Magazin

Blog

BCAA kisokos: minden, amit tudnod kell!

Amennyiben célod az izomtömeg növelése, úgy lehet, hogy találkoztál már párszor BCAA elnevezésű táplálékkiegészítőkkel. Tudod, hogy pontosan mit takar ez a 4 betű? Ha nem, de szívesen bővítenéd tudásodat a BCAA-kkal kapcsolatban, akkor a legjobb helyen jársz.

Mire jók a BCAA-k? Miben található meg? Hogyan fogyaszd? Táplálékkiegészítő szakértőnk, Lucille, segít választ adni ezekre a kérdésekre.

MI AZ A BCAA?

A magyarázathoz egy kis biológiára lesz szükség: a fehérjék aminosavak láncolataiból tevődnek össze. Ezekből 20 különböző fajta van, melyek közül 9 az úgynevezett esszenciális aminosavak kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy ezeket az emberi szervezet nem képes maga előállítani, csak a kívülről bevitt táplálékból képes kinyerni. Ebből a 9-ből pedig 3 olyan aminosav van, melyeket elágazó formájuk miatt az angolul “Branched-Chain Amino Acid”-nak nevezett kategóriába sorolunk: az izoleucin, a leucin és a valin.

MIÉRT HASZNOS?

A BCAA-knak 3 fő szerepük van:

Anabolizmus előidézése (izomtömeg növelése)

Az anabolizmus, azaz az izomzat fejlesztése az a folyamat, mely (leegyszerűsítve) minden testépítő alapvető célja. Érdemes tehát BCAA bevitellel serkenteni az edzések által beindított izomképző folyamatokat.

Harc a katabolizmus ellen (az anabolizmus ellentéte)

A katabolizmus, azaz az izomzat leépülése egy olyan folyamat, mely többek között az izomláz és izomfájdalmak kialakulásáért is felelős.

A különböző erősítő gyakorlatok során az izmok sérülnek, károsodnak, mivel szervezetünk ezen rostok lebontásával fedezi az erőkifejtéshez szükséges energiát. Örökös körforgás ez: izmok lebontása → izmok építése. BCAA bevonásával a mérleg az izomépítés felé billenthető, vagyis csökken a katabolizmus és nő az anabolizmus mértéke.

Állóképesség és gyógyulás javítása

A BCAA nem csak a testépítők hasznos szövetségese: crossfitezők vagy erős állóképességet igénylő sportok (futás, kerékpározás) gyakorlói számára is jótékony lehet.

A BCAA készítményt javasolt edzés után fogyasztani

MI AZ A LEUCIN, VALIN ÉS IZOLEUCIN?

A 3 BCAA közül a legkiemelkedőbb fontosságú a leucin, mivel ettől az aminosavtól származik az a biokémiai jel (mTOR jel), melynek hatására szervezetünk megkezdi az izomfehérjék építését. Leucin nélkül tehát nem lennénk képesek izomsejteket létrehozni.

Nem szabad megfeledkezni viszont a másik kettőről sem: az izoleucin a vércukorszint szabályozásáért felelős, ezzel növelve kitartásunkat és energikusságunkat az edzések során, a valin pedig csökkenti a fáradtságérzetet. Kijelenthetjük, hogy igazán jó a csapatmunka a 3 aminosav között!

Mit jelentenek a BCAA-t tartalmazó termékek csomagolásán gyakran látható “2:1:1 / 4:1:1 / 8:1:1” arányok és melyiket érdemes választani?

Ezek a számjegyek az említett 3 aminosav arányát fejezik ki: a 2:1:1 azt jelenti, hogy 1 rész izoleucinra és 1 rész valinra 2 rész leucin jut. A 4:1:1 esetében pedig 1 rész izoleucinra és 1 rész valinra 4 rész leucin jut.

