Magazin

Blog

Bemelegítés - Te elég időt adsz a lovadnak?

Még javában tart és a megszokottnál hosszabban, keményebben mutogatja fogait-karmait a tél. A megváltozott - csúszós, kemény – talajviszonyok sok ló és lovas életét nehezítik meg ilyenkor. Ahol nincs négyévszakos pálya, fedeles, vagy éppen puha, szűz hó, ott nehéz kielégíteni a lovak természetes napi mozgásigényét. Aki van olyan szerencsés, hogy télen is zavartalanul lovagolhat, annak hoztunk most pár tanácsot, tippet, ötletet a hideg napok átvészeléshez. Az alábbiakban a ló helyes bemelegítéséről olvashattok!

A ló helyes bemelegítésére nem csupán télen kell időt szánni. A lóval való munka bevezető részét sokan szeretik elhanyagolni, lerövidíteni. Pedig az alapos, türelmes bemelegítés nem csak a minőségi munka alapja, hanem lovunk egészségmegőrzésében is fontos szerepe van.

A ló bemelegítésének célja a fizikai terhelésre való előkészítés és a szellemi, pszichés ráhangolás. Magyarul, nem csak lovad izmait melegíted elő a munkára, hanem fejben is „odakészíted” őt – és egyben magadat is – a feladatra. Minél kevesebb alkalma van mozogni a lónak szabadon, annál fontosabb szerepe van a bemelegítésnek. Egy boxban vagy szűkebb helyen (pl. kis karám beállóval) tartott lónak nincs lehetősége olyan mennyiségű és minőségű mozgásra, mint egy nagy területen, legelőn tartott társának. Ha emellé még magányosan is tartják, nincs kivel játszani, kergetőzni, valós,  vagy játékos dominanciaharc keretében birkózni, van, hogy a ló magától nem is mozog. A legelőről, karámból behozott lónak is szüksége van bemelegítésre, de kevesebb mozgáslehetőséggel rendelkező társainál ha lehet, ennek még fontosabb szerepe van.

A ló előkészítése és bemelegítése már sokat elárul aznapi hangulatáról, munkakedvéről, hozzáállásáról. Ennél fogva az is előfordulhat, hogy éppen módosítasz az aznapra tervezett munkán, edzésadagon. A következőkben a nyereg alatti bemelegítéshez adunk hasznos tippeket.

Bemelegítésed ideje durván a munka egyharmadát tegye ki. A ló ízületei negyedóra-húsz perc lépés után kerülnek terhelésre alkalmas állapotba, ezután lehet – még mindig a bemelegítés keretein belül – fokozatosan felépíteni a munkát. S hogy miért? Ízületeinkben – és a lovakéban is – a csontvégek elmozdulását csúszós kenőanyag segíti. Ennek az anyagnak – az ízületi nedvnek – 15-20 percre van szüksége, hogy alaposan átkenje, olajozza az ízületeket, hogy az üvegszerű porccal borított csontvégek gördülékenyen, akadálytalanul elmozdulhassanak.

A bemelegítést két szakaszra oszthatjuk:

1 –  Az izmok és ízületek előkészítése a terhelésre:

A lovat hosszú, lehetőség szerint odadobott száron lovagold. Egész lovardában lovagolj minél nagyobb ívü, minél kevesebb állítást, hajlítást igénylő vonalat (egész lovarda, féllovarda, átlóváltás, kígyóvonalak). Ebben a fázisban még nem az alakzatok precíz meglovaglása a lényeg, hanem hogy az istállóból, karámból kihozott ló izomzata és ízületei bejáródjanak, bemelegedjenek. 10 perc hosszú száron való lépés után, a szárkontaktust felvéve – azaz szármértéket fogva – ugyanezeket a vonalakat meglovagolhatod újra. Ha ismeritek a hosszhajításokat – vállat be!, vállat ki!, farat be! farat ki! – lovagold ezekt is lépésben, a gyakorlatok jól áttornáztatják a jó nyakát és gerincét. A combra való engedéssel a ló vállízületeit tudod átmozgatni. Szűk keretet ne kérj a lótól – azaz ne próbáld a fejét a függőleges mögé igazítani! A lépésmunka után következhet pár perc könnyűügetés, gyakori kézváltással, szintén nagy ívű alakzatokon, vonalakon. Vannak lovasok, akik – főleg ha a ló feszültebb, túlfűtöttebb – pár kör egész lovardányi, tág keretben való vágtamunkát is engedélyeznek lovuknak.

2 – A bemelegítés fő fázisa

Az átmozgatásnak köszönhetően lovad állítható, hajlítható, ízületei a szó szoros értelmében olajozottan működnek, munkára készek! Fejben és fizikailag is mentes minden feszességtől, lovasnyelven szólva – elengedett. A lótól ekkor már megkívánhatod az alkata és képzettségi foka által meghatározott keretet (a külső szemlélő számára a ló ilyenkor rövidül, „kerekedik”). A segítségeidre adott válaszok, reakciók finomságának, gyorsaságának - lovasnyelven szólva a ló átengedőségének – ellenőrzése, ha szükséges, javítása, a lovas kezéhez lépés, majd a támaszkodás elérése, a hátulsó lábak aktivizálása, szorgalmassá tétele zajlik ebben a szakaszban.

