Magazin

Blog

Bokasúly fitneszhez

A bejegyzés címébe, már majdnem beírtam, hogy 1 kg-os, amikor rájöttem, hogy az nem fedné a valóságot, hiszen a bokára és csuklóra is rögzíthető pánt 250 grammtól 1 kg-os súlyúig, 250 grammonként bővíthető. A legtöbben ilyenkor hangosan, vagy csak önmagukban hümmögnek, hogy ugyan, mi az az 1 kg. Az az 1 kg igen is jelentős tétel lesz, ha az erőkarként is értelmezhető karok-lábak végére rögzítjük fel.

Ha csak rápróbálunk arra, hogy pl. side plank helyzetében végzünk saját testsúllyal (mindenféle ellenállás nélkül) néhány lábemelést (távolítás), már akkor is jelentős izomaktivitást (értsd: égő, szúró azonnali abbahagyásra késztető érzést) tapasztalunk, pláne, ha ezt még tetézzük az előbb említett bokapánttal. Szóval türelemre intenék mindenkit, aki azonnal hegyeket szeretne megmozdítani. Előbb edződjünk síkon, majd lankásabb dombokon. -Ez egy távoli párhuzam volt, de remélem még itt vagy. 

A Nyamba csukló-és bokasúlya frappánsan illeszkedik a vékonyabb és vastagabb bokára egyaránt (ideális esetben ez a kettő, nem egyszerre van jelen egy személy esetében…). Vagyis nem fogja becsípni a bőrödet, nem fog kidörzsölni a tépőzár és ha erősebben meg is húzod a pántot, az extra anyagráhagyás miatt, nem szorítja majd el a vérkeringésedet és nem is fog elcsúszkálni a lábadon.

A boka-vagy csuklósúly 250 grammonként bővíthető

Tanácsok bokasúly használatához

Az alsó végtag erősítése céljából felcsatolt bokapánt nem ér fabatkát sem, ha zárt kinetikus láncban dolgozol, vagyis a lábad a talajon marad, pl. guggolást végzel, vagy helyváltoztatás nélkül kitörést. Mondod persze, hogy evidens, de nem is neked mondom, csak azért, mert láttam én már annyi mindent a fitneszteremben… Szóval a comb-csípő-farizmok formálására mindenképp távolításokat- közelítéseket, hajlításokat, feszítéseket kell végezni úgy, hogy elemeld a lábad. Oldalra, hátra, fel.

Akkor érdemes elkezdeni beintegrálnod az edzéseidbe a bokasúlyokat, amikor az alapgyakorlatok, saját testsúllyal, nagy ismétlésszámmal (15) sem okoznak már nehézséget. Ekkor itt az ideje, hogy szintet lépj és nehezítéssel dolgozz tovább a fejlődés biztosítása érdekében.

Dinamikus high impact, ütődéssel járó gyakorlatokhoz nem javaslom. Ugrások, szökdelések, futások esetében a lengő súly fokozott terhelést ró az ízületekre is, melynek forszírozása teljesen felesleges egy átlag sportoló esetében (ezekben az helyzetekben sokkal praktikusabb egy olyan extra súly alkalmazása, amely a test tömegközéppontjához közelebb esik, vagyis a törzsön-csípőn viselődik).

A comb-csípő-farizmok formálására mindenképp távolításokat- közelítéseket, hajlításokat, feszítéseket kell végezni úgy, hogy elemeld a lábad.

Csuklósúlyként

A csuklóra rögzített használatakor az a nagy előnye, hogy a kéz szabadon marad, vagyis úgy végezheted a különböző karmozgásokat, hogy nem kell tartanod kezedben az eszközt. Ellenben foghatsz még egy gumipántot, vagy még egy kézisúlyzót😊 Edzőként nagyon hasznos segítség volt olyan kliensekkel való együttműködés alkalmával, akiknél a marokerővel és a kéz szorító erejével gondok voltak (pl. Parkinson kór). Nem kellett aggódni a súlyzó esetleges leejtésétől. Saját edzéseimben a fekvőtámasz helyzetéből indított, különböző irányú karemelések nehezítéséhez szeretem nagyon.

Otthoni használathoz nagyon praktikus segítséged lesz, mert mosható, könnyen tisztítható-nem úgy, mint a korábbi homokkal töltött elődei.

Egy dolgot nem tudok megbocsátani neki…az pedig a színe. Bocs Decathlon😉

Gyakorlat ötletek a bokasúllyal

Gyakorlatok bokasúllyal kezdőknek:

Gyakorlatok bokasúllyal haladóknak:

Góg Anikó korábbi triatlon olimpikon, személyi edző, humánkineziológus tanácsait olvashatjátok. Anikó az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanára állóképesség, pulzuskontroll valamint funkcionális edzés témakörökben.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)