Magazin

Blog

Betekintés a hazai ultratávú kerékpáros teljesítménytúrák világába

Mindig is szeretted volna hazánk szebbnél szebb tájait bringával felfedezni? Jó fej túratársakat keresel, akikkel együtt, egymást segítve gyűjthetitek a kilométereket két keréken? Te is a „lassan járj tovább érsz” filozófiát követed? Akkor az ultratávú kerékpáros túrákat neked találták ki. Ja, hogy eddig még nem hallottál a bringázás ilyen módjáról? Akkor engedd meg, hogy bemutassam neked ezt a kevesek számára ismert, de a szívemhez igen közel álló szabadidős tevékenységet az egyik kedvenc túrám élménybeszámolóján keresztül.

Az ultratávú kerékpáros teljesítménytúrák kis hazánkban

Már lassan négy éve annak, hogy felfedeztem ezeket a típusú sport eseményeket itthon. Nagyon jól emlékszem, hogy a szomszéd városból induló, 200 km-es túra volt az első ilyen túrám. Valahol véletlenül belebotlottam az interneten. Alapvetően kíváncsi természetű ember vagyok, úgyhogy adtam neki egy esélyt és már ott megtudtam, hogy ez bizony szemtelenül jó szórakozás! Onnantól kezdve pedig nem volt megállás.

Ahogyan a nevében is benne van, ezek az események nem versenyek, hanem teljesítménytúrák. Itt nincsenek helyezések, nem egymást kell legyőzni. A cél az, hogy az adott távot teljesítsd a rendelkezésedre álló szintidő alatt úgy, hogy közben ellenőrzőpontokon áthaladva igazolod, hogy valóban a megadott útvonalon haladtál végig. Kora tavasztól késő őszig tart a szezon. A túrákról a www.brmhungary.hu oldalon tudtok minden fontos információt megszerezni.

A főbb alapszabályok ezeken a teljesítménytúrákon:

  • Az érvényes teljesítéshez a megadott szintidőn belül kell beérni a célba
  • Mindegyik ellenőrzőponton szükséges pecsétet szerezni a túrafüzetbe
  • A résztvevőnek teljesen önellátó módon kell teljesítenie a távot
  • Bármilyen kerékpárral rajthoz lehet állni, amely megfelel a KRESZ szabályainak
  • Tisztelni kell a környezetet, amin áthaladsz. Tilos a szemetelés!
  • Segíts túratársaidnak, ha tudsz. Ők is segíteni fognak rajtad!
Az idei szezonban 200, 300, 400 és 600 km-es túrák közül válogathat a kihívást kereső kerékpáros. Forrás: www.brmhungary.hu

Honnan indult az ultratávú bringás teljesítménytúrázás?

Kis hazánkban 2011 óta van jelen ez a típusú szabadidős tevékenység szervezett keretek között. A műfaj gyökerei viszont egészen az 1800-as évek végére nyúlnak vissza. Az akkori francia bringások, az úgynevezett „randonnőrök” létrehozták az Audax Club Parisien nevű egyesületet és megalkották az ultratávú kerékpáros teljesítménytúrák ma is használatos szabályrendszerét. Napjainkban már pedig a világ számos országában megtalálhatók az egyesület helyi szervezetei az Amerikai Egyesült Államokon át egészen Ausztráliáig.

A francia anyaszervezet gondozásában kerül megrendezésre négyévente a Párizs-Brest-Párizs 1200 km-es teljesítménytúra. Az útvonal viszonylag egyszerű és a kezdetek óta szinte változatlan. Párizs mellől kell eltekerni az Atlanti-óceán partján álló Brest városáig, majd onnan vissza a kiindulási ponthoz. Bolygónk számtalan pontjáról érkeznek kalandvágyó kerékpárosok a teljesítménytúrák királynőjeként is nevezett megmérettetésre.

Az első ilyen túrát 1891-ben rendezték, így napjainkra már hihetetlenül nagy hagyományt és presztízst teremtett magának a rendezvény. 2019-ben volt a legutolsó, ahol több, mint 5000 bringás tekert együtt. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hiszem én is ott voltam a sok ezer bringás között, és számos magyar sporttársammal együtt sikeresen teljesítettük a távot a megadott szintidőn belül.