Az átmenetek lovaglása javítja az átengedőséget, egyben el is lazítja a lovat. A tágabb átmenetektől (pl. lépés-ügetés, ügetés-vágta, lépés-állj) haladj a szűkebbek (pl. ügetés-állj, lépés-vágta) felé. Az átmenetek lovaglása felkelti és fenntartja a ló figyelmét, együttműködési készségét.

Az egyenes vonalak és a nagy ívű alakzatok felől most már haladhatsz az erősebb állítást,- hajlítást megkívánó feladatok felé. A nagyobb ívű   lovardai alakzatok után jöhetnek az átváltások, kiskörök, körben válts!, három,- és több ívű kígyóvonalak. Ezek a feladatok tovább fokozzák a tarkóban való engedést és a hajlíthatóságot.

A jármódok között iramváltásokat lovagolhatsz, hosszú egyeneseken, hosszú falakon fokozva, majd rövidítve az iramot. A feladatok legyenek változatosak, kéz,- és jármódváltásokkal, ez szintén segít lovad figyelmét felébreszteni és fenntartani!

A bemelegítés befejeztével rövid lépésszakaszra „engedd szét” a lovadat! Ha ő készségesen nyúl fejével, nyakával előre és lefelé, esetleg ehhez még nagyokat prüszköl is, nyugodtan, készségesen megy előre, nem ijedezik, nem nézelődik – készen áll a munkára!

A leírtak csupán jó tanácsok, a jó bemelegítésre nincs általános recept. Minden ló más, koruk, vérmérsékletük, tartásmódjuk, képzettségi fokuk, a lovas tudása, felkészültsége, befolyásolja a bemelegítés szempontjait és menetét. Gondolj például arra, hogy az idősebb lovak ízületeinek, izmainak hosszabb időre van szüksége, hogy bejáródjanak. Egy fiatal ló munka iránti figyelmének felkeltéséhez több időre és türelemre van szükség, eleinte csak rövidebb ideig tud koncentrálni a lovas kéréseire.

Túlfűtött, feszült, vagy éppen nagy mozgásigénnyel rendelkező lovakkal gyakran komoly harcot kell vívni, hogy a bemelegítés során lépésben maradjanak. Számukra könnyebb a ráhangolódás, ha engedjük őket ügetni, vágtázni a munka elején – persze ügyelve, hogy ez sem a lóra, sem a lovasra nézve ne legyen balesetveszélyes!

A feszes hátú (a ló a fejét megemelve ellenkezik, hátát beejti, kényelmetlenül ültet) lovaknál több időt kell szánni a nyújtó-lazító, elengedtető feladatokra.

Ha a lovad nehezen koncentrál, figyelme hamar lankad, tarts szüneteket a bemelegítés második fázisában és a munka során is. A fiatal lovak általában rövidebb ideig képesek koncentrálni, ahogyan a gyerekek is, de ugyanez helyzet a környezetük iránt túlzottan érdeklődő, kíváncsi négylábúakkal is.

A feladathoz még nem elég erős (megint elsősorban fiatal lóra gondolj) lovak számára is fontos, hogy a bemelegítés és a munka során a lovas rövid szüneteket tartson, megengedje, hogy a ló a nyakát kinyújtsa, fejét mélyre engedje.

A jármódok sorrendjét (azaz hogy mikor lovagolsz lépést, ügetést, vagy vágtát), szintén lovad igényeihez, alkatához és képzettségi fokához igazítsd! Amelyik jármódban a ló könnyebben megtalálja egyensúlyát és jól érzi magát a lovas alatt – lovasnyelven szólva hordja magát – azzal célszerű kezdeni. Éppen ezért még tapasztalt lovasokat, versenyzőket is látni, akik lépésmunka után egyből vágtáznak és csak ezután kérnek „minőségi”, „munka”ügetést lovuktól.

Ha lovad heves vérmérsékletű, vagy mozgásigényét nem tudod napi szinten kielégíteni, le is futószárazhatod felülés előtt. A futószáras bemelegítésre ugyanazok vonatkoznak, mint a nyereg alattira. Tilos a lovat túl korán és túl rövidre kikötni, a fejét és a nyakát bármiféle eszközzel a függőlegesbe,- vagy mögé kényszeríteni! Futószáron is kérhetsz a lótól átmeneteket, váltogathatod a jármódokat – ezek a gyakorlatok ugyanúgy ellazítják, elengedtetik a lovat, mint a nyereg alatti bemelegítéskor. A legtöbb ló magától megtalálja egyensúlyát, leengedi nyakát és fejét, megemeli a hátát. Ez egyben azt is jelzi, hogy készen áll rá, hogy felüljenek a hátára.

A munka előtti futószárazás valójában bemelegítés, célja nem elsősorban a felesleges energia levezetése. A futószáron, szűk körön mozgó, túlfűtött ló könnyen idézhet elő balesetet, vagy sérülhet meg saját maga is. Ha a futószáron lovad feszült, vagy éppen majd szétrobban az energiától, nyugodt szívvel kérj segítséget edződtől, oktatódtól, vagy hozzáértő lovastól.

A téli bemelegítés legyen kiadósabb, a ló mozgásszervrendszerének ilyenkor több időre van szüksége, hogy előkészüljön a munkára. Hogy lovad hogyan ne fázzon a lovaglás kevésbé „intenzív” szakaszában sem, arra is van jónéhány ötletünk.

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)