Magazin

Blog

Csobbanjunk bele a nyárba biztonságosan

Jön a nyár, nyitnak a strandok, ki ne szeretné magát felfrissíteni egy kis csobbanással? Az úszástanulás első lépése, hogy egy jó élmény legyen a vízzel való első találkozás. Azért, hogy biztonságban tudhassuk a gyerekeket vagy akár fejlesszük az év közben elsajátított tudásukat, számos termék közül választhatunk, amit nem csak az uszodákban használhatunk, hanem akár otthon is.

A NABAIJI-nál (a Decathlon úszás márkája) az úszás tanulás 3 szakaszát különböztetik meg. A termékeket ezeknek megfelelően tervezik és fejlesztik. Ezek a szakaszok köszönnek vissza a polcokról is.

Ismerkedem a vízzel

Az első szakasz, amikor a gyermek ismerkedik a vízi környezettel - ISMERKEDEM A VÍZZEL szakasz. Ebbe a szegmensbe tartozó termékek függőleges helyzetben tartják a gyermekeket a vízben, hogy később könnyebben tanuljanak meg úszni. A választék termékei biztosítják a vízfelszínen maradást, a lebegést, biztonságot adnak a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt, így az első vízi élmények mindenkinek pozitívak lesznek, a kisgyermekek felszabadultan mozoghatnak, játszhatnak a vízben.

Otthonra is strand hangulatot varázsolhatunk

Az elsőként megtalálható termékek ebben a szegmensben a medencék. Tidipool medencéink 3 méretben elérhetőek 65cm, 88,5cm és 120cm átmérőjűek. Nagyon jó eszköz a vízhez való hozzászoktatáshoz. Előnyük, hogy össze vannak hajtogatva, így pár másodperc alatt felállíthatóak a kertben, teraszon, erkélyen és nem kell félni attól, hogy esetleg kilyukadnak a használat során. A nagyobb méretűek hordozótáskával kaphatóak, amelynek a segítségével könnyen szállíthatóak és ezzel fel is tudjuk tölteni a medencét vízzel. A táskán lévő lyukak jelzik a maximális terhelhetőséget az öltések védelmére a medence feltöltése közben.

Egyszerűen állítható beleülős úszógumi

Ha nagyobb medencében vagy tóban szeretnénk biztonságban tudni gyermekünket, akkor választhatunk beleülős úszógumit. Piciknek 7-11 kg-ig nagyobbaknak 11-15 kg-ig. Minden gyerekeknek tervezett felfújható termék minimum 2 légkamrás, hogy ha használat közben valami kilyukasztaná az egyiket, még mindig biztonságban tudhassuk csemeténket. A kisebbeknek szánt úszógumin fogantyú a könnyebb mozgathatóságért és kis nézegető ablak is található, így a kis felhasználók láthatják mi történik a víz alatt. Létezik 7-15 kg-ig tervezett beleülős úszógumi, ami így sokkal hosszabb ideig használható. Úgy oldották meg hogy kisebbek és nagyobbak is használhassák, hogy az ülő részt cipzárral látták el, hogy lehessen “állítani” az ülés magasságot.

TINOA - a mozgékony babáknak

Sok baba nem szereti a beleülős úszógumit, mert nem tud szabadon mozogni. Erre az esetre is kínál alternatívát a Nabaiji. Ez nem más mint a TINOA nevű, tányér formára emlékeztető eszköz. A külső része felfújható, ennek köszönhetően fog lebegni a vízen. Belső részén hálós, így a gyermek érintkezni fog a vízzel. Található rajta még egy nagy nézegető ablak is, így lelátnak a víz alá. Nagy előnye, hogy a gyerekek sokkal szabadabban tudnak rajta mozogni, ezért egy sokkal interaktívabb eszköz, mint a sima úszógumi. Nagyon fontos, hogy bár ezek a termékek segítik a lebegést, a víz felszínén tartják a gyerekeket, de nem lehet magukra hagyni őket, folyamatos felügyelet szükséges és mindig figyelembe kell venni a súlyhatárokat!

