Magazin

Blog

Cooper teszt újratöltve

Sokan gondolják úgy, hogy a 60-as évek Amerikájában praktizáló dr. Kenneth H.Coopernek köszönhetőek a testnevelés órák legfárasztóbb percei. Ki ne emlékezne a 12 perces futás utáni, vagy már közbeni légszomj, a levegőért kapkodás, vagy az elnehezedett végtagok érzetére? Az endorfin termelés okozta boldogság érzet csak nagyon keveseknek jut eszébe róla. A nagy tiszteletben álló úr közelgő 90. születésnapjára megpróbálom egy másik szemszögből megvilágítani, ezt az egykoron sokak számára nyűgként megélt erőpróbát.

Bármily hihetetlen is, de a futás népszerűsítésében is elévülhetetlen érdemei vannak. Neki köszönhetjük, hogy egy "mérő eszközt" alkotott számunkra, amivel a fejlődésünket követni tudjuk. Kenneth Cooper lett a legismertebb orvos, aki a futás jótékony hatásait hirdette Amerikában. Elsősorban a katonák edzettségi állapotát hivatott vizsgálni a módszer, de aztán a sportolók körében is egyre inkább elterjedt. Egy idő után pedig a testnevelésórák tananyagában és a rendvédelmi egységek monitorozásában is fontos szerephez jutott. Sokak számára az iskolai vagy az azt követő katonaévek jelentették a terhelhetőség csúcsát. Az egzisztencia-teremtés mellett már nem nagyon maradt idő és energia az otthoni sportolásra. Ez egyben azt is jelentette hogy a folyamatos ellenőrzés elmaradásával sokad rangúvá vált a fizikai kondíciónk javítása.

Azért futok, mert így sokkal jobban érzem magam

Cooper 29 évesen szembesült életerejének hanyatlásával, és a mozgásszegény életének következményeivel. A hagyományos orvoslással szembe menve, a testedzést választotta a gyógyszeres kezelés helyett. Magasvérnyomása hamarosan helyreállt és a többi panasza is megszűnt. Pácienseinek is a futást javasolta. A futás egy betegségmegelőző eszköz, melynek számtalan jótékony hatását élvezhetjük. John F. Kennedy kormányzása idején az 1970-es években, nemzeti üggyé vált a jó fizikai erőnlét.  Az 1968-ban kiadott könyvében még nem szerepelt a jogging szó de a későbbiekben már átvette a kifejezést Bill Bowerman-tól. Egyetértettek abban, hogy a sebesség és a távok lassú, fokozatos növelésével kell a kezdők teherbírását javítani. Cooper a futáson kívül az úszást és a biciklizést is ajánlotta a szív és a test teherbírásának fokozására. A túlsúlyos amerikaiaknak azt javasolta, hogy először gyalogoljanak, majd lassan térjenek át a futásra.

Jó közérzet, magasabb teljesítmény az élet minden területén

 Évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez a folyamat hozzánk is eljusson. A Decathlon vásárlóterében is jól látható, hogy a felgyorsított, ingergazdag világunk okozta stresszt és az abból fakadó károkat egyre többen oldják sportolással. Az életmódváltáshoz nagy segítséget nyújtanak a gombamód szaporodó futóversenyek. A versenyszervezők dicséretére legyen mondva, egyre több csapat, vagy váltófutás kerül a naptárba. Sok vállalatnál a cégvezetés is felismerte az ebben rejlő értékeket, és mintegy csapatépítő tréningként kínál életre szóló emléket a dolgozói számára. Két legyet ütve egy csapásra, hisz boldogan és fitten jelentkezik nap mint nap munkára. Kenneth Coopernek is ez volt a célja, módszere kidolgozásával.

De miért éppen 12 perc?

Önmagát és katonákat vizsgált oly módon, hogy 6 és 20 perc közötti távokat futottak. Mérte a megtett távolságokat és a pulzusokat. Az eredményeket naplóba írta. Külön jegyezte a pályán és a futópadon teljesített eredményeket. A rengeteg kísérletezés során arra a következtetésre jutott, hogy a 12 perces futás a legalkalmasabb a kondíciónk felmérésére. 200 és 400 méteres pályán történt sokáig, de a futópad is opció volt. A GPS - es órák idejében már nem kell feltétlenül körözgetni. Annyi kötöttség azért szükséges, hogy ugyanott kell mindig csinálni.

Ugye, hogy nem is olyan ijesztő?


A 12 perc alatt megtett távolságot méterben megadva be tudjuk helyettesíteni egy képletbe, amiből viszonylag pontos következtetést nyerhetünk a testsúly kilogrammonkénti oxigénfelvételre. "Hétköznapi nyelven" ezt nevezzük VO2 Max-nak. ( VO2 Max: A méterben megtett távolságból kivonunk 505-öt, és elosztjuk 45-el. Egy hobbi futónak azonban bőven elég az is hogyha a 6-12 heti ismétlés során bekövetkezett fejlődést nyomon követheti. A versenyínséges időkben, nagyon jó motivációs eszköznek tartom. A napokban a kíváncsiságtól vezérelve a Tichy Lajosról elnevezett, (sokan KAC pályaként ismerik) sportlétesítmény 400 méteres futópályáján teszteltem magam. Meglepetésként konstatáltam, hogy rozoga koordinációm ellenére is sikerült a korosztályomhoz tartozó nagyon jó minősítés (2000m-2400m) alsó régiójába becsusszanni a 2080 méteres teljesítményemmel. A kiváló ugyan még távolinak tűnik jelen állapotomban, de nagyon komoly motivációt jelent az előttem álló időszakra. Éppen ezért csak ajánlani tudom, mert a kaland közepette más elbírálás alá kerülhet az egykoron rémálmokat keltő Cooper teszt. Bátorításként szolgálhat az a tény is, hogy amikor elvesztette kötelező érvényét, akkor önként és dalolva álltunk oda egy 2 órás fél, vagy egy 5 órás maratonra. Gondoljatok csak bele, hogy ez mit is jelent 12 perces futásokba átszámítva! A rövidebb táv teljesítése 10, a hosszabb pedig 25 darab Cooper tesztet takar.

Néhány alapszabály

-Edzetlenül semmiképpen se állj neki!  

-35 év felett pedig egy kezdő futónak legalább 12 hét felkészülés szükséges ahhoz, hogy a tesztet elvégezze. 

-A tesztet érdemes 6 hetenként megismételni, ezáltal nyomon követhetjük a fejlődés, stagnálás, esetleg visszafejlődés mértékét. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)