Magazin

Blog

Az útravaló - Mit vigyél magaddal a Velencei-tó körre?

Kézsmárki Tamás, Van Rysel nagykövet ebben az írásában azt foglalja össze, mi minden szükséges egy Velencei-tó kör kerüléshez, vagy ilyen jellegű kerékpáros túrához.

Mit is kell magunkkal vinni a körre? Csak gondoljunk bele, ha a táv felénél kapunk egy defektet és tolni kell a paripát 10 kilométeren keresztül? Hogy ez ne fordulhasson elő, az alábbi dolgokat mindenképpen tegyük be egy váz-, nyereg-, vagy hátizsákba, ha elhagyna minket a szerencse. Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni. 

Defekt esetén mi a teendő?

És, ha megtörtént a baj... A szeleppel ellentétes oldalon "bontsuk meg" a gumileszedővel a lapos gumit. A külső levétele után mindenképpen nézzük meg azt, nincs-e benne tüske, drót, üvegdarab. A lyukas belsőt, ha megfoltoznánk, akkor a lyuk megkeresése után a csiszolópapírral dörzsöljük meg a felületet és kenjük be ragasztóval, majd pár perc várakozás után simítsuk rá a foltot. Ha ezzel megvagyunk, akkor fújjunk bele egy kis levegőt és helyezzük fel a belsőt. A szelepnél kezdjük visszatenni a külsőt és haladjunk párhuzamosan lefele.

Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni.
 Egy megfelelő méretű gumibelső, gumileszedő, foltkészlet, pumpa és egy mulitool nélkül nem érdemes elindulni.

Ha cseréljük a belsőt, ugyanígy vegyük le és tegyük vissza a külsőt. Pumpáljuk fel a megfelelő nyomásra a gumit, tegyük vissza a kereket és irány tovább... Egy jó tanács: ha a hátsó kerék lyukadt ki, tegyük a legkisebb fogaskerékre a láncot, úgy sokkal egyszerűbben ki és be tudjuk majd tenni a gurigát.

Folyadékpótlás, táplálkozás

Velencei-tó kör, Bringás családi nap
 Müzliszelet, izotóniás ital, energiazselé legyen nálad!

Ezeket szerezzük be, melyek elférnek a bringás mez zsebében, hátizsákban: 2 müzliszelet, 1 zselé (ezt ne a tekerés napján próbáljuk ki először!!) és egy kulacs double use víz/iso a kulacstartóba. A telefonunkat tegyük egy kis nejlonzacskóba, hogy ne érje nedvesség, izzadság, ha a bringás mez zsebébe kerülne. Kár lenne egy több 10-100 ezres telefonért, ha tönkremenne. A bukósisak és napszemüveg a bringás "kötelező tartozéka". Remélem ezt nem kell írnom!! :D 

Velencei-tó kör, Bringás családi nap
 Napszemüveg és sisak - kötelező viselet!

Még egy apró dolgot szoktam javasolni a kedves csapattársaimnak is, mielőtt versenyre, túrára készülnek. Tiszta bringával menjünk a túrára. Na de miért is? Ha lemossuk a paripát, úgy jobban látjuk, ha elkopott a fékbetét, rossz állapotba kerültek a bowdenek, ne adj Isten elrepedt a váz, stb... Na meg, mégis szebb látvány egy tiszta kerékpár, mint egy olyan, ami évek óta nem volt lemosva!"  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)