Kétszáz kiváló kilométer a Balaton-felvidéken

Az egyik kedvenc túrámmal szeretném nektek bemutatni, milyen élményekkel gazdagodhattok, ha ti is részt vesztek egy ilyen teljesítménytúrán. Hagyományosan a szezon végén, a szeptemberi kései nyári időben barangolunk ilyenkor a szépséges Balaton-felvidéken.

Az útvonal keresztül szeli a teljes Balaton-felvidéket, és számos látnivalót tartogat a kíváncsi kerékpárosok számára. Forrás: www.brmhungary.hu

Reggel a balatonalmádi strand parkolójában gyülekezik a több, mint száz bringás. Kisebb társaságok formálódnak többek között azokból, akik a szezon során ismerték meg egymást és baráti hangulatban beszélgetnek egymással. Előkerülnek a bringák a kocsikból, felkerülnek rájuk a szerszámtartó táskák és a kulacsok. Indulás előtt Béla, a hazai ultratávú bringaközösség kiemelkedő alakja és szervezője kiosztja a túrafüzeteket és köszönti az összegyűlteket, majd ellát bennünket pár jó tanáccsal mielőtt kellemes túrázást kíván nekünk.

Van, aki egyedül, és vannak akik csapatostul vágnak neki az útvonalnak. Mindenki a saját tempójában halad, közben gyönyörködnek a Balaton-felvidéki tájban. A 200 km-es távra akár 13 és fél óra is rendelkezésre áll teljesíteni, ami körülbelül 15 km/h-ás átlagsebességet jelent. Ahogy a cikk elején írtam, ha a „lassan járj, tovább érsz” elvet követed, te is teljesíteni tudod ezt a kihívást. Körülbelül féltávnál a sümegi vár lábánál pecsételünk az egyik ellenőrzőponton, eszünk-iszunk egy keveset és elégedetten szemléljük a várat a domb tetején.

A túrafüzetben, az ellenőrzőpontokon összegyűjtött pecsétekkel lehet igazolni a célban, hogy a megadott útvonalon haladtál. Forrás: saját fotó

Menet közben bőven van lehetőség beszélgetni a túratársakkal. Egyszerre tudunk ilyenkor kint lenni a szabad levegőn, aktív mozgást végezni és minőségi időt eltölteni a barátainkkal. Megbeszéljük ilyenkor, hogy kivel mi történt az elmúlt időszakban, gratulálunk egymásnak egy-egy nagyobb sportteljesítményünkhöz esetleg, és már szövögetjük is a következő közös túra terveit. Új ismerősöket is nagyon könnyen lehet szerezni itt. Mindenki nagyon barátságos és szívesen szóba elegyedik bárkivel. A közös kaland érzése összehozza az embereket azt vettem észre.

Balázs és Józsi barátaimmal pózolunk az ég felé meredő bazaltorgonák előtt, amit Hegyestűként ismer az ország. Forrás: saját fotó

Ahogy a fenti képen is láthatjátok, az útvonal számos természeti és kulturális látnivalót foglal magában. A Hegyestű, a Balaton-felvidék egyik leglátványosabb természeti képződményét is felfedezhetik azok, akik részt vesznek ezen a kihíváson. Megéri feltétlenül valamilyen fénykép készítésre alkalmas eszközt magatokkal vinni erre a túrára is!

A célba beérve minden teljesítőnek személyesen gratulálnak a szervezők és átadják nekik a jól megérdemelt oklevelüket és egy érmet is. A beérkezés után általában még jó ideig megy a beszélgetés, gratulálunk egymásnak és megosztjuk egymással, milyen élményekkel gazdagodtunk ezen a szép napon. Legtöbbször úgy köszönünk el egymástól, hogy hamarosan látjuk egymást valamelyik következő túrán.

Összegzés

Biztosan sokan egyetértetek velem, hogy bringázni jó dolog. Egészséges, szórakoztató, izgalmas és társasági élmény is lehet. Ezt a teljes csomagot kaphatjátok meg egy ilyen ultratávú teljesítménytúrán való részvétellel, ráadásul még egy nagy kihívást is legyőzhettek. Remélem sikerült betekintést nyújtanom nektek ebbe a szívemhez igen közel álló szabadidős programba és bízom benne, hogy akár még találkozhatunk is egy ilyen túrán a jövőben!

Címkék:

Hozzászólások

  • Nagy kedvenc ez az útvonal. Aki most tervezi kipróbálni a BRM túrát, annak szól a figyelmeztés: Vigázat, függőséget okoz! ;)