Magazin

Blog

Az ütős sportok előnyei gyerekek számára

Miért jó, ha gyermekünk valamilyen sporttevékenységet végez? Ezalatt általában az egészséget, általános jólétet értjük, de milyen hatással van gyermekünkre a sport, kifejezetten az ütős sportok?

1. Motorikus képességek és koordináció fejlődése

A test és az elme egységet alkotnak!

Gyermeked teste folyamatos fejlődésen megy keresztül, ezzel a növekedéssel pedig fontos, hogy a koordináció is lépést tudjon tartani. Mivel egy gyermek testsémája (testünk határainak, térben elfoglalt helyének és a mozgás feletti kontrollnak szabályozója) még nem teljesen fejlett, fontos, hogy segítsünk a megerősítésében. Az ütős sportok során a labdához igazodva kell használniuk motorikus képességeiket. Ahhoz, hogy játszani tudjanak, folyamatosan mozgásra kész állapotban kell lenniük, fel kell mérniük a szükséges távolságot a labdától és helyes mozdulatot kell kivitelezniük, hogy visszaüssék a labdát a társuknak.

A különböző tárgyak és kiegészítők használata még hatásosabbá teszi a gyakorlatot: tudatában lesznek a testüknek, felfedezik képességeiket és határaikat a térben. Nélkülözhetetlen része tehát a pszichomotoros tanulásuknak.

2. Izomzat fejlődése

A koordináció javítása mellett az ütős sportok segíthetnek a gyerekek izomzatának növelésében is, beleértve az egész testet:

Felsőtest: labda ütése, csípőforgás, core izmok erősítése…

Alsótest: gyorsulás, irányváltás, ugrások, állóképesség.

Az izomzat erősítése segít a gyermek megfelelő egyensúlyérzékének kialakulásában, ami kiemelten fontos pont fizikai fejlődésük során. Az ütős sportok gyakorlása folyamán végig szükség van az egyensúlyozásra: súlypont áthelyezése bal lábról a jobbra, ugrás és landolás, állandó helyezkedés.

3. Látás fejlődése

Ha létezik olyan sporttípus, ami fejlesztheti gyermeked látását, akkor azok az ütős sportok. Minden labdának más és más a röppályája: a tollaslabda repülhet laposan vagy nagy ívben is, egyenesen vagy a pályán keresztül is. A szem pedig folyamatos kihívás elé áll, amikor ezeket a röppályákat elemzi, így a gyakorlás hatására élesebbé válhat a látás is.

4. Pszichológiai és szociális fejlődés

Barátok és pszichológiai fejlődés: az ideális recept egy növésben lévő gyermek számára!

Rendkívül fontos a gyermekek fizikai fejlődése, de ugyanannyira lényeges a pszichológiai is. A játékok során  gyermekednek elsőnek eléggé tágnak tűnő kifejezéseket kell használnia, ez viszont segíteni fog mentális fejlődésében. Az ütős sportokat igaz, hogy csapatban kell játszani, de mindig szemtől szemben. Ennek következtében a gyermek önállóbb lesz, saját döntéseket kell majd hoznia, amiért cserébe nőni fog az önbizalma, ami miatt ismét egy fokkal önállóbb lesz. Ez nagyon pozitív hatással van a gyermek fejlődésére.

Társadalmi szinten nézve a sport általában véve jó dolog. Lehetővé teszi gyermekek közötti kapcsolatok kialakulását úgy, hogy ezek helyszíne nem feltétlenül csak az iskola. Változatos tényezőkön alapuló kapcsolatok alakulnak ki, mint például a teljesítmény vagy a csapatban elfoglalt hely vagy szerep.

Az ütős sportok tehát igen jótékony hatással vannak a gyermekek fejlődésére, rengeteg energiát levezethetnek így a suli után. ;) Megfelelő felszereléssel érdemes nekivágni egy új sport felfedezésének!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)