Magazin

Blog

Az amerikai futball nehézfiúi - A védők

Júniusban a támadókra irányult a figyelem, és végigmentünk az egység tagjain. Most átmegyünk a labda túloldalára, hogy lássuk, kik néznek farkasszemet az offense játékosaival.

Az amerikai futballban három csapategységet különböztetünk meg: a támadókat, a védőket és a speciális csapatot. Egyszerre mindig csak az egyik lehet a pályán, és 11 játékos alkotja az egységeket. Ezek között lehet és szokott is átfedés lenni, vagyis egy játékos tagja lehet több egységnek is. Most a védőket (defense) nézzük meg részletesebben, az ő elsődleges feladatuk, hogy a lehető legkevesebb pontot és yardot engedjék.

Hogyan állíthatnak meg egy támadást? 

A védők célja, hogy teljesen megfojtsák a támadók előrehaladását és ne engedjék őket first down-t, majd pontokat szerezni. Az offense-nek négy lehetősége van 10 yardot megtenni ahhoz, hogy folytatódjon a drive. Amennyiben ez nem sikerül, az addig védekező csapat kapja meg a labdát. Abban az esetben, ha a negyedik kísérlet is sikertelen, onnan jöhet az ellentámadás, ahol halottá vált a labda, ez a turnover on downs. Ezt általában abban a helyzetben kockáztatják meg az edzők, ha a győzelemhez mindenképp folytatni kell a támadássorozatot. A csapatok mezőnygól távolságban - amely körülbelül 35 yardra az ellenfél endzone-jától kezdődik - legtöbbször field goalt rúgnak (3 pontért a rúgó a villa közé próbálja rúgni a labdát) a csapatok, annál messzebb pedig puntolnak (a punter minél messzebb rúgja a labdát kézből, hogy a lehető legrosszabb pozícióból induljon az ellentámadás). De meg is szerezhetik a védők labdát, erre két lehetőségük van. Az egyik, ha egy védőjátékos lehalássza a passzt, de ehhez ugyanúgy meg kell csinálnia az elkapást, mint egy wide receivernek.Ezt hívjuk interceptionnek. A másik opció, ha kiütik a labdát birtokló játékos kezéből a játékszert, mielőtt annak térde vagy könyöke földet ért volna. Ez a fumble. Amennyiben a labda a pályán belül marad, ahhoz kerül, aki először birtokolni tudja.

De kik alkotják a védelmeket?

Alapvetően két alegységet választunk szét a védelemben, amely két további egységre bomlik. Az egyik a front seven, a másik a secondary. Előbbi arról kapta a nevét, hogy hét játékos alkotta, és a line of scrimmage-hez közelebb helyezkedtek el. Azért van múlt időben, mert a sport egyre jobban a passzjáték fele tolódik, így rendszeresen több secondary-játékos van már a pályán, mint négy. A front-seven egyik egysége a védőfal. 3-4-es védelem esetén 3, 4-3-as esetén négy főből áll. Amikor három védőfalember van, a középsőt hívjuk Nose Tackle-nek (NT). A centerrel szemben helyezkedik el, futás ellen a center melletti lyukakat tömi, passznál az egyik guardot és a centert köti le. A legnagyobb termetű játékosok közé tartoznak, nem ritkán 150 kilogrammnál is nehezebbek. 4-3-as felállásnál a belső falembereket Defensive Tackle-nek (DT) hívjuk. Általában nehezebbek a szélen játszó társaiknál, és a NT-hez hasonlóan szívósak, mert nem ritkán több ellenféllel is küzdenek. Nekik azonban már fontos szerepük van a pass rushban, középen generálnak nyomást, hogy az irányítónak nehezebb dolga legyen a passznál. Szélen a Defensive Endek (DE) vannak. Mindkét felállásban ketten vannak, de eltér a szerepük. 4-3-as felállásnál a passzsiettetés az elsődleges feladatuk. Általában a legtöbb sacket (az irányító szerelése a line of scrimmage mögött, amíg nála van a labda) gyűjtő játékosok egy csapatban. Kisebbek, de gyorsabbak, mint a 3-4-es End. Utóbbi nagyobb teret biztosít a külső linebackereknek, akik megcsinálják a sacket.

