Magazin

Blog

Csendes nyitvatartás autista sporttársainknak- Sportolj akadályok nélkül!

2018 október elsejétől minden hónap első hétfőjén 16-18 óra között csendes órákat biztosítunk áruházainkban, elsősorban az autista vásárlóinknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy alaposan utánajárjunk, hogyan is tudnánk a legkényelmesebb vásárlási lehetőségeket megteremteni autista társainknak. Sokat segített ebben a munkánkban Biró Bernadett -becenevén Nusó- és családja, akit úszóedzésén látogattunk meg.

Ötlettől a kezdeményezésig

Igazán kedvelem munkatársamat, Imrei Gábort, mert amellett, hogy zseniális humorérzékével mindig megnevettet, nagyon jókat tudok vele beszélgetni, nagyszerű témákat vet fel. Május első napjaiban ő hívta fel a figyelmem egy ötletre: biztosítsunk Decathlon áruházainkban olyan órákat, amikor halkabb körülményeket teremtünk, főként autista vásárlóinknak kedvezve ezzel. Gábor ötletén fellelkesülve kerestem meg áruházaink vezetőit. Ők egyhangú igennel voksoltak arra, hogy fogjunk bele a megvalósításba. Első lépésként az egyik legnagyobb autista emberek hazai érdekvédelmével foglalkozó szervezettel, az Autisták Országos Szövetségével vettem fel a kapcsolatot június elején. A szövetség elnöke, Kővári Edit, és munkatársai az első találkozásunk óta rengeteg segítséget nyújtanak nekünk a “csendes nyitvatartás” szervezésében. [

Az autizmus nemzetközi jele a kirakó, így az Autisták Országos Szövetségének logójában is ez jelenik meg.

Minden autista társunk Esőember?

A velük való beszélgetésekkor sokszor szembesültem azzal, hogy az autizmus terén is mennyire távol áll a valóság a könyv- és mozi élményeimtől. Elsőként talán mindenkinek az Esőember című film jut az eszébe, holott az autizmus állapota rendkívül széles spektrumon mozog. Vannak olyan autista embertársak, akik főiskolát végeztek, párjuk, gyermekeik vannak; míg mások családjuk segítségével élik mindennapjaikat. Az autista emberek gyakran nem értik jól a másik ember közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, így a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is. Már olyan aprósággal is, mint a halkabb munkavégzés és a csökkentett világítás, sokat segíthetünk életkörülményeiken - akár vásárláskor, sporttermék teszteléskor  is. Azért, hogy közvetlenül is megismerjem a sportkedvelő, autista vásárlóink és családjaik igényeit, mindenképpen szerettem volna személyesen is beszélgetni az érintettekkel. Edit ebben is segítségemre volt és összekötött Biróné Pálmai Tímeával, aki a sikeres, autista úszó, Biró Bernadett édesanyja. Pár nap és már autóztam is Gyulára, ahol Bernadett - becenevén Nusó- él. 

 Nusó hetente 8 alkalommal vesz részt úszás edzésen.

Nusó, a hihetetlenül boldog úszólány

”- Szia, Nusó vagyok! Azért jöttél, hogy megnézd, hogyan úszom?” - szegezte nekem a kérdést a bemutatkozásnál, miközben arcán hatalmas mosoly ragyogott. A válaszomat újabb és újabb felvetések követték az utazásomról, a velem érkezett munkatársamról, a sportolási szokásaimról; miközben a Gyulai Várfürdő medencéjéig sétáltunk. A Nusóval való beszélgetés végképp lerombolta bennem azt a tévhitet, hogy minden autizmussal érintett az Esőember című film Dustin Hoffman által megformált karakteréhez hasonló módon él. Csivitelése közben hangosan köszöntötte a fürdő pénztárosait, úszóedzőit. Több fürdővendég is vidáman váltott vele pár szót. Nem is csoda! Hetente 8 alkalommal úszik itt, Reisz József edző szakmai vezetése alatt. A vízhez érve elköszönt és már csobbant is a medencébe.

 Biró Bernadett, sikeres, autista úszó, aki Los Angeles-ben bronz érmet szerezett a Speciális Olimpián 100 méter gyorsúszásban.

Nusó hipotóniás, azaz gyenge izomzattal született. Ezért a családja különösen fontosnak tartotta a sportolást a fejlődéséhez. Nusó még nem volt 1 éves, amikor terápiákra kezdett járni: torna, lovaglás, majd HRG (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) foglalkozásokon is részt vett. Ennek ellenére 4 évesen még nem tudott önállóan járni és akadt olyan orvos, aki azt jósolta, soha nem is fog megtanulni. Ám a családja nem adta fel. Kisgyermekként még a lovaglás volt a kedvenc sportja, országos versenyen is érmet szerzett. Tini korában egyre többet jártak vele uszodába, ahova anyukája és nagymamája kísérte el. Nem csak az izmai állapota, de a közösség miatt is gyakran látogatták a medencét, ahol Nusót egyből befogadták gyerektársai. Először Ráfi Tünde foglalkozott vele edzőként, majd 2015-től Reisz József vezeti úszó fejlődését. A heti 8 úszás tréninget kiegészítve még tornázik és kerékpározik is. A szakmai edzéseknek és a kitartó munkájának köszönhetően Los Angelesben, a Speciális Olimpián bronz érmet szerzett 100 méter gyorsúszásban.

Kis megértéssel sokat segíthetünk másoknak

Számos hossz leúszása után lendületesen kimászik a medencéből, hogy engem is úszásra bírjon. “Nem hoztam magammal a dresszem, ne haragudj!”- szabadkozom. “Oké, akkor viszont táncolj velem!” - mondja huncut mosollyal és már pörget is nevetve a medence körül. 

 Nusó igazán vidám lány - még táncra is bírt a medence partján

Az őt ismerők szerint Nusó mindig ilyen közvetlen, jó kedélyű. Szeret közösségben lenni és beszélgetni. A sport révén rengeteg élményben volt és van része, sok barátot szerzett. Boldog ember. A csendes nyitvatartás kezdeményezésünkkel az a célunk, hogy Nusó és bármely más autista sportszerető ember nyugodt körülmények között tudjon vásárolni, terméket tesztelni nálunk. Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy egy kis megértéssel és odafigyeléssel sokat segíthetünk másoknak - függetlenül attól, hogy autista állapotú-e az ember, vagy fogyatékosság nélkül él-e.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)