Magazin

Blog

Ásványi anyagok - Kislexikon I.

A vitaminok mellett az ásványi anyagok ugyanolyan fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében és nélkülözhetetlenek egészségünk szempontjából. Bár lényeges különbség van a vitaminok és ásványi anyagok közt: az ásványi sókat nem képes előállítani a szervezetünk, a vitaminok esetében pedig előfordul, hogy magunk állítjuk elő egy részüket. A következő cikkben szót ejtünk arról, milyen ásvány sót, milyen ételből vagy italból tudjuk pótolni testünk számára.

A természetben előforduló ásványok mindegyike előfordul a testünkben is. Az anyagcsere folyamataiban fontos szerepet játszanak, mindegyikükre igényt tat a szervezetünk.  Természetesen ez esetben is van egy bizonyos mennyiség, melyet egy egy sóból igényel a testünk, vannak úgynevezett makro ásványok, melyekből a testünk többet vesz fel, és vannak mikro ásványok, melyekből kevesebb a napi szükségletünk. 

Makro ásványok: kalcium, magnézium, kálium, foszfor, nátrium. 

Mikro ásványok: vas, cink, réz, szelén, jód, fluor,  bór, mangán, molibdén, vanádium, kobalt. Ebben az írásban a szervezetünknek nagyobb mennyiségben szükséges makro ásványanyagokkal szeretnélek benneteket megismertetni. 

Ásványi anyagok - Kislexikon
 A gyümölcsök megfelelő mennyiségben tartalmaznak nátriumot és káliumot, így a két elem pótlása, megfelelő táplálkozás mellett, nem szükséges

Kalcium

A kalcium testünk leggyakoribb ásványi sója, csontjaink egyik fő alkotóeleme. A foszforral együttműködve a fogak és csontok épségéért felel. Segít az idegrendszer működésében, alvászavar és figyelemzavar enyhítésében. Gyermekeknél segíti a csontnövekedés folyamatát. Terhesség és szoptatás alatt különös figyelmet kell szánni a kalcium pótlására. Hiánya szélsőséges esetben depressziós tünetekkel is járhat, valamint vasfelszívódási zavar léphet fel. Gyorsabb kiürülését okozza a cigaretta, alkohol és a túlzott cukorfogyasztás.  A kalciumot a magnéziummal együtt 2:1 arányban érdemes fogyasztani. Napi kalcium adag nagyjából 800-1000 mg. A túladagolás veszélye is fennáll : hányás, hasmenés, hasfájás tünetekkel járhat. 

Források: olajos magvak, szezámmag, bab, gabonafélék, zöld színű növények. Az állati eredetű fehérjékben megtalálható elem, viszont minél több állati eredetű fehérjét veszünk magunkhoz, a kalcium annál nehezebben szívódik fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne fogyasszunk húst vagy tejtermékeket, de ne csak ezzel próbáljuk pótolni a napi ásványi anyag és vitamin mennyiségünket. 

Ásványi anyagok - Kislexikon
 Az olajos magvak szinte minden olyan ásványi anyagot tartalmaznak, melyre szükségünk van

Magnézium

A magnézium rengeteg  folyamatban vesz részt, legfőbb feladata a szív védelme és a szívritmus szabályozása. Emellett részt vesz az idegek és izmok helyes működésében. Savsemlegesítő hatása van, tehát annak aki refluxszal küzd, akár hasznos is lehet, de emellett étkezéssel együtt magnéziumot bevenni nem javasolt, mert rontja az emésztés hatásfokát. Hiánya hamar észrevehető, tünetei: fáradtság , ingerlékenység, álmosság, szabálytalan szívverés. Bár kalciummal együtt szívódik fel hatékonyabban, de a túlzott mértékű kalcium mégis gátolja a magnézium felszívódását. 

Források: nyers zöldségek,  hüvelyesek, magvak, teljes gabonák.

Kálium - Nátrium

A kálium sejtekben található oldott állapotú pozitív töltésű ásványi só. Szoros együttműködésben dolgozik a nátriummal. A két ásványsó együttműködésének eredménye a megfelelő szívritmus, egészséges izom-és idegműködés. A vízháztartásunkra van befolyásoló hatással a nátrium és a kálium aránya. Legalább ötször annyi kálium mennyiségre van szükségünk mint nátriumra. A magas vérnyomást okozó túlzott sófogyasztás ellenszere lehet a kálium megfelelő bevitele, és a nátriumdús ételek elkerülése. A kálium szerepei közé tartozik még a vesék működésének fokozása, így a méreganyagok gyorsabb kiválasztása. 

Kálium forrásai: zöldségek és gyümölcsök minden mennyiségben, melyekben a nátrium és kálium arány megfelelő a testünk számára is. [caption id="attachment_6004" align="aligncenter" width="960"]

Ásványi anyagok - Kislexikon
A túlzott sófogyasztás egészségtelen, ezért figyeljünk arra, hogy kis mennyiségben használjuk ételeink ízesítésére.

Nátrium források: só, melynek túlzott fogyasztása rossz hatással van a szervezetünk vízháztartására. Megtalálható még mindenféle gyümölcsben és zöldségben, melynek mennyisége megfelelő szervezetünk számára is.

Foszfor

A foszfor só formájában van jelen a szervezetünkben és leginkább a csontunkban megtalálható elem. A csontok és fogak állapotában játszik szerepet, segíti a kalcium beépülését. A kalcium beépüléséhez szükséges vitamin a D-vitamin is. Azonban a túlzott foszforszint kalcium-ürülést eredményezhet, mindig több kalciumot kell magunkhoz venni, mint foszfort.  Ez a megfelelő arány leginkább a növényi eredetű táplálékban található meg. Túladagolása leginkább az ipari élelmiszerek túlzott foszfortartalma miatt történhet, nem beszélve ezeknek az ételeknek a magas nátriumtartalmáról. 

A foszfor menyiséget bőven felvesszük a napi táplálkozással, így pótlása külön nem szükséges. 

Képek: https://pixabay.com/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)