Magazin

Blog

Biztonságos SUP-ozás - balesetek megelőzése

Semmiképp sem szeretnélek az állva evezéstől elriasztani, de mint minden szabadidős tevékenységben, itt is rejtőzhetnek veszélyek. Nem vagyunk halak, a víz nem a szokásos életterünk, még kiváló úszástudás birtokában sem.

Nagyon sokan vágnak bele ebbe a csodás sportba anélkül, hogy felmérnék a saját erejüket. A fáradtság, kiszáradás (a vízen? igen!), vagy a napszúrás is komoly veszély lehet, de ezen kívül sok más dologra is oda kell figyelni, amire nem is feltétlenül gondolnánk.

Milyen hibalehetőségek adódhatnak SUP-ozás során?

SUP-ozás közben ki vagy szolgáltatva a technikának. Baj, ha a parttól távol a felfújható deszka leereszt. Folyókon előfordul, hogy a hordalék észrevétlenül kivágja a deszkát, de a szelep tömítése, vagy meglazulása is okozhat meglepetéseket. Nem beszélve arról, ha elmerül, vagy eltörik az evező. Esetleg lelazul és elsüllyed a lapát tolla.

Nem csak a technikának, hanem az időjárásnak is ki vagy szolgáltatva. Meglepően gyorsan fel tud támadni a szél, ami akadályozza a haladást, ha szembefúj, és zavarja az irányítást, ha oldalról. Miután jön a szél, kb. 15 perc múlva már hullámok is kialakulnak, ami szintén instabillá teszi a deszkád, és ha nem is borít le róla, de biztos, hogy a sebességed a töredékére csökkenti.

Hogyan kerüld el a nagyobb bajt?

Alapvető lenne, de egyelőre sajnos még nem mindenhol kötelező a mentőmellény használata. A mentőmellény nálunk gyűjtőfogalom, de vannak különböző úszást segítő mellények, ezek között olyanok is amik 50 vagy 100N felhajtóerőt igazoltan tudnak. És vannak a valódi mentőmellények, amik még akkor is életben tartanak, ha eszméletlenül esnél a vízbe. A felfújható vagy maguktól felfújódó mellényekről nem is beszélve. A lényeg, hogy legyen nálad bármi, ami fenntart a vízen, ha bajba keveredsz, netán elsodródnál a deszkádtól.

SUPosoknál alapvető kell, legyen a leash (biztosítókötél) használata. Ezzel a kb. 2 méteres kötéllel a lábadhoz kötözöd a deszkát, anélkül, hogy zavarna a mozgásban. Így ha beleesnél a vízbe – igen, ez még profiknál is természetes – nem sodródik el a deszkád. Erősebb szélben óriási kihívás utolérni a deszkát. Főleg ha mentőmellény akadályoz az úszásban, mert a mentőmellényt arra találták ki, hogy várd meg nyugodtan, amíg jön a mentés.

A biztonságot mindig tartsd szem előtt!

Fejben is legyél ott!

Ajánlom, hogy mindig gondold át előre, nyugodt körülmények között, hogy milyen nem várt szituációban mit cselekednél. Ha távol a parttól evezel, gondold át, mit tehetsz, ha feltámad a szél és minden erőfeszítésed ellenére csak távolodsz. Segítek. Ilyenkor térdelj le, vagy hasalj a deszkára és úgy evezz ki. Ha az eredetileg tervezetthez képest más helyen kötsz ki, de nem kell szembe evezned a széllel, az is jobb, mint távolodni a parttól kontroll nélkül. Ne ess pánikba, a stressz meggondolatlan döntésekhez vezethet. A felkészüléshez tartozik, hogy nézd át az időjárás előrejelzéseket, ha pedig tengeren evezel, tájékozódj az áramlásokról és helyi szabályokról is.

Nagyon trendi, de nem túl biztonságos egyedül evezni. Keress egy csapatot, ahova csatlakozhatsz vagy hívd el a barátaidat, ha nagyobb túrára készülsz. Sokkal szórakoztatóbb mint egyedül! Ha bajba jutott embert látsz a vízen kötelességed segíteni.

Ne félj a víztől, de tartsd tiszteletben a természetet!

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)