Magazin

Blog

Az ugrókötelezés jótékony hatásai

Nem, az ugrókötél nem csak az iskolai tornaórákra való! Egy igazi alakformáló társ, mivel az ugrókötelezés számos jótékony hatással bír. Lehetőséged van szórakoztató módon szálkásítani a testedet a rendszeres ugrókötelezés által, amely vegyíti a kardió és az izomerősítő gyakorlatokat. Ne várj tovább, kezdj bele!

Az állóképesség és a légzés fejlesztése

Miért kezdj el ugrókötelezni? Ha ki kéne emelni egy okot, ez lenne az: az ugrókötelezés kiváló gyakorlat a szívnek, fokozza az erő-, a kardiovaszkuláris és a légzőizom állóképességét. Tökéletes, hogy utána biztos alapokkal bármilyen más sportágat elkezdj. 

Mi az erő-állóképesség? 

Az erő-állóképesség jelenti azt, milyen hosszú fizikai tevékenységet vagy képes végezni. Minél jobb az erő-állóképességed, annál könnyebben tudod elérni a céljaidat és javíthatsz a teljesítményeden.  

Az ugrókötelezéssel megmozgatod a teljes testedet

Szálkásítás

Az ugrókötelezés egy teljes értékű fitnesz sporttevékenység, mert a test teljes izomzatát megmozgatja. 

- Felsőtest: a köröző mozgás, amivel az ugrókötelet hajtod, erőkifejtést igényel a karok, a vállak és a mellizmok által. 

- Alsótest: az ismételt ugrások rövid vagy hosszabb ideig izomösszehúzódást eredményeznek. Dolgozik a vádli, hogy csillapítsa a rezgéseket minden egyes alkalommal, amikor a lábad a talajt érinti. Az izmaid szálkásodnak anélkül, hogy megnőnének. Álmaid lába csak tőled függ! 

- Hasizmok: a jó testtartás biztosítása és az egyensúly megőrzése érdekében, a gyakorlatok közben hasizomerősítő munkát végzel. A hasizmok apránként elkezdenek kirajzolódni és vékonyabb lesz a derekad. 

Alakformálás

Tudtad? Az ugrókötél egy szuper kalóriaégető fitnesz eszköz. Az ugrókötelezés lehetővé teszi, hogy egyszerre dolgoztasd meg minden izmodat. Hogy megbirkózzon ezzel a nagy intenzitású mozgással, a test az energiatartalékaiból merít: vagyis kalóriát égetsz. 

Hasonlóan hatékony a narancsbőr ellen, mivel a függőleges irányú rezgés az ugrás során masszírozó hatással bír az izomszövetekre, fokozva a vérkeringést, megelőzi a visszerek kialakulását és más vénás megbetegedéseket. 

Egy óra ugrókötelezéssel ugyanannyi kalóriát lehet elégetni, mint egy óra kocogással, átlagban 700 kalóriát egy 60 kg testtömegű személy.

Lenyűgöző, ugye? Egy ilyen intenzív erőkifejtés után biztosan szükséged lesz a regenerációra. 

Fontos, hogy csak a csukló mozgásával hajtsd a kötelet.

Extra előny: mozgékonyság

Amikor elkezded összehangolni a karjaid és a lábaid mozgását, nem mindig sikerül azonnal… ahogyan az sem, hogy a megfelelő pillanatban ugorj. Ezért az ugrókötelezés egy kiváló gyakorlat a mozgékonyság fokozásához. Fejleszted a testtudatosságodat, hogy mozgékonyabb legyél és összehangold a mozdulataidat. Köszönhetően a különböző ugrások és ritmusok láncolatának, javítod a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet.

Tanácsunk: váltogatva ugorj egy lábbal, dupla ugrással, az ugrókötél keresztezésével, felhúzott térdekkel, jobbra/balra vagy előre/hátra… ahogy a képzeleted diktálja. Az aranyszabály: örömmel végezd a gyakorlataidat! 

Az edző tanácsai

- Egy megfelelő hosszúságú ugrókötél: lépj egyik lábaddal az ugrókötél közepére. Kifeszítve a markolat a válladig kell érjen. 

Az ugrókötél méretének helyes beállítása

- Vedd fel a helyes testtartást: feszítsd meg a medenceizmokat, mindig lábujjhegyre érkezz, enyhén hajlított lábakkal, hogy elkerüld a térdrándulást. 

- Csak a csukló mozgásával hajtsd az ugrókötelet. 

- Részesítsd előnyben az alacsony ugrásokat: a túl magas elrugaszkodások gyorsan kifárasztanak és elveszíted az egyensúlyodat. 

- A gyakorlatok nehezítéséhez kaphatók súlyozott markolatú ugrókötelek vagy használhatod bokasúlyokkal.

- Váltogasd a különböző gyakorlatokat a dinamikusabb edzéshez, hogy ne váljon unalmassá. Találj ki magadnak különféle ugrásokból álló szériát olyan zenére, ami motivál téged. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)