Magazin

Blog

“Miért várjak másokra? Megteszem én!” - Beszélgetés a Budapest Bike Maffia alapítójával, Havasi Zoltánnal

Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffia (BBM) társalapítójaként a hajléktalan ellátás és egyben a hazai bringás közösség megkerülhetetlen alakja. 7 éve ismerem, azóta veszek részt a BBM kerékpáros ételosztásain, így lehetőségem volt testközelből végignézni, hogyan válik a Maffiából az egyik legismertebb, legütemesebben fejlődő hazai civil szervezet.

Borítókép fotó: Matyas Podor images  

Nehezen viselem a kötöttségeket

“Egy kőbányai lakótelepen nőttem fel. Már gyerekkoromtól kilógtam a sorból, nehezen viseltem el a szabályokat. Később egészségügyi szakiskolában kezdtem el tanulni: 800 lányra 7 fiú jutott, ennek ellenére engem inkább nyomasztott a suli. Nem szerettem a kötöttségeket, nem akartam az elvárásoknak megfelelni. Így hát inkább levelezőn végeztem el és nem jelentkeztem főiskolára, ehelyett inkább munkába álltam. Két és fél évig dolgoztam egy autista emberekkel foglalkozó alapítványnál. Azt hiszem ez nagy lökést adott ahhoz, hogy nyitott legyek másokra és talán befolyásolta azt is, hogy ma mivel foglalkozom. A kilencvenes évektől egyre jobban érdekelt a számítástechnika, a nyomdai előkészítés, a webes környezet. Rengeteg dologba belekóstoltam, szabadúszó grafikusként dolgoztam, filmek utómunkáit végeztem, szöveget írtam. 

 Havasi Zoli 7 éve hozta létre a Budapest Bike Maffiát egy barátjával, azóta a BBM az egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezete lett

Minden hajléktalan embernek van egy története

Jól éltem, sok haverom volt és a munkámban kiélhettem a kreativitásomat. Ebben az időszakban nem csak szerkesztettem az elektro bulikra a plakátokat, szórólapokat, de rendszeresen el is jártam ezekre a partikra. Egyszer egy átmulatott este után hazafelé sétálva lepillantottam az aluljárókban előttem fekvő emberekre és megtorpantam. Leültem melléjük és elkezdtem velük beszélgetni. Érdekelt, hogy vannak, mi az ő történetünk. Ez később szokásommá vált, rendszeresek lettek az ilyen hajnali “utcai társalgások”. 

 Decathlon munkatársak készítik a szendvicseket a Budapest Bike Maffiával közös kerékpáros ételkiszállításra

Az összefogás ereje

Talán ez adta az ötletet a 7 évvel ezelőtti karácsonykor is. Egy barátommal arról dumáltunk, hogy ki-mivel tölti a karácsonyát, miután megvolt a vacsora és az ajándékosztás. Arra jutottunk, hogy aznap este körbebicajozhatnánk a várost, hogy ételt vigyünk azoknak, akik a  szentestét az utcán töltik. Így visszatekintve nem is került sok energiába a szervezés: készítettünk egy Facebook eseményt rá és körbeírtunk a barátoknak. Pár nap alatt fél szobára való adományt gyűlt össze. Megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor az emberek összefognak és önzetlenül segítenek. Ez az érzés máig motorja a kezdeményezéseinknek. 

 Egy este akár 200-300 adag szendvicset is elkészítenek a résztvevők

Egyéni sorsok az arctalan tömeg helyett

2012 óta a Budapest Bike Maffia hatalmas átalakuláson ment át, társadalmi vállalkozássá vált. A kerékpáros ételosztáson túl rengeteg más projekten dolgozunk a szocálisan rászorulók érdekében. A legfőbb célunk, hogy a hajlék nélküli emberekre ne egy arctalan tömegként gondoljanak. Az eseményeinken résztvevők megismerhetik az egyéni sorsokat, életutakat, hogy mennyire sok oka lehet, amiért valaki elveszíti a lakhatását. A segítségnyújtásról soha nem felesleges pátosszal beszélünk, minden akciónkra jellemző a lazaság. Ami profi és átgondolt még egyben lehet humoros is. Pont ez a csipetnyi punk hozzáállás az, ami az önkéntes csapat nagy részét bevonzza hozzánk.

Nekem a BBM egy filozófia

Nem szeretnénk nagyszájú, felesleges forradalmárok lenni. Mi a cselekvésben hiszünk. Miért várnál másokra, ha te is tudsz tenni? Szeretnénk az intézményi segítségnyújtásban együttműködőként szerepet vállalni. A célunk, hogy a projektjeink hosszútávon működjenek, hogy a kezdeményezéseinkkel a jövőben akár munkahelyet is biztosíthassunk hajléktalan embereknek és hogy ezek a programok külföldre vagy vidéki városokba is átültethetők legyenek. [caption id="attachment_7705" align="aligncenter" width="1440"]

 Decathlon önkéntesek vesznek részt a Budapest Bike Maffiával közös ételosztáson

Charity fest

Nagy energiákkal készülünk a második Charity fest-re, melynek idén a Dürer kert és a Dürlin Budapest ad otthont május 18-án. Szabadtéri bográcsos főzőverseny, gyerek-, és sportprogramok, koncertek várják majd az érkezőket. A fesztivál teljes bevételét adományozásra fordítjuk. A belépő jegyek árával három civil szervezetet támogatnak a fesztiválozók: a Bagázs Közhasznú Egyesületet, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesületet és a Budapest Bike Maffiát

Az elmúlt hónapokban a szendvicseket a saját hajlék nélkül élők átmeneti szállására is elviszik kerékpárral az önkéntesek - a fotó az egyik legnagyobb ilyen jellegű hazai szálláson készült

Ahogyan érdemes

Többnyire azt nézem, hogy mi van előttem, nem tekingetek vissza a múltba. Viszont van egy történet, ami gyakran eszembe jut. Grafikusként rendszeres megrendelőim között volt egy jómódú férfi, aki sikeres, sokak által látogatott bulikat szervezett. A munkájának és kitartásának köszönhetően tehetős ember lett. Éppen ezért nagyon meglepett, amikor pár éve felhívott azt kérve, hogy segítsek neki. - Miben tudnám én őt támogatni? - kérdeztem megrökönyödve. Az erre adott válasza máig a fülemben cseng: annyi mindent kapott az élettől, amiért hálás lehet, ezért szeretne vissza is adni a világnak, a rászorulóknak. Azóta is velünk dolgozik, a társadalomnak hasznos akciókban részt véve. Büszke vagyok a BBM önkénteseire, munkatársaira. Nélkülük nem tudnánk megmutatni, hogy odafigyeléssel és beszéd helyetti cselekvéssel jobbá tehetjük saját környezetünket."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)