Elérkeztünk a front-seven második sorába. A Linebackerek közül megkülönböztetünk külsőt (OLB) és belsőt (MLB 4-3-nál, ILB 3-4-nél). Összetett a feladatuk. Jól kell védekezniük passz és futás ellen is, előbbi esetén a feladatkör szerint hatékonyan siettetni (főleg szélről) vagy épp embert fogni. Közülük a vezért, a védelem csapatkapitányát mike-nak hívjuk, az ő feladata koordinálni az egységet a pályán. Általában a helyzetéből adódóan ő belső linebacker. Kiemelkedő játékinteligenciára van szüksége, hogy átlássa a szituációkat, és megfelelő döntést hozzon. Rendszeresen a legtöbb szereléssel rendelkezik a csapatban. A külső linebackerek dolga annyiból egyszerűbb, hogy nincs döntéshozatali feladatuk, viszont kiemelkedőnek kell lenniük a játék minden elemében. A védelem egyik sztárposztja.

A védelem másik fontos egysége a secondary. Alapvetően négy játékos alkotja, de a sok elkapó miatt ma már az NFL-ben nem ritkán öten vagy hatan, esetenként még akár heten is lehetnek. Három posztot különböztetünk meg. Az első a Cornerback (CB), akinek elsődleges feladata a wide recieverek megakadályozása abban, hogy elkapják a labdát, elkapás esetén pedig szereljék őket (sokan szeretik pozitívan feltüntetni, ha egy cornernek sok szerelése van, de ez általában azt is jelenti, hogy sok mellette az elkapás, ami nem túl jó). Időnként a secondary tagjai is támadhatják az irányítót, ezt hívjuk blitznek, de ez kockázatos, mert így egy ember jó eséllyel szabadon marad. Nem túl nagyok, ellenben nagyon gyorsak, gyors reakcióidővel, laza csípővel és jó mozgáskoordinációval rendelkeznek. Hasonlóan, mint a safety-k. A Free Safety (FS) mélyen helyezkedik el, ő az utolsó vonal. Besegít annak a társának, aki felé érkezik a labda. Gyorsak és jó kezük van, de ők sem túl nagy termetűek általában. Párjuk, a Strong Safety (SS). Ők már egy kicsit nagyobbak, mert sokszor kell a Tight enden védekezniük. Sokszor zónázik, és nem ritkán fellép a boxba (a line of scrimmage környéke, ahol a tömörülés van) is, főleg, ha futásra számít a védelem, hogy minél hamarabb megállítsa a futójátékost. A védelem második vezére, általában szintén sok szereléssel rendelkezik.

Láthatjuk, hogy a védelemben a legtöbb játékosnak több aspektusban is meg kell állnia a helyét. Egy formáció váltás esetén merőben eltérhet akár a feladatköre is. Sok esetben egy 3-4-es End lehet DT, egy 4-3-as End lehet külső linebacker 3-4-es felállásnál például. Azonban megvan a védőknek az az előnyük, hogy már akkor is könnyebb a dolguk, ha az egyik egység kiemelkedő. Amennyiben elit front-sevenöd van, gyorsan, nagy nyomást gyakorolnak, akkor az elkapókon is könnyebb védekezni. Abban az esetben, ha a secondary különösen jó, megnyújthatja azt az időt, amíg az irányító dobni tud, esélyt adva siettetőknek, hogy odaérjenek rá..

Reméljük, ez a kis rövid útmutató segített abban, hogy jobban megértsd, kik alkotják a védőegységet. Amikor legközelebb látsz egy amerikai futball mérkőzést, már jobban megértheted kinek mi a feladata és hol helyezkedik el a pályán. Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, és további amerikai focis tartalmakat követnél, látogass el a Budapest Cowbells weboldalára.

Hajrá Cowbells!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)