Magazin

Blog

Csak egészség legyen, a többi nem számít!

Az elmúlt bő másfél év vezető hírei a COVID-ról és hatásairól szóltak. A korlátozások mellett ugyanakkor új kapukat nyitott meg az eddig megszokott forgatókönyv szerint élt mindennapjainkban. Jóval elérhetőbb lett az otthonról végezhető munka, így az utazás miatt felszabadult idő és energia hasznosításaként a sportolás is napirendre került az emberek számára. Felértékelődött az egészség, illetve az egészség védelme, amit nem csak a gyógyszertárakban lehet keresni, hanem a szabad levegőn és a sportboltokban is.

A sportboltban kifizetett pénz befektetés

Nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott öltözet

Ha már ezen az oldalon találkoztunk, akkor bizonyára te is felismerted azt a tényt, hogy az egészség megóvása érdekében a sportboltokban elköltött pénz egy jó befektetés. Nem mindenki számára jelent a sport kiugrási lehetőséget vagy önmegvalósítást, és ezzel nincs is semmi baj. Sőt! Egy dobogós helyezésnél, vagy "csak" a befutóérem megszerzésénél sokkal fontosabb az egészségünk megőrzése. Ugyanakkor sokak számára nyújt plusz motivációt, hogy az addig mozgásszegény életformát egy sokkal egészségesebb szintre emelje. A magas vérnyomás vagy az egyéb stressz okozta nyavalyák ellen a sportolás a legjobb gyógyír. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás pedig a futás lehet, hiszen a "láb mindig kéznél van"! Csak kilépek az ajtón és már sportolhatok is. Akik tavasszal, a korlátozások idején megtették az első lépéseket, azokat arra buzdítom, hogy a téli hónapokban se hagyják abba! Ritkítani szabad, de ha már egyszer megszerettem, vagy megteremtettem egy általános jó közérzet alapjait, akkor vigyázzak rá! Megértem, hogy a 0 és -5 fok körüli hőmérséklet nem tűnik igazán csábítónak, akkor amikor 20-22 fokot kell magunk mögött hagyni, de a legyőzött nehézségek a személyiségünket is formálják, amit az élet minden területén kamatoztatni tudunk. Egy pár futás után már nem lesz kérdés, hogy menni vagy nem menni? A zuhanyrózsa alatt töltött percek megerősítést adhatnak abban, hogy jó döntést hoztunk, amikor a zordabbnak tűnő időjárással dacolva futni indultunk. A belvárosban élőknek egy kicsit nehezebb a dolguk, de egyre több kerületben nyílt arra lehetőség, hogy ha csak egy pár száz méter erejéig is, de mégis elszigetelve futhasson az erre a célra kialakított futópályákon. Azt tartja a mondás, hogy egy sportoló számára nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott ruházat. A rétegek száma az edzettségünk és a vérmérsékletünk függvénye lehet, amit egy pár futás után kitapasztalhatunk. A legalacsonyabb áru termékeink is úgy vannak kialakítva, hogy sportolás közben az egészségünk ne kerüljön veszélybe. 

Legyen az aszfalt is a barátunk!

A futás élménye gyógyító erővel hathat

Bármily hihetetlenül hangzik, ugyanez vonatkozik a cipőre is! Sokan gondolják úgy, hogy csak minden extrával ellátott, drága cipőben lehet büntetlenül futni. Vitatkozni nem szeretnék ez ügyben senkivel sem, de én a fokozatosság elvében hiszek. Ha kellő időt és türelmet szánunk arra, hogy a testünk és lelkünk hozzá tudjon szokni az eddig csak ritkán használt mozgásformához, akkor bármi lehet a lábunkon. Életem első hosszútávfutó versenyén, 16 évesen a (15 km volt a Magyar Atlétikai Szövetség által meghatározott táv) Margit szigeten egy csillapítással nem rendelkező hasított bőr Tisza cipőben  lettem 4. helyezett a Budapest bajnokságon. A verseny után a Vasas színeiben versenyző srác, nem gratulálni jött, hanem azzal a szándékkal, hogy kizárjon a versenyből. Ehhez pedig az édesapját és a versenybíróság egyik tagját hívta segítségül. Az indok mindössze annyi volt, hogy az nem létezik, hogy őt valaki ilyen cipőben verje meg. Miért is ne, ha ahhoz szokott hozzá az izomzatom? Ennél még ütősebb érv, hogy volt olyan versenyző a Balaton kerülő futás 221 km-én, aki a 4490 Ft-s cipőnkben tette meg a távot, és 20 óra alatti idővel, és a két világklasszis ultrafutó mellé a dobogó 3. fokára állhatott. A cipő nagyon kényelmes és könnyű, (180 gramm) a többi már az edzettségen múlik. 

