Magazin

Blog

Az amerikai fociról egyszerűen

Annak ellenére, hogy hazánkban is egyre népszerűbb az amerikai futball, a sportág szabályai és a játék menete a többség számára ismeretlenek. Kétségtelen, hogy eléggé összetett szabályrendszerről beszélünk, de egyáltalán nem érthetetlenről, csupán eltér az Európában megszokottól. Összefoglalónkban igyekszünk bemutatni a sportág alapjait, a Magyarországon használt szabályok szerint.

A játék alapjai

Kezdésként nézzünk körül a pályán. A pálya hossza 120 yard, amelyből 10-10 yard a pálya két végén az ún. Endzone, szélessége pedig 53 yard és egy láb (egy yard kb. 91 centiméterrel egyenlő). Az Endzone szakszerűen lefordítva célterületet jelent, ennek szerepére nemsokára visszatérünk. Fontos eleme még a játéktérnek a két kapu, amelyek az alapvonalak felezőpontjaiban találhatók, alakjuk egy Y-ra hasonlít.

A mérkőzéseken két csapat játszik egymással, egy csapat pedig három csapategységre bontható, amelyek közül mindnek megvan a saját feladata. Vannak támadók, védők és speciális egység. Legutóbbi a labda mindennemű rúgásával kapcsolatos tevékenységeket végzi el. A pályán mindkét csapat részéről 11 ember tartózkodik. 

A játékidő négy, egyenként 15 vagy 12 perces negyedre oszlik, szükség esetén hosszabbítással. A valóságban jelentősen hosszabbak a mérkőzések, mivel az óra bizonyos szituációkban megáll. 

Az egyik csapat támadói (balra) és a másik csapat védői (jobbra) néznek szembe egymással

A játék célja

A játék és ezzel együtt a támadó csapategységek célja, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzék a játékidő alatt. A védelem feladata a pontszerzés megakadályozása. A támadás egy kirúgás visszahordásával indul, majd ezt követően passz- és futójátékok segítségével igyekeznek a játékosok eljutni az ellenfél célterületére. A folyamat során alapvetően négy próbálkozás jut a támadóknak arra, hogy tíz yardot haladjanak. Egy kísérletnek akkor van vége, ha sikerül pontot szerezni, vagy ha a labdát aktuálisan cipelő játékost leszerelik, valamint ha sikertelen egy passzkísérlet. Amikor a harmadik kísérlet sikertelen, a csapat háromféle döntést hozhat: megpróbálják negyedszerre is, vagy a speciális egységet küldik pályára, akik az adott mezőnypozíciót figyelembe véve ún. punt-al (kézből rúgás) átadhatják a labdát az ellenfélnek vagy rúghatnak ún. field goal-t, ami három pontot ér. Amennyiben az első mellett döntenek, és a negyedik kísérlet is elbukik, az ellenfél automatikusan megkapja a labdát, ezzel a támadás jogát. 

Pontszerzés

Amikor valaki a labdával a kezében befut az ellenfél célterületére vagy azon belül kap el egy passzt, akkor touchdown-t (TD) szerez, ami hat pontot jelent a csapatnak. Ezt követően a támadóegység szerezhet további két pontot azzal, ha (a hazánkban érvényes szabályok szerint) három yard távolságból, egy próbálkozásból ismét bejutnak a célterületre, vagy érkezhet a speciális egység, amely góllal egy extra pontot tud felhelyezni a táblára. A jutalompont után a másik csapat lendülhet támadásba.

Érdekesség, hogy a védők is szerezhetnek pontokat. Egyrészről lehetőségük van TD-t szerezni egy interception (amikor védőjátékos kapja el a passzt) vagy fumble (a labdával mozgó játékos elejti azt, így szabad prédává válik) visszahordásával, másfelől safety-t, ami azt jelenti, hogy a labdás játékost a saját célterületén viszik földre vagy ott követnek el szabálytalanságot a támadók. A safety kettő pontot ér.

A speciális egység nevéhez pedig a már említett field goal vagy extra pont szerzési lehetőség köthető.

Amikor valaki a labdával a kezében befut az ellenfél célterületére vagy azon belül kap el egy passzt, akkor touchdown-t (TD) szerez

Szabálytalanságok

Fontos még szót ejteni a bírók sárga zászlóiról. Ezek bedobásával szabálytalanságokat jeleznek. Ezeket számtalan módon lehet elkövetni, amelyet most nem részletezünk. A büntetéseket yardokban mérik ki, ami a szabálytalanság típusától függ. A vétlen csapatnak azonban lehetősége van nem kérni a büntetést, ha a játék eredménye kedvezőbb számukra.

Nagyvonalakban ezek az amerikai foci lényeges szabályai, ismeretük már elégséges a játék megértéséhez és ahhoz, hogy egy kicsit többet láss a pálya történéseiből, mint néhány időnként egymásba rohanó embert. Reméljük, megjött a kedved belesni a sportágba és amint a rendelkezések is engedik, találkozunk egy meccsen. Ha részletesebb leírásra vágysz, látogasd meg a Magyar Amerikai Futball Szövetség honlapját. Ha pedig kipróbálnád az amerikai focit, várunk a Budapest Cowbells egyik toborzóján, amely után az újoncokhoz csatlakozva vehetsz részt az edzéseken és sajátíthatod el a sportág alapjait.

A több részes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)