Ebbe a szegmensbe tartoznak még a karúszók és az úszógumik is. Ha választani kell a kettő között, akkor a karúszó biztonságosabb, mivel az úszógumiból esetleg kicsúszhatnak a gyerekek. 

Úszástanulás biztonságosan

Megtanulok úszni

A második szakasz, amikor a gyermek megtanul a vízben mozogni: MEGTANULOK ÚSZNI. A szegmens termékei segítenek megtanulni a szárazföldi, függőleges egyensúlyi helyzettől eltérő, vízi vízszintes helyzetbe való elmozdulást, amely az úszáshoz szükséges. Így könnyebben elérkezik a gyermek az első hason és háton sikláshoz, az első úszómozdulatokhoz (kartempó, lábtempó stb). Ehhez leginkább úszómellényeket és úszóöveket ajánlunk. Létezik úszómellényből felfújható és habszivacs is. Egyik sem jobb a másiknál, magunk eldönthetjük mi a fontos számunkra: kompakt, könnyen szállítható legyen vagy kilyukaszthatatlan? A habszivacs kivitelből két méret, míg a felfújhatóból három méret létezik (a legnagyobb méret felnőtteknek). Nagyon fontos, hogy ezek a mellények már vízszintes irányba mozdítják el a gyerekeket, így arra nem alkalmas, hogy függőlegesen tartsák fent a víz felszínén a gyermekeket. Azoknak ajánlott, akik már magabiztosak a vízben és kezdik elsajátítani az úszás alapjait.

Tiswim - az eszköz, ami a gyerek tudásával együtt változik

Az első és a második szakaszban is használható termék a TISWIM. Ez egy úszóöv és karúszó egyben, így egy olyan termék, amit hosszabb ideig lehet használni, hiszem folyamatosan tudjuk alakítani a gyermek fejlődéséhez. Az elején az összes részét használjuk, a karúszókat teljesen fel kell fújni, az öv résszel össze vannak gombolva, de nem kell teljesen felfújni az öv részét, mert mikor belemegy a vízbe a gyermek, túlságosan felcsúszik az állához, ami zavaró. Amikor már kicsit nagyobb, akkor le tudjuk gombolni a karúszókat és csak azokat használjuk. Mikor már magabiztosan mozog a vízben, akkor használhatjuk csak az öv részt, itt már teljesen felfújva és hátra helyezve, hogy könnyebben elsajátítsa a kar és lábtempót és beletegye a fejét a vízbe a gyermek.

Játszva fejlődöm a víz alatt

A harmadik szakasz: Játszva FEJLŐDÖM a víz alatt  Hosszabb játék a vízben, a víz alatt. A víz alá merüléssel kitágul a gyermek horizontja, újfajta tapasztalási terület tárul fel előtte. A víz alá merülés szerves része a vízben mozgásnak. A szakasz termékei segítenek a gyermeknek megtanulni kinyitni a szemét a víz alatt, visszatartani a lélegzetét, mozogni, helyet változtatni, haladni a víz alatt. Ehhez próbálnak olyan termékeket fejleszteni, amik játékosak és szórakoztatóak.

Tiball - szerettessük meg az úszást játékosan

Az Aquaway kapukkal és a karikák segítségével igazi kis akadálypályát tudunk csinálni a víz alatt. A TRICRAWL tapadókorongos játék segítségével kihívások elé tudjuk állítani a kicsiket, ki tud egy levegővel távolabb érni a medence alján, vagy egyszerűen csak fokozatosan a vízbe merülni a medence oldalán. A TIBALL játékkal azoknak is sikerélménye lehet, akik még nem tudnak a medence aljáig lemerülni, hiszen a hálós részén több lyuk található ami különböző mélységekben található. A hozzá tartozó habszivacs labda pedig mindig fel fog jönni a víz felszínére. Ezeknek a termékeknek az az előnye, hogy nem csak az úszásoktatásokon lehet használni, hanem otthon is a kerti medencében. Ahogy már az elején is írtam, ezekre is igaz hogy nem szabad velük magára hagyni a gyerekeket a vízben!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)