Magazin

Blog

Csikónak csikót?

Napjainkban ugrásszerűen nő a saját lóval rendelkező lovasok száma. Ez egyrészről örvendetes, másrészről meg veszélyes. A lótartás felelősségéről, anyagi vonzatáról, és az ehhez szükséges alapismeretekről, elkötelezettségről már írtam nektek egy cikksorozatot. Miért veszem elő mégis újra?

Mert szinte naponta fordulnak hozzám a részlegen újdonsült lótulajdonosok, akik ki is mondják, hogy bizony komolyan segítségre szorulnak. És sajnos nem csak a kantár, vagy a zablaméret kiválasztása kapcsán. Valódi problémát szokott okozni amellett, hogy milyen felszerelésre van valóban szüksége a frissen érkezett lónak, még sokszor az is, hogy egy adott terméket vajon a ló, vagy a lovasfelszerelések közé sorolunk? Ez önmagában nem is akkora probléma, hiszen senki nem születik ilyen irányú ismeretek birtokában, de amikor véletlenül megemlítik, hogy amúgy most vettek ám egy nyers csikót, hogy majd a család közös erővel belovagolja - na ott látok mentőt, balesetit és sok minden egyebet. Eközben illedelmesen mosolygok és magamban megesküszöm, hogy nemhogy még egy bejegyzést, de lehet, hogy egyszer egy könyvet fogok írni erről… Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy ideális választás első lónak egy fiatal, ám teljesen képzetlen jószág. Hiszen milyen jó dolog, amikor te ülhetsz rá fel először és az lesz belőle, amit te megtanítasz neki. Valóban, ez minden kétséget kizáróan felemelő érzés, csak az a baj, hogy megfelelő hozzáértés, lovastudás és tapasztalat hiányában konkrétan életveszélyes is egyben. De ezért senkire nem lehet haragudni, mert manapság az emberek többsége ezt egyszerűen nem tudja és nincs is ideje megtanulni. Érthető okokból a türelem is egyre kevesebb és persze az azonnali, látványos eredmények rabjai lettünk. Dolgozunk reggeltől estig és abban a kevéske szabadidőben szeretnénk megváltani a világot. Ez is teljesen rendben van. De ettől még a csikó az csikó, mint ahogy a törvény nem ismerete sem mentesít annak betartása alól. Csak itt nem a büntetést kerüli el az ember, hanem adott esetben egy lovasbalesetet. A lovasítás aranyszabálya, amióta világ a világ, hogy a) minél tapasztalatlanabb egy lovas, annál képzettebb, rutinosabb és készségesebb lóra van szüksége az alapok elsajátításához. Valamint b) minél képzetlenebb egy ló, annál tapasztaltabb lovast igényel, legalább addig, amíg az alapkiképzése befejezettnek nem tekinthető. Egyszerűen azért, mert a lovasnak is meg kell tanulnia, hogy hogyan adja a megfelelő segítségeket a lónak, hogy az helyesen rögzüljön. Mikor kell erélyesebbnek lenni és mikor nem. Fel kell tudni ismerni, mikor nem értette meg a ló a feladatot, mert azért nem büntethetem. Helyesen kell felmérni, mikor lehet a következő lépcsőfokra lépni. Azt is tudni kell, milyen sorrendben várjunk el tőle bizonyos dolgokat (kiképzési skála…), hogy első lépésként egy egyensúlyban mozgó, készséges, feszültségektől mentes, alapszinten helyesen kiképzett fiatal lovat kapjunk.Olyat, aki mind fizikailag, mind mentálisan alkalmas a magasabb szintű feladatok elsajátítására. 

packshot-0e-5b-0e5ba723469240e8bb24d5d91af6c7e5-spidid-20643053[8038378]tci_scene_001.jpg[-1_-1xoxar]

 A fiatal lovak kiképzése egy elég komoly szakma[/caption]  A fent leírtaknak egy nyers csikóba való átültetéséhez egy szakemberre, de legalábbis edzői felügyelet mellett egy sokat látott, tapasztalt lovasra van szükség. Hogy ezt még érzékletesebbé tegyük, nézzük meg, mit értünk nyers csikó alatt. Ha szerencsénk van, és jól nevelték élete első három évében, akkor egy nyers csikót meg lehet fogni, lehet vezetni, meg lehet kötni, le lehet ápolni, lábait adja, a kovács különösebb jelenet nélkül meg tudja körmölni, látott már állatorvost és túlélte. Egy nyers csikó nem tudja, hogy te nem egy másik ló vagy. Akit ha jól esik a hátvakarás, szintúgy megvakargathat a fogával és akivel ha problémája van, megoldást jelenthet a sunyítás, rúgás, vágás, harapás. Neki fogalma sincs arról, hogy ezt veled egyszerűen nem teheti meg. Így megpróbálja. És akkor ott kell lenni. Azonnali,  ellentmondást nem tűrő, mégsem agresszív reakcióra van szükség minden ilyen helyzetben. Egy nyers csikó nem tudja, mit jelent körön dolgozni.  Ami azért hátrány, mert minden ló kiképzése futószáras munkával kezdődik. Te pedig nem tudod verbálisan elmagyarázni neki, hogy „Ez itt egy kör, légy oly szíves, és működj rajta!”. Nem tudja, mit akarsz a kantárral, zablával, nyereggel, hevederrel, lábvédőkkel, kikötőszárral, ostorral mert életében nem találkozott ezekkel. Előbbiekhez bizony egyenként és türelemmel hozzá kell szoktatni. Ezen kívül nem elhanyagolható tény, hogy a lótól, aki egy menekülő csordaállat, és régen nem ritkán lett ragadozó állatok áldozata, a szerszámok nagy részének viseletét épp a hátán, azon a helyen várjuk el tőle, ahol egykor természetes ellenségei megtámadták. Ide a szemével nem lát, mert a holtterében van, ennek megfelelően az első alkalmakkor elég sokféleképpen reagálhat a dolog nyugodt tűrésétől a pánikreakciók különböző fokozatain át egészen odáig, hogy fogja és hanyatt vágja magát. Tekintve, hogy körülbelül ötszáz kilóról beszélünk ilyenkor, jó, ha mindezt nem egy kezdő lovas közvetlen közelében teszi… És akkor hol van még az első felülés... A szerszámozás csak  egy kiragadott példa volt a rengeteg „első” szituáció közül, melyet a csikónak szakemberrel kell megtapasztalnia a későbbi sikeres tanulási folyamat érdekében. Az első vágta. Az első terep. Az első akadályok. Az első szállítás. Az első verseny.... Minden új és ismeretlen. Neked kell az ő bátor tanítójának lenni, akiben vakon megbízik. Amikor megijed, és szeretne világgá szaladni, neked kell a hátán ülve nyugodtnak maradni. Nehezebb, mint gondolnád.

Egy kezdő lovas tanuljon meg bízni.

Előbb a lovában, később önmagában. Ahhoz pedig egy aranyat érő öreg tanítómester kell, aki ír-olvas-beszél és ha csak gondolsz rá, tudja, érti, hogy mit fogsz kérni tőle. És segít. Az öreg ló nem kisebbíti a te érdemeidet. Mert ha valaki egy életen át lovazni szeretne, akkor bizony lesznek hullámhegyek, hullámvölgyek. Akkor pedig vissza kell nyúlni a stabilan lefektetett alapokhoz, melyek segítenek átlendülni, felállni, és továbbmenni.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)