Magazin

Blog

Aptonia étrendkiegészítő-teszt kerékpározáshoz

Júniusban a szlovén-olasz határ mellett edzőtáboroztunk a miskolci HOTE Sport-tal. Ennek apropóján a Decathlon kereskedelmi csapatának felkérésére tesztelhettem az Aptonia márka jó pár étrendkiegészítőjét a négynapos intenzív edzés során. Bár, kellően objektív következtetéseket pár nap alapján nem könnyű levonni, de egy-két olyan termékünket különösen megkedveltem, melyeket eddig még nem próbáltam. Ilyen a sótabletta, a csokis recovery drink vagy a gyümölcszselé szelet – haladjunk most szépen sorjában.

Szóval, a helyszín Magozd, az Isonzó-völgye (a Triglavi Nemzeti Park és Udine megye által közre zárt hegyzugos vidék). Tizenkettedmagammal töltöttünk el itt öt napot, közben négy embert próbáló hegyi etappal, mialatt teljesítettünk 423 km-t, 10 000 méter szintemelkedéssel – húsz, bringás zsargonnal élve: „kategorizált” hegyet gyűrtünk le. A hetünket a méltán híres és rettegett olasz kerékpáros zarándokhellyel, a Monte Zoncolannal zártuk – mely Európa egyik legnehezebb aszfaltcsíkja az emelkedők rangsorában, köszönhetően a helyenként 21%-os meredekségének és az összesen 1500 méternyi szintemelkedésének.

Aptonia termékteszt - A képen a kerékpáros edzés résztvevői
Az edzőtábor résztvevői

Mindezek tudatában talán nem meglepő, hogy a sikeres edzőtáborunk egyik legfőbb kulcsa a megfelelő táplálkozás volt. Reggelente 40 tojásból sütöttünk rántottát a zab mellé, esténként pedig kiadós pasta party várt ránk 2-2,5 kiló tésztából, parmezánnal, pesto-val tálalva. Na, de mi a szitu az Aptonia-val?

Ötféle terméket kaptam kipróbálásra.

Elsőként jöjjön a négyes csomagolású energiazselé pack.

Márkától függetlenül a gélek alapdarabok egy bringás hátsó zsebében. Nálunk van ebből short distance és long distance (rövid- és hosszú távra) verzió. Utóbbiban a koffein és a BCAA jelent különbséget. Talán a koffein az, amiről kevesebbet kell beszélni, hasonló booster, mint a reggeli kávé :). A BCAA már egy másik lapra tartozik, sokan szedik, csak nem tudják miért. Igazából elég komplex és mindenekelőtt jótékony hatása van a szervezetünkre. Izmot épít, ha úgy tetszik növeszt, meggátolja az úgynevezett katabolikus (izombontó) folyamatokat és folyamatos biztosítása mellett javítja a kondíciónkat – ami állóképességi sportok esetében nagyon nem hátrány. Alapvetően mindkettő gélben van még maltodextrin, valamint B-vitaminok – a fáradtságérzet csökkentéséért – illetve antioxidánsok a sejtek védelmében. Még egy jó pont: mint több más felelős gondolkodású gyártó, Aptoniáék is rögzítették a letéphető részt a tasak „testéhez”, így várhatóan kevesebb „vétlen” szemetelést okoz a használta.

Aptonia étrendkiegészítő termékteszt - Energiazselé a hátsó zsebben
Egy kerékpáros hátsó zsebében szinte mindig megtalálható az energiazselé

Egy szó, mint száz, egy alap gél mindig jó cucc, ami nélkül nem indulok edzésre, az ok viszont, ami miatt ezt kaptam kipróbálásra, az nem más, mint hogy hasonlítsam össze egy másik termékünkkel, még pedig a G-Easy nevezetű innovációs gélünkkel. Tartalomban nincs különbség, ugyanakkor textúrában, állagban igen. A sima gélünk egy kicsit selymes, édes, de nem túlságosan. Pestiesen szólva nekem ízre nem jött be. Bár, ízre ezt jelölik a csomagoláson, számomra a citrom íze nem ilyen, ráadásul zavaróan gejl. De ugyebár ízlések és pofonok. Nem mindenkinek jön be ugyanaz, így e téren nem győzném meg az olvasót az objektivitásomról. Többek között azért sem, mert példának okáért az egyik legjobb minőségű brit táplálékkiegészítő termékeitől szabályosan hányingerem van, más meg imádja.

Na, de mitől innovatív a G-Easy? Az nem hír egy 64 grammos gél esetében, hogy letekerhető, praktikus kupakkal bír, ugyanakkor a felhasználó kap mellé egy nagyon puha szívófejet. Ezen keresztül – a kupakot lecserélve – tetszőlegesen adagolható a termék és a gyártó elmondása szerint cseppmentes, nem folyik ki a mez zsebében (azt hiszem annál kevés bosszantóbb dolog van, mikor veszed ki a hátad mögül a telódat, ami csupa ragacs...). Ha, már teszt akkor ez a „legenda”: IGAZ! A szívófej nem szivárog, nem engedi kicsöpögni a gélt – nemcsak laboratóriumi tesztek igazolják. Ha az íz tetszik és hosszú távra mész, akkor ezzel is minden smakkol, hasznos portéka.

