Magazin

Blog

Az első pár randim az új MT Cushion futócipővel

A cím választása nem véletlen: egy új futócipővel az első futás tényleg olyan, mint egy vakrandi. Oké, egy fokkal jobb, hiszen jó esetben a cipőt már felpróbáltuk az üzletben, lehet, hogy futottunk is benne pár métert. Esetemben erre nem volt alkalmam az MT Cushionnel: a cipőt postán kaptam az Evadict csapattól, szóval a szokásosnál is nagyobb izgalommal bújtam először bele.

Aztán jött a hideg zuhany: ez szűk. Nem hiszem el, pedig annyira gyönyörű, és annyira kíváncsi voltam rá! A gyors kétségbeesést követően összeszedtem magam, és meglazítottam a fűzőket. Itt jött a második pánikhullám: ez lötyög a lábamon! Jó, oké, nyugi, biztos jó lesz...és lám, pár perces ki-be-ki-be fűzögetés után valóban megtaláltam a helyes beállítást. :)

Még egy MT? De miben más, mint az eddigiek?

A hosszú tirádák helyett nézzük táblázatszerűen, hogy melyek az alapvető különbségek az Evadict terepfutó cipők között:

Evadict terepfutó cipők összehasonlítása

Természetesen a cipők súlya, és az ajánlott táv közötti eltérések mögött komoly technikai különbségek vannak. De térjünk vissza az MT Cushion-re! Az utóbbi hónapokban az XT 6-osom után egy sima MT-t nyúztam. Nyilván az első fotó, amit készítettem, az egy összehasonlító kép volt:

MT és MT Cushion

Az oldalnézeti képen is látható a drop-ok közötti különbség: a radikális csökkenést úgy érték el, hogy az MT Cushion sarkát megemelték, így nem csökkent a talp elülső részének ütéscsillapítása. Ennek köszönhetően továbbra sem kapkodok fájdalmamban levegő után, ha nehéz terepen rálépek egy-egy kőre.

MT és MT Cushion

Az elölnézeti képen talán kiszúrtátok, hogy a fűző egy fokkal vékonyabb. Pozitívum, hogy a nyelven lévő kis zseb megmaradt, így a fűző nem akad be semmibe futás közben. A cipő kialakítása kevésbé robusztus, mint elődjéé, ezt a markáns súlykülönbségen is látható.

Az elülső rész védelme természetesen megmaradt, a vastag orr résznek köszönhetően nem okoz fájdalmat, ha futás közben belerúgok egy-egy kiálló gyökérbe vagy kőbe.

Az első két futásom

A tartósságáról nehezen tudnék beszámolni, hiszen még csak két útra kísért el a budaörsi dombokon. Az első út során futottam vele erdei örvényen, füvön, majd Törökugrató sziklás emelkedőjén. A második futás során megmutattam neki a kilátást a Kopárok lankáiról. Mindkét edzés során át kellett futnom aszfaltos szakaszokon, így ott is megtapasztalhattam a tapadását. 

Az első utam Törökugratóra vezetett

Ha már itt tartunk! Számomra a cipő két legnagyobb előnye: a tapadása és az ütéscsillapítása.

Tapadásban az XT és az MT is mindig biztos társaim voltak az edzések során, de a Cushionnal azt éreztem, hogy a falon is felmennék. Ami a csillapítást illeti: nekem a vékony talpú cipők nem jönnek be. Valószínűleg a futóstílusom is ludas ebben, és persze nők között nem is számítok pehelysúlyúnak. A Cushionnal viszont szerencsém van: úgy ad maximális biztonságérzetet, hogy közben megmarad a dinamikája. Biztosan az új cipő miatti izgalom is segített, de mintha valaki tolt volna előre!

Nézzük összefoglalva az Evadict MT Cushion tulajdonságait:

- ütéscsillapítás: Kalensole habszivacs

- K-only technológia: bármely lábállásra megfelel

- rendkívül dinamikus cipő

- súlya: női 39-es méretben 255 g, férfi 42-es méretben 280 g

- a talpon elhelyezett 5 mm-es karmok biztos tapadást nyújtanak, miközben elhelyezkedésüknek köszönhetően a sár kipereg közülük

Az 5 mm-es barázdák biztos tartást nyújtanak, a sár pedig könnyan kipereg közülük

Az MT Cushiont jó szívvel ajánlom minden terepfutónak, akik egy tartós, könnyű, szuper csillapítással rendelkező cipőt keresnek erdei ösvényre, sáros terepre vagy sziklás talajra!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)