Ezen aminosavak eredeti, az izomzatban található aránya a 2:1:1, tehát szervezetünk természetes módon kétszer annyi leucint használ fel izomfehérjék építéséhez, mint amennyi izoleucint és valint. Ezeket észben tartva elgondolkodtató lehet találkozni olyan márkák termékeivel, melyek 8 vagy akár 10:1:1-es arányokat alkalmaznak. Nyolcszor annyi leucin azonban önmagában sajnos nem fog nyolcszor akkora hatást kifejteni.

MIKOR ÉS MENNYIT FOGYASSZUNK BELŐLÜK?

A BCAA-kat általában az edzések során vagy után szokás bevenni, de javasolt az edzések után való szedésük, hiszen így tudják a legjobban kifejteni az anabolikus állapotot serkentő hatásukat.

Ami a mennyiséget illeti: adagonként legalább 3 gramm leucint ajánlatos bevinni a 2:1:1-es arány alkalmazása mellett, ugyanis ez az a minimum mennyiség, mely lehetővé teszi a korábban említett “mTOR” jel létrejöttét, ezáltal beindítva az izomfehérje építő folyamatokat. Az egész (2:1:1 arányú) BCAA készítményt tekintve tehát 5 gramm fogyasztása javasolt 30 perccel az edzés után, melyben így 3 gramm leucin és 1-1 gramm izoleucin és valin lesz.

Érdemes megjegyezni, hogy a BCAA-k fogyasztása nem jár a fehérjééknél tapasztalható emésztési problémákkal, ugyanis szerkezetük nem annyira hosszú láncolatú, ezért rendkívül könnyen emészthetőek, akár a foglalkozások alatt is.

A Decathlon por állagú, BCAA-t tartalmazó termékei az alábbiakból tevődnek össze:

Izoleucin: kukoricából nyert glükóz erjesztésének eredménye

Leucin: kacsatoll hidrolízisének eredménye

Valin: kukoricából nyert glükóz erjesztésének eredménye

A BCAA készítmény lehet por vagy gél állagú

MILYEN SPORTOK GYAKORLÁSA TESZI SZÜKSÉGESSÉ A BCAA BEVITELT?

Az izomrostok építésének célja izomépítés vagy bármilyen jelentősebb erőkifejtést igénylő sport részét tudja képezni, ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a BCAA-k segítik a katabolikus állapot csökkentését, ezt pedig számos olyan sportág gyakorlói szeretnék elérni, melyek során intenzív izommunka történik: cross training, hegyi futás, kerékpározás, stb.

NAGYKÖVETÜNK, NICOLAS SZAVAI

Mióta és miért szedsz BCAA-kat?

Második éve edzettem már, amikor elkezdtem szedni BCAA-kat, tehát összesen 6 éve fogyasztom őket. Igazából akkor döntöttem a BCAA-k szedése mellett, amikor kezdtek komolyra fordulni a dolgok (azelőtt csak tejsavó fehérjét szedtem), mivel amint elkezded növelni az edzések intenzitását, rájössz, hogy szükséged van egy plusz löketre a regenerálódás terén, erre pedig kiváló megoldást jelentettek a BCAA-k.

Milyen hatásokat figyeltél meg magadon?

Elsősorban azért szedek BCAA-kat, mert igyekszem megóvni izomszöveteimet a katabolizmustól, illetve mert segítenek a fehérje előállításban.

Egyes tanulmányok szerint a BCAA-k vérben található szintje maximum 1 órával a bevételük után a legmagasabb, ezért edzés előtt 1 órával 5 grammot, az edzés alatt pedig (15-20 gramm maltodextrin mellett) szintén 5 gramm BCAA-t veszek be. A tejsavó fehérje porom szintén tartalmaz 5 grammot, így napi szinten 15-16 gramm BCAA-t fogyasztok.

Inkább a por vagy a gél állagú formát kedveled?

Inkább a por formát részesítem előnyben, mivel ha szomjas vagyok, jól esik egy kis édes íz az italomban. A gél forma viszont jóval praktikusabb tud lenni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)