Magazin

Blog

Bevezetés a túrázás világába - 6+1 lépésben!

Épp beszerezted életed első túrabakancsát és most ismerkedsz a túrázással? Netán régóta a szekrényben porosodik a túracipőd és elérkezettnek látod az időt az újrakezdéshez? Bármelyik is igaz rád, nézzük át együtt a 7 legelső lépést, melyek után magabiztosan indulhatsz el egy úton..

1. Úticélod kiválasztása

Fontos, hogy az erőnlétednek megfelelő úticélt válassz! Természetesen ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, de általánosságban elmondható, hogy az induló túráidat 10-15 km-es távval és maximum 500 m szintemelkedéssel tervezd meg!

2. Felszerelésed összeállítása

Az útvonal kiválasztását követően jöhet a hozzá passzoló felszerelés összeállítása! Gondold át, mire lehet szükséged 1 nap alatt! Szükséged lesz egy 10-20 literes hátizsákra, egy technikai felsőre, valamint egy kényelmes túranadrágra. Ha az idő változatosnak ígérkezik, dobj be egy polár pulcsit és egy esődzsekit / poncsót is! Fordíts különös figyelmet a megfelelő lábbelire is, hiszen nagyban meghatározza a túraélményt, ha a vízhólyagjaid száma a bűvös 1-es szám alatt marad!

Egy hátizsákra mindenképpen szükséged lesz!

3. Kirándulás & energiapótlás

Ne feledd, hogy az intenzív mozgással elégetett energiát napközben is megfelelő  módon pótold! Dobj be néhány szendvicset, megfelelő mennyiségű folyadékot kulacsban, pár csokit, vagy Aptonia energiaszeletet, gyümölcsöt. Ha szükséges, az evőeszközöket és a kedvenc túrabögrédet se feledd otthon!

4. Útvonalad pontos megtervezése

Ma már megannyi eszköz áll rendelkezésre a túraútvonalak megtervezéséhez! Maradhatsz a klasszikus kihajtható, vagy a lapozgatós térképeknél, telepíthetsz navigációs alkalmazásokat is a telefonodra, vagy akár GPS is segítheti tájékozódásod. Indulás előtt lehetőség szerint nézz utána a vidéknek -  keress lehetséges vízvételi lehetőségeket, élelmiszerboltokat a környéken, az esetleges utánpótláshoz!

Hagyományos térképpel is elindulhatsz

5. Technikai kütyük

Ügyelj arra, hogy feltöltött telefonnal indulj neki a természetnek, első útjaid során próbálj térerő közelében maradni, ha van powerbankod, mindenképp dobd a táskádba! 

6. Társaságban minden elviselhetőbb :)

Ha teheted, eleinte társasággal indulj a vadonba! Csapatban a holtpontok, vagy akár a felmerülő nehézségek is könnyebben legyőzhetőek. Ha nincsenek körülötted túratársak, nyugodtan csatlakozz valamelyik Sportoljma sportközösségünkhöz, vagy a közösségi oldalak túra csoportjaihoz!

+1 Óvjuk tudatosan a környezetünket!

Ha a természetbe indulsz, közlekedj körültekintően, óvd, őrizd természeti értékeket! A keletkező hulladékot lehetőség szerint csomagold el és a kihelyezett szemetesek helyett otthon, szelektíven dobd a szemétbe, ezzel is csökkentve az túraútvonal mellől elszállítandó hulladék mennyiségét és a környezet terhelését.

Kalandra fel, az ösvényeken találkozunk!

Monyók Bence írása

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)