Magazin

Blog

Artengo TR 960 Control Tour 16x19 teszt

Mióta megtudtam, hogy Gael Monfilst leszerződtette az Artengo márka, azóta kíváncsian vártam, hogy kipróbálhassam a nevével fémjelzett ütőt.

Az érdeklődésem több okból is fennállt. Először is, próbáltam és használom a (régi) TR 990 Pro, és TR 930 Spin Pro ütőket, amik teljesen más vonalat képviselnek - sok pörgetést és erőt - és szerettem volna kipróbálni más jellegű ütőt is a márkától. Másodsorban gyerekkoromban a népszerű osztrák márka ütőjével játszottam, és ez az ütő a négyzetes keret keresztmetszettel, valamint a fejformával igencsak ebbe az irányba mutat. Aztán persze az a dolog sem elhanyagolható, hogy milyen ütőt képes gyártani az Artengo egy korábbi top 10-es ikonikus játékos számára.

A TR 960 Control Tour egy nagyon letisztult ütő, jól látható rokonvonásokkal a korábban említett osztrák márkával. Ez nem indokolatlan, Monfils korábbi szponzora egyébként 3 féle alapütőt gyárt kizárólag szponzoráltjai számára, ahol szintén felismerhető az osztrák rokonság, és ezek közül az egyiket használta saját igényeire szabva (súlyozva, stb.) Gael. A 960 egyébként 22mm széles kerettel készül végig állandó keresztmetszettel, maximálisan letisztult formában, nincsen semmi variáció, design a keret formáját tekintve.

Artengo TR 960

A fejforma az osztrák márkával megegyező. A dizájn szintén elég egyszerű, de stílusos - a fekete keretet az ütő nyaka körül a szokásos helyen világos szürke szín töri meg, és 12 óránál is van egy lila jelölés. A festéssel nem voltam maradéktalanul elégedett, mivel a részletek nem teljesen kidolgozottak. A húrvezető/fejvédő viszonylag puhább/gyengébb anyag érzetét kelti, és a fejvédő rész is jóval rövidebb, mint a két másik Artengo ütőmön. Ezen kívül a csomózólyukak elhelyezésével sem voltam száz százalékig kibékülve, főleg mivel korábbi tapasztalataim alapján ez rendben volt, és az ütő nincsen felkészítve hosszanti bélhúros hybrid húrozásra sem (nem szabad bélhúrra poliészter, vagy más kemény húrt csomózni), mint más márkák hasonló típusú ütői.

Az ütő specifikációja eléggé általános a kontroll ütők között. Nem túl nehéz, hogy legyen lehetőség egyénre szabni, de előrevetíti, hogy egy haladó ütőről van szó.

Az ütő főbb paraméterei

  • fejméret: 630 cm2
  • (húrozatlan) tömeg: 305 g
  • (húrozatlan) balansz: 31,5 cm
  • húrkiosztás: 16x19
  • merevség: 65 RA
  • keret szélessége: 22mm, egyenes

Gondolkodtam, hogy mivel húrozzam az ütőt (mely ebben a kategóriában teljesen normális módon, húr nélkül érkezik), de aztán végül is maradtam a megszokott Wilson Revolve 1.25 mm-nél, melyet a kisebb fejméret okán 1 kg-al puhábbra, 24/23 kg-ra húztam. Rátekertem egy fedőgripet amit a szokásos gumigyűrűvel rögzítettem, raktam a húrba rezgéscsillapítót, és mentem a pályára. A nyél egyébként az átlagnál hosszabb - ami így kényelmes tud lenni kétkezes fonákot ütő játékosok számára is - a vége pedig a kerek/gombócos típus.

A TR 960 Control Tour egy igazi kontroll ütő ennek minden előnyével és hátrányával. Ez azt jelenti, hogy egy adott erősségű ütéshez több saját energiát kell hozzátenni, vagy a pörgetést adó mozdulatot is nagyobb intenzitással kell megtenni, de cserébe jóval nagyobb határok között mozognak a lehetőségeink, hogy mit szeretnénk elérni azzal a labdával, amit épp megütünk, nagyobb mértékben függ tőlünk mint egy power vagy spin típusú ütő esetén. Ez azt is jelenti, hogy a mi játék képességeink fontossága is nagyobb. Miért mondom ezt ilyen kiemelten? Összehasonlítva a megszokott “erő és pörgetés” ütőkkel a képességeimet és az aktuális formámat sokkal jobban felerősítve éreztem játék közben. Nincs mese, de ha lábbal ott vagy, jól lendítesz, és megfelelő a mozdulat, akkor az fog történni amit elterveztél.

Számomra hosszabb időre volt szükség hogy megszokjam ezt az ütőt, de ezek után élveztem vele a játékot. Kifejezetten szeretem, hogy a 16x19-es modell húrozása nyitottabb, mivel így egy kis többlet erő és pörgetés lehetőségét tartalmazza magában, aki pedig ragaszkodik a maximális kontrollhoz, ő választhatja a 18x20-as modellt.

Artengo TR 960 játék közben.

A tömege és egyensúlya az ütőnek véleményem szerint jól eltalált, és mondom ezt úgy, hogy sokszor már túl nehéznek érzem a 300 gramm fölötti ütőket, de ez jól működött ilyen szempontból. A keret nem túl tompított, de a káros rezgésekkel sincsen különösebb probléma, inkább az ütés hangján hallatszódik ez. A labdaérzet semmi különös, de az ütőt ezzel a húrozással nem minden szituációban éreztem kényelmesnek. Edzettem vele kosárból új labdákkal, és ha netán a találati pont nem volt tökéletes, azt megéreztem. A “sweetspot” vagyis a húrozás azon része ahol “ideálisnak” mondható a találat nem túl nagy, de ez a kontroll ütők sajátossága, nem feltétlenül probléma. Ami a kényelemmel kapcsolatban érdekesség, hogy számomra ismét bebizonyosodott, hogy az RA mérőszám nem minden, mivel a “papíron merevebb” 990-es és 930-as ütőim számomra kényelmesebbek.

Összességében ez egy tök jó ütő nagyon jó árért, és persze vannak dolgok, amikkel nem vagyok tökéletesen elégedett, de ebben az is benne lehet hogy a másik két típus után az én elvárásaim voltak túl magasak. Karcolások az ütő tetején a rövid fejvédő miatt, nem ideális csomózási poziciók, pici “sweetspot”, valamint “semmi különös” érzés, ezek mind-mind túlélhető dolgok. Ettől az ütő tudja a dolgát: lehetőséget biztosít, hogy ütés közben kontrolláljuk a tenisznek mint játéknak sok-sok paraméterét, mint a labda sebessége vagy pörgése, az ütés mélysége, és sorolhatnám. Puhább húrral, alacsonyabb feszességgel, vagy hybrid, multifilament, netalálntán bélhúrral húrozva még jobb eredményt lehet elérni. Az ütőt 39 990 Ft-ért lehet megvásárolni a Decathlonban, ami messze alacsonyabb, mint a vezető márkák hasonló jellegű ütői, ennyiért érdemes egy próbát tenni vele.

Az ütő tesztelést Weisz Ferenc Ferdinánd, a tennisnerd.net vendégszerzője készítette.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)