Persze, nem kell ultrafutásban gondolkodni, sőt még versenyekben sem ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, mert a napi 15-20 perc sportolás is már érezteti a hatását az egészségünk védelmében. A rendszer kialakítása a legfontosabb. Mindenkinek arra van ideje, amit fontosnak tart, mondja a közhely. Az egészségünknél pedig nincs nagyobb kincs, hiszen az nem vásárolható. Azért bizony tennünk kell. Kellő elszántsággal és türelemmel egyre edzettebb lesz a szervezetünk, és azon vesszük észre magunkat, hogy egyre ritkábban járunk házi orvoshoz vagy gyógyszertárba. Ezért nagyon fontos az, hogy jól induljunk el az úton, és ne csak egy pillanatnyi fellángolás legyen a futásból. Vigyázzunk rá, hogy akár életünk végéig nyújtson védelmet számunkra. "Őrizzük hát a lángot"! Nem kell hozzá komolyabb befektetés, hiszen a kezdő futók igényeinek a Kalenji Run Active cipőnkben található fejlesztések is megfelelnek. Kedvező ára (8990 Ft) mellett már az EVA hab adta csillapításon túl, van benne egy plusz technológia, ami az ízületeink védelmére szolgál. Szélesebb lábfejűeknek, illetve könnyű terepen futóknak a Grip-s változat is nagyszerű választás lehet a heti 2-3 futáshoz. Ha 4-5-6 alkalommal is tudunk futni egy héten, akkor érdemes egy kicsivel több pénzt áldozni, hiszen a kihordási ideje majdnem a duplája (1000 km).
 

Látni és látszani

Látni és látszani

A hideg mellett, a másik nagy mumus a korai sötétedés lehet, de erre is megvannak a praktikák. Ha valaki a lakótelepi futópályát választja, azok javarészt ki vannak világítva. Ha azonban messzebb merészkedünk az otthonunktól, akkor a látni és látszani vezérelvet kell követnünk. Ennek a betartása sem jelenthet ma már komoly akadályt, hisz sokkal könnyebb beszerezni azokat az eszközöket amivel védettséget szerezhetünk a sötétben. A terepfutást a téli hónapokban csak világosban ajánlom, mert komoly sérülés veszélyt hordoz magában, még akkor is ha egyik másik fej és testlámpa már díszkivilágítást tud nyújtani számunkra a legsötétebb helyeken is. Csak pár hónapig kell megharcolni a nehezebbnek tűnő körülményekkel, de biztos vagyok benne, hogy évről-évre egyre erősebben jövünk ki belőle. Az pedig nagyon fontos lehet a végelszámolásnál, mert nem az a kérdés, hogy hány évig élünk, hanem az, hogy milyen minőségben. Ez pedig nagyban rajtunk múlik. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a gyermekeinknek milyen példát mutatunk. Ha azt látja, hogy a szüleik életében szerepet kap a sport, akkor ő is sokkal könnyebben veszi rá magát a sportolásra, és így tovább, és így tovább! Hiszem, hogy az életforma szerű sportolás akár életeket tud menteni. Az életünk minősége nem mérhető csupán vízjeles papírokban. A legjobb befektetés az egészségünk megőrzése, hisz az mindennél többet ér!

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)