségű készlet képes megvédeni használóját az ütközések erejétől. Kezdőknek mindenképpen ajánljuk tapasztalt játékosok véleményét kikérni a megfelelő felszerelés kiválasztásában. Flag footballhoz pedig lényegesen könnyebb minden tartozékot beszerezni, akár baráti körben is bármikor rendezhetünk egy élvezetes meccset.

Ha kérdésed merült fel a sportággal kapcsolatban vagy megjött a kedved a játékhoz, várunk a Budapest Cowbells amerikai foci (15 év felett) és flag foci (10-15 éves kor között) csapatában!

A cikk borítóképe Kutasi Petra fotója.

A többrészes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)