Sótabletta.

A só az jó, a só az kell. Kell az edzéshez és kell az élethez is, ahogy azt Danny Boyle meg is rendezte. Na, de mit tud, nem elég betúrni az arcba egy nagy krumplit a mekiben edzés felénél? Egyrészről nem igazán, másrészről meg nem mindig van félútnál meki. :)  Szóval ez a só, nem az a só azért.

Kemény edzés közben a szervezet akarva-akaratlanul kezd kimerülni. Kiürülünk, mint a kocsiban a tank. Ezt a kiürülést kell a lehető leghatásosabban elkerülni, késleltetni. Tesszük ezt különböző szeletekkel, gélekkel, akár gyümölcsökkel. Egy közös edzés során sokszor kopogtatunk a teljesítőképességünk felső limitjén, minek következtében megjelenhetnek az izomgörcsök, a hányinger, a zavartság. Ezt elkerülendő nemcsak a fenti táplálékkiegészítők bevitele segíthet, hanem az izzadás révén elveszített ásványi sók, elektrolitok gyors pótlása is.

Aptonia étrendkiegészítő teszt - Az edzés során elvesztett ásványi sókat pótolni kell, például sótablettával
Az edzés során elvesztett ásványi sókat pótolni kell

Ezt tesszük a sótablettával. Magas nátrium, kálium, magnézium tartalmával segít megelőzni a fenti panaszokat és erősnek maradni az edzés végéig. Két-három óránként egy-egy kapszula aranyat érhet. Ami ebben a tablettában óriási előny a tartalmon túl, az az ár! Egy dobozban 100 darabot kapunk az Aptoniától, ez azt jelenti, hogy kapszulánként 29,9 ft-ot fizetünk ki (van olyan, Magyarországon vezető készítmény, mely esetében ez a darabár 58 ft, alacsonyabb hatóanyag tartalom mellett). A só-zselékapszula lenyelése problémamentes, egyáltalán nem karcol, nem eredményez „gombóc a torokban” érzést. Próbáljátok ki, használjátok – ezáltal sem lesztek „paff”-on miután letettétek a bringát.

Aptonia Ultra, gyümölcshús (zselé)szelet

Egy dobozban öt zselészelet, átlátszó zacskóba csomagolva. A kibontása szuper könnyű, a csomagoláson található egy kis fül, ezt felrántva kinyílik. Nagyon puha, krémes zselés szelet van benne, pár rágással, körülbelül három másodpercen belül lenyelhető. Különösen hasznos ez mondjuk 160-170-es pulzusnál, amikor épp rendeződsz és levegőt is alig tudsz venni. Pikk-pakk elfogyasztod, az energiát bevitted, nyomás tovább! A szokásos tartalom, mint a legtöbb energiapótló termékünknél: B6, B12, C vitaminok, maltodextrin, körülbelül 80 kcal/szelet, 50%-os gyümölcstartalom mellett. Csak ajánlani tudom és nemcsak én: a honlapunkon 4,8 csillagos értékelése van – mások is szeretik.

Regeneráló italpor

Végezetül egy gyertyagyújtás a regenerációért: Csokoládé ízű Recovery Drink – személyes kedvencem a tesztelt termékek közül. Egy 512 grammos kiszerelésű csomagot vittem magammal Szlovéniába, ez 8 újratöltésre elég mennyiség. Egy adag 14 gramm tejsavófehérje-kazein mixet tartalmaz, plusz 1,7 gramm BCAA-t, emellett a szükséges vitaminokon túl vasat, magnéziumot, cinket és nagy mennyiségű nátriumot (173 mg). Mi szól mellette? Nagyon finom, de tényleg. Imádtam az ízét, ráadásul egyáltalán nem csomósodott a shaker-ben. Igaz ugyan, hogy a gyártó vízzel ajánlja a keverésért, de én tejjel szeretem ezeket fogyasztani  - ezen a ponton csaltam picit.

Aptonia étrendkiegészítő teszt - Regeneráló italpor edzés után
 Edzés után a regenerációra is kiemelt figyelmet kell fordítani!

Egy szó, mint száz, decathlonosan jó ár-érték aránnyal és minőségi tartalommal bíró étrendkiegészítőket próbálhattam ki edzéseim során az Alpok emelkedőin, összességében megelégedésemre. Szívesen fogom ezeket fogyasztani a jövőben is. Fontos szempont lehet még, hogy a leírások alapján mindegyik termék Franciaországban készült és természetesen jelölték a csomagoláson a dopping-free védjegyet is.

Szóval próbáljátok ki bátran, nekem beváltak.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)