Magazin

Blog

,,Csak el kell hinni” avagy mászás közben is ,,Minden fejben dől el”

A sziklamászás nem csak egy sport, számtalanszor jutok erre a következtetésre. Első blikkre mindenkinek az ugrik be, hogy ehhez aztán ,,nagyon erősnek kell lenni”. A jó fizikai állapot természetesen nagyon fontos, de ez szinte jön magával a rendszeres edzések és erőfejlesztő gyakorlatok alkalmazásával. A mentális tréning éppen olyan fontos ebben a sportban.

Nagyon sok múlik az ember lelki állapotán, ami meghatározza a teljesítményét. 

Amikor elkezdtem rendszeresen mászni, akkor kezdtem a gimnáziumot, akkoriban semmi félelemérzetem nem volt, elölmászásnál sem. Szinte bármilyen útnak nekiláttam, nem tartottam az esésektől. Akkoriban nagyon könnyű voltam az erőmhöz képest, és a szertornának köszönhetően gyorsan fejlődtem, sokat jártam edzésre, nagyon élveztem. Később jött egy időszak, amikor elvarázsolt a lovas élet világa, teljesen ez került az életem középpontjába. Nem bánom, mert imádtam minden percét. A mászás kezdett hiányozni, ezért kimentünk sziklára és azon kaptam magam, hogy nem érzem azt a komfortot, ami eddig természetes volt számomra. 

A mentális képesség fejleszthető!

El kellett fogadnom, hogy ez egy olyan mozgás, amiből ,,nagyon ki tud esni az ember", ha nem űzi rendszeresen. A mentális képesség fejleszthető, szerintem az a titka, hogy mindig csak előre nézzen az ember és nyugodt maradjon. Tudom, ezt könnyű mondani, annál nehezebb megvalósítani. Olyan mászóiskolákban, ahol nagyobb köztestávok vannak, ez remekül fejleszthető. A másik technika az esés gyakorlása, mondván, hogy akkor legalább tudom, mitől tartok. 

Egy pszichológus extrém sportoló barátunk javaslatára a necces részeken érdemes mantrákat használni, ami eltereli az ember figyelmét a paráról. Nyilván ezek az érzések azokon az utakon fordulnak elő gyakrabban, amik az ember tudásszintjének a határán mozognak.

Technikai partnerünk, Zsilák Kinga írását olvashattátok. Kinga a Simond Edge kötelet használja nehézségi mászáshoz.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)