Magazin

Blog

Balatonátúszás – Élménybeszámoló

Vannak, akik még soha nem úszták át a Balatont. Közéjük tartoztam én is. Eddig eszembe sem jutott elindulni, mert túl hosszúnak találtam ezt az 5200 méteres távot. De olvasva Attila élménybeszámolóját, aki nem egyszer, hanem egymás után kétszer is „megúszta” idén, én arra biztatok mindenkit, aki egy kicsit is rajong az úszásért, hogy vágjon bele! Nem kell hozzá más, mint nagy adag lelkesedés, kitartás és egy kis küzdeni akarás. A függőség garantált!

Idén július 9-én rendezték meg a 35. Balaton-átúszást, rekord számú résztvevővel. Köztük volt kollégám, Nagy Attila is, aki a Bátor Tábor Élménykülönítmény tagjaként jótékony célra ajánlotta fel kilométereit.

Attila felkészülten vágott bele

Már a tavalyi után elhatároztam, hogy idén ismét átúszóm a Balatont. Júniusban csatlakoztam az Élménykülönítmény csapatához, hogy beteg gyermekek táborozását támogassam a sportteljesítményemmel. Tavasszal hetente kétszer sikerült eljutnom uszodába, hogy felkészüljek erre az 5200 méteres távra. Sajnos júniusban egyszer sem sikerült edzeni, de ez nem szegte kedvem.

Balatonátúszás
Idén rekord számú induló teljesítette a távot.

Az esemény napján korán, már fél 7-kor keltem Balatonalmádiban, és 7-kor indultam el Révfülöpre. 8-kor már átöltözve, beregisztrálva kerestem a Bátor Tábor pavilonját, és azokat a nagyszerű embereket, akik ott gyülekeztek, mint sportolók, vagy mint segítők. Gyors fotó, sapka kiosztás, jó tanács, még egy korty víz, indulás előtt. 8:11-kor rajt. A víz nagyon kellemes volt, voltak ugyan kisebb nagyobb hullámok, de összességében én nagyon élveztem, hogy pont annyira volt hűvös a víz, hogy ne fázzak, de ne legyen melegem úszás közben.

Aki volt már ilyen nyílt vízi úszáson, az tudja, hogy azok a bizonyos 500 méterenkénti bóják, nagyon messze vannak egymástól. Mivel viszonylag korán indultam, és a „pálya” bal szélén úsztam, - hogy minél kevesebb embernek menjek neki - így nem is találkoztam sok versenyzővel.

Bár mindenki képes rá, bizony fárasztó tud lenni

Balatonátúszás
 A Decathlon is képviseltette magát

Az első 1000 méter viszonylag gyorsan eltelt, utána a második már küzdelmesebb volt, itt már jobban hullámzott a víz. Majd jött szépen sorban a 2500-3000-3500-as bója és ekkor már kezdtem érezni, hogy keveset sikerült készülni, az elmúlt hónapban. A 4500-at jelző lufinál arra gondoltam, most már nincs mit tartalékolni, hát nagyobb fokozatra kapcsoltam, igyekeztem a légzést, a karcsapásokat összehangolni, és tudatosan tiszta fejjel végigcsinálni a maradék 700 métert. A célvonaltól körülbelül 40 méterre, már bőven a boglári strand területén úsztam, és kellett egy-két másodperc mire rájöttem, a déli parton bizony sekély a víz. Felálltam és egy jó 25-30 métert sétáltam.

Ahogy tavaly is, áthaladtam a célkapun, és ahogy tavaly is, egy hölgy leolvasta a chipet a jobb csuklómról. DEJA VU!

- 1 óra 37perc! Nagyon gyors voltál. – Ekkor vettem észre, hogy 10-en ott szurkoltak nekem és a lila színű Élménykülönítményes sapkának. 10 percet sikerült javítanom, ez ugyan nem másfél óra, mint ami az eredeti cél volt, de elégedetlen így sem lehetek, hiszen az én saját kis tempómban is körülbelül 750-850 métert jelent 10 perc. Tavaly 329. helyet sikerült bezsebelnem, idén 173. lettem.

Vajon volt-e más is, aki duplázott?

Balatonátúszás
 Sportos csapatunkból sokan célba értek

11:45-kor ismételten, aznap már másodszorra álltam rajthoz Vivi kollégámmal. Sikeresen átúsztuk, DE. Az, amit ő küzdött szerintem példaértékű. Nagyon fegyelmezetten, azonos tempóban úszta az egész távot, volt, hogy a hullámok miatt, nem sikerült levegőt vennie, ám tartotta a ritmust, és simán folytatta a következő légvételnél. Majdnem 4 órát voltunk vízben, és sajgó izmokkal, besavasodva, fájó háttal, és merev nyakkal értünk a célzóna közelébe. De akármikor hozzászóltam, vagy ő hozzám, mindig mosolygott. A finishben is – bár kicsit megfáradva –, de mosolygott. Vivi elmondása szerint az utolsó 2000 méter a túlélésről szólt…

Vivinek ez volt élete első, nekem a harmadik átúszásom, de itt nincs megállás. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is átússzuk! Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a sporteseményt, aki tud úszni, 2-3 hónap készüléssel, magabiztosan át tudja úszni a Balatont! ;)

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)