Magazin

Blog

Átverés és ámítás? Valóban minden egészséges, amiről azt hisszük?

Az élelmiszeripar, de igazából szinte bármilyen cég képes arra, hogy jó marketinggel elcsábítsanak. Valójában minden egészséges, ami annak tűnik? Vagy átverés az egész?

Egy jó szlogen, egy jól megszervezett kampány sokakat elcsábít. Pláne az élelmiszeriparban megtévesztő lehet egy kép, hisz olyan jól mutat. Nem gondolom, hogy átverés lenne, inkább csak jól adják elő a dolgokat. Hiszen rá van írva minden a csomagolásra, a kép pedig csak illusztráció. Becsapós, mégis egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük az átverést.

Teljes kiőrlésű: jó vagy nem jó?

Jó. Kijelenthetem, hogy a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb és hasznosabb finomított lisztből készült társainál. DE! Attól még nem lesz benne kevesebb kalória, sem kevesebb szénhidrát. Attól még nem fogsz tőle fogyni. Ami miatt mégis egészségesebb, hogy magasabb a rosttartalma és jobb a glikémiás indexe. Érdemes viszont elolvasnunk a csomagcímkét, mert sok esetben az, hogy barna kenyér, pontosan azt jelenti, ami rá van írva, hogy barna: tehát csak színezve van, de egyébként az összetevőket tekintve sima fehér kenyérről van szó.

Müzli - tej

Én szeretem a müzlit, de egy tál müzlinek, amit tejjel felöntünk, rengeteg a cukortartalma. Maga a tej laktóztartalma amúgy is eléggé meg tudja nyomni a vércukorszintet. Nem azt mondom, hogy átvernek, de valljuk be, gyümölcsök és zabpehely a képen, olyan egészségesnek tűnik. Egy jól megválasztott müzlinek lehet egyébként magas rosttartalma és lehet jó hatással az egészségre, de én inkább azt javaslom, natúr joghurtba keverjünk belőle és kevesebbet, mint amennyit tejjel ennénk. Kicsit spórolósabb lesz így a cukortartalom. Igazából itt, amit kicsit ámításnak érzek, hogy sokszor azok veszik ezeket a termékeket, akik fogyni akarnak, ahhoz viszont nem biztos, hogy megfelelő lesz. 

Egészséges ámítások?
Az egyik legjobb reggeli: natúr joghurt + friss gyümölcs.

Mert az „light”

Amikor a tejre, a joghurtra meg a mindenre rá van írva, hogy light, az sok esetben nem a cukortartalmát jelöli, hanem a zsírtartalmát. Márpedig ha jó minőségű tejterméknek a zsírtartalmáról beszélünk, akkor az inkább hasznos, mint káros. Sajnos az ízesített joghurtok cukrosak, legtöbb esetben nem élőflórás joghurtból készül, hanem valamilyen tejszármazékból és sűrítő anyagokból: tehát nem lesz jó az emésztésedre. Válassz olyan joghurtot, ami élőflórás és darabolj bele gyümölcsöt. Az pedig, hogy valami light, pont annyit ér, mintha megennénk reggelire egy csokit.

Az elektromos "izé" a hasra

Nem is tudom, hogy hívják, az izé, amit a hasra kel tenni és kis áramütésekkel ígéri, hogy kocka hasad lesz. Na, az átverés. Színtiszta átverés. Ilyen nincs. Sőt igazából én úgy gondolom, hogy akár komoly károkat is okozhat.  Nem kezdtem el tudományos cikkeket olvasni arról, hogy vajon milyen hatással lehet, de igazából az anatómiai ismereteim egyetlen választ adtak erre az eszközre: miva’? Hogyan fogyhatnánk attól, hogy sokszor, picikét megpöccint az áram? Sehogy, ugyan már. Maximum hajszálerek mehetnek tönkre, apró vérrögök keletkezhetnek az áramütéstől. Nem halálos, csak nem tesz jót. 

Egészséges ámítások?
Egészségesebb és hatásosabb is a sport, mintha drága gépeket vennél.

Zéró üdítők

Most azt hitted, hogy ellenzem ugye? Hát a zéró üdítőkre csak azt mondom, hogy mértékkel, inkább legyen zéró, mint cukros. Egy sima kólában rengeteg cukor van, ha már meg akarunk inni belőle egy keveset, inkább ne igyunk cukrosat. Ennek ellenére, hogy nem vagyok ellene, amellett sem vagyok, hogy napi két litert igyunk belőle. Néha, alkalmanként egy pohárral jóleshet bárkinek. Ettől függetlenül ne feledjük, hogy szénsavas és a nagy mennyiségű édesítő sem tesz jót.

Ásványvizek

Gyarló vagyok, mert csak palackos vizet iszom, ennek oka leginkább, hogy nagyon rossz minőségű, kissé rozsdás víz jön nálam a csapból. Viszont maga a palackozott víz egyébként nem egészségesebb, mint a csapvíz. Mi van a baba vízzel? Hát igazából forralt víz a babáknak, hogy ne legyen benne baktérium. Nincs benne vitamin meg semmi. Víz. A víz az csak víz. Környezettudatosabb és hosszútávon olcsóbb is beszerezni egy víztisztító készüléket. Viszont ha már víz: felejtsük már el a lúgos vizet. Nem kell lúgosítani, minél jobban lúgosítasz, a szervezeted annál jobban kompenzál és savasítani fog. A gyomrod pH értéke savas: ezt fogadd el, kész, pont. Ha nem eszel mértéktelenül zsírosan és cukrosan, odafigyelsz, hogy ne teli hassal feküdj le aludni, akkor kevés esély van rá, hogy égjen a gyomrod vagy felszaladjon a savad. Egyél rendesen, igyál elég folyadékot, figyelj a mértékre és az emésztésed is rendbe fog jönni, lúgos víz nélkül. 

Képek: https://pixabay.com/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)