Magazin

Blog

Biztonságos lovaglás hőségben

Tűz a nap, nincs árnyék a kinti pályán, és a fedeles tele van? Úgy érzed, kész öngyilkosság ilyen hőségben lóra ülni, de nem tudod máskor megoldani a lovaglást? Vannak trükkök, amikkel hőguta nélkül élhetitek túl a mindennapokat.

Megfelelő hidratálás

A melegben való sportolás alapszabálya, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál előtte, alatta és utána is. Persze ez neked egyértelmű, de a lovad nem gondolkodik előre, nincs jövőtudata, így nem lesz számára egyértelmű, hogy mielőtt kiviszed, innia kell. Biztos sokszor próbáltad te is, hogy edzés előtt, még a karámban odavitted a lovad a vízhez, hogy igyon, de persze ő akkor épp nem volt szomjas, így nem is ivott.

Monty Roberts mondata illik erre a jelenetre: "Odavezethetsz egy lovat a vízhez, de nem kényszerítheted arra hogy igyon." Ezt alapvetően nem szó szerint szokás értelmezni, mégis ebben a témában ezt teszem. Nem, nem kényszeríthetem rá, hogy igyon, de meg kell adni a lehetőséget, így mindig ha kiviszed a lovad a karámból, vagy boxból, vezesd oda az itatóhoz és adj neki pár percet, hátha iszik. Ha nem, pucolás közben is tegyél elé egy vödör vizet, hátha megjön közben a kedve. Semmi probléma, ha nem iszik így sem, a vödröt vidd magaddal a pálya szélére és időnként adj egy szusszanásnyi időt két feladat között, amikor újra felkínálod a lehetőséget. Valószínüleg néhány kör ügetés után már mohón kortyolgatni fog!

Amire fontos odafigyelni, hogy a víz ne legyen hideg! Neked sem esik jól valószínüleg, ha edzés után ledöntesz egy liter jéghideg vizet, a lovadnak ugyan úgy fájni fog tőle a torka, roasszabb esetben pedig tüdőgyulladást is kaphat! Várd meg míg kicsit lehűl, visszatér a pulzusa a normális tartományba és utána engedd langyos vizet inni!

Egy vizes rongyal vagy szivaccsal lehűtheted a lovad a nagy melegben.

Hűsítés külsőleg

Természetesen attól, hogy rendesen iszik, ugyan úgy izzadni fog és fel fog hevülni a lovad, ezért fontos, hogy odafigyelj a testhőmérsékletére. A tűző napon még egy könnyebb edzés során is folyni fog a víz róla, de megpróbáhatod kellemesebbé tenni a meleget számára azzal, hogy edzés közben is lehűtöd egyszer-kétszer. Valószínüleg minden pályát locsolnak nyáron, hogy ne fulladjon bele a porba se a ló, se a lovas. Használd ki a slag közelségét és edzés közepe felé adj egy gyors lábfürdőt a lovadnak! Öt perc alatt le tudod locsolni a lábait, ezzel jelentősen segítve a testhőmérsékletének csökkentését és felfrissíted. Jó megoldás az is, ha nincs a közelben slag, hogy egy vizes szivaccsal átmosod a lábait, amikor már nagyon kezd kimelegedni. Egy kisebb szivacsot, be is vizezhetsz és a kantár tarkószíjja alá téve lovaglás közben is végig kicsit hűvösebb érzést adhatsz lovadnak.

Csak létfontosságú rétegek

Sok lovas imádja a szebbnél szebb, puhábbnál puhább szőrmés, bundás kiegészítőket, amik legtöbb esetben csak díszként szolgálnak a felszerelésen. Egy birkaszőrméből készült nyeregalátét és egy bélelt ínvédő nagyon meleg lesz a lovad számára, így annak ellenére, hogy te azért használod ezeket, hogy minél kényelmesebb legyen neki, mégis inkább ellentétes hatást fogsz elérni vele. Télen nagyon szuper egy szőrmés nyeregemelő, mert jobban illeszkedik a lovad hátára a nyereg, de nyáron inkább válassz például egy vékonyabb, jól szellőző verziót!

Egy vastag, bundás nyeregemelőben vagy alátétben nagyon melege lesz a lovadnak

Sok esetben csak divat, vagy túlféltés miatt használunk ínvédőket, pataharngokat vagy fáslit. Gondold át, hogy valóban szüksége van-e a lovadnak ezekre, mert a legtöbbnek semmi baja nem lesz akkor se, ha nincsenek rajta ezek a védőfelszerelések. Ha nem szükséges, akkor ne tedd fel feleslegesen az ínvédőt, hiszen neked is nagyon meleg a lábadon a csizma, vagy a lábszárvédő és valószínüleg ha nem muszáj, nem veszed fel. Ha lovadnak mindenképp kell ínvédő, mert érzékeny, vagy sérült, szerezz be egy olyan darabot, ami véd és levegőt is hagy a lábszárnak.

Fürdetés munka után

Természetesen a legjobb módja, hogy lehűtsd a lovad egy forró nyári napon, ha jó alaposan megfürdeted! Bő vízzel locsold végig óvatosan, és meglátod, pillanatok alatt elégedetten fog álldogálni a slag alatt. Az alapszabályokat persze ne feledd el: lábaktól indulj, nem jéghideg vízzel és szépen, fogozatosan haladj az érzékenyebb pontok felé. Az utolsó mindig a hát, a szügy és a has, a fejnél meg csak óvatosan! Ne legyen túl erős a vízsugár és vedd figyelembe, ha esetleg félne tőle a lovad. Fürdés után mindenképp húzd le a víz nagy részét egy tajtékvonóval!  Valószínüleg neked is jól fog esni egy kis vizezés, ilyenkor engem sem szokott zavarni, ha rám fröccsen egy-két csepp!

Kellemes, biztonságos lovaglást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)