Magazin

Blog

Amikor a PET palack túrázni indul - Hogyan lesz a palackból pulóver?

A polár pulcsi szuper kényelmes – nekünk. Vajon megoldható-e, hogy a gyártási folyamata is kényelmesebb legyen – a környezetünk számára? A Quechua 2010 óta erre törekszik! Hogyan készülhet kényelmes túrapulóver újrahasznosított műanyag palackokból? Tudj meg többet a folyamatról!

A viszketésnek vége!

A polár anyag nem kevesebbet vallhat magáénak, mint hogy megszabadította a túrázókat a viszketéstől! Már csak ezért is hálásak lehetünk neki! 1979-es feltalálása óta ez az anyag sikeres térhódításon ment keresztül, már ami a túrázók ruhatárát illeti. Viszlát hideg, viszlát lassan száradó ruhadarabok, viszlát bőrirritáció! Úgy tűnt, hogy a polár megalkotásával minden igényt sikerült kiszolgálni. Egy kivételével: sajnos az alapanyaga műanyag! Ezzel szemben a gyapjú sokkal természetesebb anyag. Akkor ezzel el is dőlt a polár vs. gyapjú csata? De mi lenne, ha a polár újrahasznosított műanyagból készülne? Ez már jobban hangzik, igaz? 10 évvel ezelőtt innen indult a gondolatfolyam, amely mára a polcainkon is megtalálható pulóverekben öltött testet.

Lépjünk egyet vissza: miért volt szükség egy új anyagra, miért nem volt elég a jól bevált gyapjú? Nos, a polár kiváló hőszigetelő hatással bír. Dehát ez a gyapjúra is igaz, válaszolhatnánk! Ami viszont a polár javára billenti a mérleg nyelvét, hogy nemcsak melegen tart, de mindeközben könnyű marad, engedi a bőrt lélegezni és gyorsan is szárad. Neki köszönhetően az izzadás többé nem jelent egyet az irritációval. Nem kell az első pár kilométer után felfelé rángatnunk a pólónk nyakát, hogy ne érintkezzen a pulóverünk a bőrünkkel.

Viszlát viszketés!

Palackok, amelyek melegen tartanak!

Beszéljünk a műanyagról!

A polár poliészterből készül. Pontosabban polietilén-tereftalátból, amelyet a legtöbben „PET”-ként ismernek. Az elmúlt évek során a PET szinte egybeforrt a környezetszennyezés fogalmával. „A Quechua mérnökei úgy gondolták, hogy ha már a műanyagot nem tudják kiiktatni a polár gyártási folyamatából, más utat keresnek. 2010-ben vállalták a kihívást, hogy a 100%-ban újrahasznosított műanyagot válasszák!” Magyarázza Emmanuelle François, az újrahasznosított palackokból készült polárok termékmenedzsere. 

Amikor a PET palack túrázni indul!

Kisebb környezeti hatás, több élmény

Ahogy arra számítottak, az újrahasznosított műanyag használata nagyban csökkentette a pulóverek gyártásának környezeti lábnyomát. Az új eljárás lehetővé tette, hogy 15%-kal csökkenjen a CO2 kibocsátás, 20%-kal pedig az energiafogyasztás. Ráadásul így minden évben több millió műanyag palack kap új életet!

És ahogy a mondás tartja, evés közben jön meg az étvágy: a környezetbarátabb pulóver gyártása megadta a kezdő löketet a Quechua számára. Az elmúlt években egyre több és több terméküket igyekeznek környezettudatosabbá tenni, ez a cél került a tevékenységük fő fókuszába. 

Ráadásul a környezetbarát tervezés és a divat, az esztétika járhatnak kéz a kézben! Az eljárás az egyszer használatos műanyagot kelti újra életre, amely így stílusos túraruházat alakjában ölt testet.

A termékek kinézete fontos, hiszen az elmúlt időszakban aktív részesei lettek nemcsak a hegyekben használt, hanem a mindennapi életben is hordott ruhatárunknak. Így a Quechua fejlesztői kiemelt figyelmet fordítanak az anyag tervezése mellett a megfelelő szín és szabás kiválasztására is. Így jut el egy kezdetben profi túrázók által használt anyag a mindennapjainkba!

Minden évben több millió műanyag palack kap új életet!

Ha már a színekről van szó:

Miért ne lehetne a festési eljárás is környezettudatos?

A Quechuánál ez nem más, mint a dope-dyed technika. Minden fonalat már a gyártás során megfestenek. Miért jobb ez a megoldás? Mert kevesebb vizet használnak fel, mint egy átlagos festési folyamat során, így a szennyvíz mennyisége is kevesebb.

A műanyagok újrahasznosítása, a pazarlás csökkentése, az erőforrások túlzott felhasználása elleni küzdelem... Kis lépések, de minden túrázó tudja, hogy kis lépésekkel mennyire messzire lehet jutni! Örömünkre szolgál, hogy az újrahasznosított poliészter anyaggal egy szenvedélyes utazás vette kezdetét: ahol a környezetbarát tervezés és a fenntarthatóság kéz a kézben jár.

Ha szeretnél még többet tudni az Ecodesign törekvéseinkről és termékeinről, látogass el a honlapunkra!

Fókuszban a környezettudatosság!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)