Magazin

Blog

Amit a sport jelent számomra

A sport számomra sosem a teljesítményről szólt, és sokáig nem is épült be úgy igazán a mindennapi életembe. Viszont amióta sportáruházban dolgozom és a sport a munkám részét képezi, túlzás nélkül állíthatom, hogy megváltozott az életem.

Így kezdődött...

A mozgás szeretetét gyerekkoromból hoztam magammal, valamilyen formában mindig jelen volt az életemben: a családdal rengeteget jártunk kirándulni, egy ideig néptáncra is jártam, volt otthon roller, bicikli, görkorcsolya, nyaranta sokat tollasoztunk az utca közepén, télen pedig el-eljártunk korizni, szánkózni és még síelni is megtanultunk.... mindezt a kikapcsolódás, az élvezet és a közösségi élmény kedvéért, nem pedig a teljesítmény hajszolásáért. Így később sem éreztem soha kényszert arra, hogy rendszeresen sportoljak valamit, akkor és annyit mozogtam, amihez éppen kedvem volt. Szívesen kipróbáltam új sportokat, de nem igazán maradtam meg egyik mellett sem. A suliban utáltam futni, a labdajátékoktól pedig kirázott a hideg. Amióta sportos környezetben dolgozom, szép lassan beszivárgott a hétköznapjaimba is a mozgás szeretete, a mozgás iránti vágy. A kihívást keresve elkezdtem futni, és bár futó karrierem nem indult zökkenőmentesen és töretlen lelkesedéssel, ma már nem tudok elképzelni úgy egy hetet, hogy semmit nem sportolok.

Sport jelentősége
 Ma már télen-nyáron kint futok, minimum heti 2-3 alkalommal

A cél mindig más

Az első pár kilométer megtétele után egyértelmű volt számomra, hogy először az állóképességemet kell fejleszteni, szép lassan kell rászoktatnom a szervezetemet a rendszeres mozgásra. Miután sikerült több km-t megállás nélkül lefutnom, változott a fontossági sorrend, nagyobb hangsúlyt fektettem a tempó javítására, a megfelelő futótechnika elsajátítására, tehát elkezdett érdekelni a teljesítményem... A folyamatos tanulás, fejlődés iránti vágy pedig rengeteg dolgot hozott magával, ami mind hatással volt (van) a mindennapi életemre.

Mi változott, amióta rendszeresen sportolok?

Belevágni egy új dologba mindig azt jelenti, hogy kicsit ki kell lépni a megszokott komfortzónánkból. Amióta a sport az életem része, minden alkalommal a saját határaimat feszegetem és picit mindig túllépek az éppen adott, komfortosnak tűnő lelkiállapotomon. Ez sokszor kellemetlen, rossz érzés, de visszatekintve mindig hihetetlenül büszkeséggel tölt el, hogy sikerült teljesítenem az adott célt. Sokkal nagyobb lett az önbizalmam és motiváltabban, könnyebben belevágok új kihívásokba az élet bármely területén. Megtanultam a kitartást és azt, hogy azzal nem megyek semmire, ha az út közepén feladom. Tudom, hogy ha kitűzök egy célt magam elé, akkor előbb-utóbb meg is fogom valósítani, a rendszeres futás által például így sikerült teljes mértékben leszoknom a dohányzásról. Irtó felszabadító érzés úgy futni, hogy nem zihálok közben és nem kapkodok levegő után egy-egy edzés végén! Azóta sokkal tudatosabban figyelek a szervezetem jelzéseire és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek az egészséges életmódra! Számomra a sport, a futás a meditációs „én-idő”, amikor kiszabadulhatok az állandóan duruzsoló alapzajban töltött munkanap légköréből, végre egyedül lehetek a gondolataimmal, levezethetem a felgyülemlett feszültséget, a stresszt, vagy ha szeretném, akkor teljesen kikapcsolhatom az agyam. A futásnak köszönhetően ráadásul egy olyan futóközösség tagja lehetek, ahol nem csak együtt futunk egy-egy versenyen, hanem barátként állunk ki egymás mellett! #justhavefun<3 

Sport jelentősége
 Just have fun futóközösségünk

Azt hiszem, elég érzelgősre, már-már csöpögősre sikerült az írásom...  :) de néha szeretek végigtekinteni olyan fontos momentumokon, melyek hatással vannak az életemre, és a sport határozottan ilyen! Régen tényleg nem érdekelt ilyen szinten a mozgás, inkább a teljesen átlagos, „nem, vagy csak ritkán sportolók” táborát erősítettem, így tudom, milyen félelmekkel, kérdésekkel és kétségekkel vágtam bele a futásba, a rendszeres sportba, viszont azóta sem bántam meg! Önbizalom, kitartás, határok feszegetése, motiváció, meditáció, én-idő, kikapcsolódás, stressz levezetése, egészségmegőrzés, közösség... számomra mindezt jelenti a sport! És számodra...?

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)