Magazin

Blog

" Az idő pénz" - Lótartás lovardában, vagy otthon?

"Egy normális istállóban már azt se tudják, mennyit kérjenek - inkább otthon tartok lovat!" - Ebben a szellemben egyre nő azok száma, akik otthoni lótartásra adják a fejüket. Elsőre vonzónak tűnhet, hogy negyedannyiból ki lehet hozni. De vajon tényleg megéri?

Sokan szeretnének saját lovat, már a legelején. A kezdő lovas gyerekek (vagy felnőttek) többségének fejében szinte a kezdet kezdetén megfordul a saját ló gondolata. Ahol adottak az anyagi feltételek egy ló azonnali megvételéhez és a szülőnek, vagy a leendő gazdának fogalma sincs arról, hogy ez mivel jár, - honnan is lenne - ennél fogva nagyon  könnyen megvezethető, ott rendszerint ebbe elég hamar bele is ugranak, általában némi hathatós segítséggel... (Könyörgöm, csak csikót ne!) És ha nem vigyáznak, évekre berántják őket a mókuskerékbe anélkül, hogy észrevennék.

Amikor pedig kezdenek rájönni a dolgokra, általában már késő. Írtam már nektek néhány cikket a felelősség és a hozzáértés jegyében, melyeket elolvashattok itt, itt, itt és itt, a tapasztalat azonban az, hogy erről nem lehet eleget beszélni.  Mert az embernek manapság minden kell, mindenből saját kell, minden készen kell és minden azonnal kell. Következzen most egy kis áttekintés a lótartás konkrét anyagi hátteréről! Mert a lovat nem megvenni drága. Egy átlagos hobbiló egy év alatt " megeszi" a saját vételárát, akkor is, ha makk egészséges.

 A lótartás rengeteg öröm forrása lehet, ha minden rendben van

Lovat tartani lovardában lehet ridegtartásban, boxban és ennek mindenféle köztes variációja is szóba jöhet. Gyakorlatilag ha a ló  az éjszakát boxban tölti, akkor az boxos tartásnak minősül. Árak tekintetében általában ezt a két kategóriát különböztetik meg, illetve vannak lovardák, ahol külön kell fizetni egyes szolgáltatásokért, például a fedeles vagy a lószolárium használatáért. A másik lehetőség, hagyományos módon háznál tartani önköltségi áron a saját (?) szakállunkra, vagy ismerősnél, minimális összeggel afölött.

Legolcsóbban akkor lehet megúszni, ha az ember saját telkén adott egy 2-3 boxos istálló, vagy egy beálló. Ekkor a saját munkáját, melyet minden nap (!) belefektet, nem kell megfizetnie, ez igaz.

Mennyibe kerül egy ló tartása?

A széna ára bálánként 5-10 000 Ft, attól függ, milyen évszak van éppen és milyen volt az előző évi termés. Egy lónak egy hónapra egy bálával érdemes számolni. Szalma kapható 3-5000 Ft között, szintén lovanként egy bálára lesz szükség. A forgács ennél drágább, de az egyszerűség kedvéért most csak vegyük a legolcsóbb, leghétköznapibb variációt mindenből. Munkától függ, hogy milyen szemestakarmányt etetünk és mennyit. Az azonban biztos, hogy ha a ló rendszeresen dolgozik, akár nyereg alatt, akár fogatban, akkor szüksége van rá. Zabot, árpát beszerezhetünk mázsánként 5000 Ft körül, egy lónak egy hónapra egy mázsával számoljunk.

Igaz, nem a lóval járó többlet fog csődbe vinni bennünket, de a lótartás bizony meg fog látszani a közüzemi számláinkon. Valamint számoljuk rá a körmölés, patkolás, féreghajtás és vakcinázás költségeit havi bontásban. Ha ezt összeadjuk, kiderül, hogy önköltségi áron a tartást meg lehet oldani egy szűk esztendőben, ha mindent borsos áron kell megvásárolnunk tél közepén, akkor is maximum havi 25 - 30 000 Ft-ból.

És itt szoktak felcsillanni a naiv gyerekszemek. Dejó! Apu, vegyünk lovat, tartsuk otthon, majd én etetem, trágyázom! Suli előtt, majd korán felkelek! Vagyis ne is vegyünk, fogadjunk örökbe inkább, mert az legalább ingyen van... (Nem, ezt nem most fogom kivesézni... :) )

 A lótartás felelősség

Mielőtt ebbe hagyná magát apuanyu belerántani, az alábbi legalapvetőbb kérdéseket érdemes átgondolni. Messze a teljesség igénye nélkül.

Készen állsz az otthoni lótartásra? - Checklist

-Lovat tartani egyedül nem lehet. A ló csordaállat, kell mellé minimum egy póni is, az pedig már másfél ló.

-Egy gyerek szájából, aki életében nem fogott a kezébe vasvillát, hiába volt egy hétig lovastáborban és segített lelkesen a lovak körül egész nap, aligha lehet komolyan venni, hogy majd ő minden nap felkel. Nemnem. Te fogsz felkelni. Vagy megbízhatsz valakit, aki ért hozzá, de az is pénzbe kerül és nehéz megbízható embert találni. Ezen kívül vasvillával lovak között dolgozni tapasztalatot kíván, mert nem veszélytelen dolog.

