Magazin

Blog

Biztos módszer az UV-sugarak ellen - UV-szűrős ruházat

Hogy megvédje a fiatal szörfösök bőrét, a Decathlon új szörfös márkája, az Olaian megalkotta az 50+ faktoros védelmet nyújtó, UV-szűrő ruhadarabok választékát. A termékek még nedvesen is optimális védelmet biztosítanak; kiszűrik az UVB-sugarak 98% és az UVA-sugarak 95%-át. Bai Tamás, országos szörf sportfelelős írását olvashatjátok.

Egy UV-szűrő felső jobban véd, mint egy pamut póló?

Igen, mivel a pamut anyag szálai nedvesség hatására kitágulnak, ami lehetővé teszi a fény, és ezáltal az UV-sugarak átjutását. UV-szűrő felsőink másik előnye, hogy kialakításuknak köszönhetően a hullámokban is a helyükön maradnak, nem mozdulnak el. Az idei szezonra tervezőcsapatunk remek ötlettel állt elő: a ruhákon kis zsinórokat helyeztek el, melyeket fürdőruhádhoz, vagy úszónadrágodhoz rögzíthetsz, ezzel is fokozva a felsők stabilitását. Ez azt jelenti, hogy nehezebben csúszik fel a felsőd, így védtelen bőrödet kisebb eséllyel érik el a napsugarak.

Az UV-szűrő felsők hatékonyabbak a napvédő krémnél?

Az UV-szűrő felsők tartós, állandó védelmet nyújtanak, ellentétben a napvédő krémmel, melyet 2 óránként ismételten fel kell vinni a bőrre. Ugyanakkor a ruhadarabok csak a fedett testrészeket védik, ezért a fedetlen részeken (például az arcodon, karodon és lábadon) erősen ajánlott a napvédőkrém használata. 

UV-szűrő ruházat
 A test fedetlen részein ajánlott a napvédő krém használata

Hogyan védenek az Olaian UV-szűrő felsők?  

A titok a következő: a sűrűn szőtt poliészter és elasztán szálak elzárják a napfény útját, és meggátolják az UV-sugarak áthatolását.

Az 50+ faktoros ruhadarabok tökéletes védelmet nyújtanak?

A faktorszám jelzi, hogy egy ruhadarab milyen szintű védelmet biztosít a napsugarakkal szemben. A skála 15-östől 50+-os faktorszámig terjed. Minden ruhadarabunk megfelel a EN-13758-02-es európai szabványnak, és az összes szövetünk 50+- faktoros, optimális szintű védelmet nyújt. Hogy megfeleljenek a szabványnak, és igazoljuk, hogy szöveteink valóban 50+ faktoros védelmet nyújtanak, a Decathlon Kutató-Fejlesztő Központjának laboratóriumában mérnökeink „fénysugártesztnek” vetik őket alá. 

UV-szűrő ruházat
Az UV-szűrő ruházatot természetesen nemcsak szörfözéshez, hanem strandoláshoz, fürdőzőknek is lehet használni!

A napvédő ruházat viselése nem helyettesíti a napon tartózkodással kapcsolatos egyéb óvintézkedéseket, mint például a napon tartózkodás kerülését dél és 4 óra között, a napszemüveg viselését és a sok víz fogyasztását.

Mosás hatására nem csökken a védelem mértéke?

Nem, mivel minél többet hordjuk vagy mossuk az UV-szűrő ruházatot, annál több apró, bolyhos, szabad szemmel nem látható részecske keletkezik az anyag felszínén, melyek növelik az anyag sűrűségét és ezáltal a nap ellen nyújtott védelem mértékét is.

A szörfösöknek készült UV-szűrő ruhadarabok fürdőzők számára is ideálisak?

Ruhadarabjainkat szörfösök számára fejlesztettük ki, hogy védjenek az UV- sugaraktól, különösen a víz felszínéről visszaverődőktől. Természetesen minden fürdőzőnek megfelelnek, nemcsak szörfösöknek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)