-A lovakat MINDEN nap azonos időben meg kell etetni, ki kell trágyázni alóluk, be kell almolni. Hová teszed a trágyát? Felkelsz hozzájuk hajnali ötkor az év 365 napján? Gondoskodsz róla, hogy mindig legyen elegendő friss ivóvizük? Kire bízod őket, ha szeretnél elutazni egy hétre?

-A lovat minden nap mozgatni kell, nem elég kicsapni a hátsó kertbe, ahogy sokan elképzelik. Otthon nincsenek meg azok a feltételek, melyek egy lovardában, tehát nincs pálya, hacsak nem építünk egyet. Terepre lehet menni, ott, ahol ezt nem tiltják. Sajnos a legtöbb föld már magánkézben van, a lovasokat pedig nem szeretik ott meglátni. Olyannyira nem, hogy néha fel is jelentik őket. Azokon a területeken, ahol vadászati tevékenység folyik, különösen óvatosnak kell lenni. Hogyan fogod mindezt napi szinten megoldani?

-Ha valamelyik ló akármilyen okból megszökik (könnyebb, mint gondolnád) és balesetet okoz, kitalálod, hogy az kinek a felelőssége? Úgy bizony, a ló tulajdonosáé.

-Ki fog titeket megtanítani lovagolni? Lehet, hogy van már némi rutinja az embernek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy edző nélkül nem lehet fejlődni és hosszútávon sok ló nő a gazdája fejére észrevétlenül, lehet emiatt baleset, vagy veszély forrása.

-Mi van akkor, ha elmész otthonról dolgozni 8-10 órára és közben a lovad bekólikázik? De ha otthon vagy, akkor is: van annyi rutinod, hogy észrevedd, ha valami nincs rendben vele?

 Alaposan fel kell mérni, hogy egy gyerek készen áll-e egy saját lóra

Nem is olyan egyszerű, ugye?

Ezeket figyelembe véve rögtön kiderül, mennyi előnye van annak, ha a lovat lovardában tartjuk, olyan helyen, ahol a huszonnégy órás felügyelete, etetése, trágyázása megoldott. Ha rideg tartásban van elhelyezve, akkor az sem probléma, ha nem mész ki hozzá minden nap. Havi 30-40 ezer Ft-ért lehet egy lovat ilyen formán elhelyezni. És nyugodtan alszol.

Mi szól a lovardák mellett?

Ha ennél kényelmesebb megoldásra vágysz, vagy ha versenyezni szeretnél, akkor viszont ennél több kell. A legdrágább a boxos tartás, főleg akkor, ha a lovarda rendelkezik fedelessel, jártatógéppel, lószoláriummal, akadályparkkal, minden olyan tárgyi feltétellel, mely lehetővé teszi az egész éves munkát a lóval, akár versenyzés tekintetében is. Nem utolsó sorban az árakat nagy mértékben befolyásolja a megközelíthetőség. Ugyanazért a szolgáltatásért több tízezer forinttal többet is elkérnek Budapesten és környékén, mint egy kisebb város vonzáskörzetében. Éppen ezért itt mozognak legszélesebb skálán az árak. 50-100 000 Ft-ig bármi előfordulhat. Kisebb, családi lovardákban lehet csak ennél olcsóbban megúszni.

Természetesen ezek még csak a tartási költségek. Nem számoltuk hozzá a körmölést/patkolást, ami lovanként kéthavonta szintén 4-20 000 Ft-ot jelent, igénytől és kovácstól függően. A vérvételt, a vakcinát és a féreghajtást, ami akkor is kötelező, ha a ló nem jár versenyre. Ezek együttesen szintén kb. 20 000 Ft-ot tesznek ki évente, de persze ez is állatorvosfüggő. És ha szerencsénk van, akkor "csak ennyibe" kerül, hogy van egy egészséges lovunk, tegyük fel, hogy nincs szükség kiegészítő takarmányra, gyógyszerre, és semmilyen kezelésre. Külön bejegyzést érdemelne, hogy ha egy lovat ilyen-olyan okból klinikára kell vinni, az mennyire tud fájni anyagilag.

Van köztes megoldás!

Ezzel szemben, ha veszel egy lovasbérletet, az havonta kb. 20 000 Ft. Általában nyolc-tíz alkalomra szól és van egy csomó előnye.

-Ha nem akarsz menni - nem mész. A saját lóhoz akkor is menni kell, ha a szél hordja a havat, ha beteg vagy, ha randid van és semmi kedved hozzá.

-Ha egy iskolalónak baja van - nem a te felelősséged és nem a te gondod anyagilag.

-Ha pár hónap múlva rájössz, hogy egy másik ló sokkal jobban passzol hozzád - átülhetsz arra.

 Lótartás lovardában

Ha pedig kevés az egy bérlet, vehetsz kettőt is és még mindig "csak" ott vagy, mintha lenne egy lovad ridegben -  a vele járó állandó aggódás nélkül. Ha ezt csináltad pár évig és ezek után még mindig lelkes vagy és saját lóban gondolkodsz, na akkor van értelme.

Egy szó mint száz: a lótartás sehogy sem olcsó. Vagy sok pénzedbe kerül, vagy kevesebb pénzedbe, viszont rengeteg idődbe és tesz rád olyan kötöttséget, amelyet nem biztos, hogy életmód szintjén hosszútávra elképzelsz magadnak és a családodnak. Ami bejön a réven, elvész a vámon, örök igazság, hogy az idő bizony tényleg pénz. Gondolkodni pedig nem akkor kell, amikor már van egy lovad és nem tudsz vele mit kezdeni.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)