Magazin

Blog

Csúszol? - Magnézia rúdsporthoz

“Nem nekem való ez a sport! Nem sikerül semmi! Hogy megyek így versenyre?” Mindenre van megoldás, csak keresni kell! Minden rudas tudja, milyen szeszélyes is tud lenni kedvenc sportszerünk. Egyszer tapad, máskor csúszik. Befolyásolja a páratartalom, a hőmérséklet és a bőrtípusunk sem mindig akar együttműködni vele. Ezért is fantasztikus, hogy kitalálták a magnéziát!

A magnéziát már jól ismerik a súlyemelők, a sziklamászók és a tornászok is. A rúdfitnesz órákon, szinttől függően mi is használunk különböző tapadást elősegítő szereket. Az első órák alkalmával még nem szerencsés kipróbálni őket, hiszen a forgásoknál jobb, ha nem tapad le a tenyered, de sima porállagú magnéziát néha-néha bevetünk a siker érdekében. :) A későbbiekben aztán a nehezebb elemekhez, mászásokhoz már szinte mindannyian használunk folyékony “ziát”. Kenheted a bőrödre, vagy a rúdra is, teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi válik be. Na meg az sem mindegy, éppen mekkora mértékű tapadásra van szükség.

Egyéb alternatíva magnéziumból a gyantával kevert por verziója, amitől egy kicsit Pókembernek is érezheted magad, mivel szinte szó szerint odaragadsz a rúdhoz. Az izzadós tenyerű társaim jól tudják ezt a szert használni, mert nedvesség hatására kezd el igazán ragadni, így kisebb a váratlan megcsúszás esélye.

Az egész világon nagy sikernek örvend továbbá a DryHands és az iTack2 is. A DryHands egy olyan áttetsző, folyékony anyag, ami vízlepergető réteget képez a bőrön, így tartva azt szárazon. Használják teniszezők, bowling és baseball játékosok, focisták, kosarasok, súlyemelők, na és persze gimnasztikához is hasznos. Az iTack2 egy wax állagú, áttetsző krém, ami rendkívüli tapadást biztosít. Lehet tégelyes vagy stift kiszerelésűt is vásárolni, illetve ajánlott mellé a lemosója, amit a gyártó kifejezetten ennek az oldására fejlesztett ki. Normál esetben mikroszálas törlőkendőt és ablaktisztító folyadékot használunk a rúd törlésére, de az iTack2 nagyon ragaszkodó tud lenni és csak nagy küzdelmek árán lehet eltávolítani.

Magnéziás szivacs

Egy internetes játék során volt szerencsém megnyerni a Lupit Pole magnéziás szivacsát, aminek az egyik fele porállagú magnéziával van töltve, a másik oldala pedig rúdtörlésre szolgál. Nagyon jó kis eszköz, amit bátran ajánlok. Nem helyettesíti számomra teljesen a folyékony ziát, de jobban szeretem, mint a sima port.

Vannak azonban, akiknek ennél is nagyobb segítségre van szükségük, hiszen olyannyira csúszik a kezük, hogy kesztyű használatára szorulnak. Erre a célra ma már több gyártó is forgalmaz speciális darabokat. Sőt nem csak kesztyűt, de térdvédőt, combvédőt, karvédőt és lábszárvédőt is készítettek. Ezeken felül vannak speciális ruhadarabok is, pl.: tapadásbiztos leggings is, ami mondjuk a téli hónapokban nem rossz ötlet. Konkrét véleményt csak a kesztyűről tudok mondani, mivel nekem is van egy, amit tesztelek. Összességében véve, nagyon jó ötletnek tartom, de ennyi év után nehéz hozzászoknom a használatához, mert az a pár milliméter, amit hozzátesz a rúdhoz, nekem néha kissé zavaró. Viszont nagyon jó ötletnek tartom és hosszútávon hozzá lehet szokni.

Tippek:

  • Ne használj testápolót, kézkrémet, mielőtt órára mész!
  • Töröld gyakrabban a rudat!
  • Moss gyakrabban kezet óra közben!
  • Kísérletezd ki, mi a neked megfelelő anyag vagy anyagkombináció!
  • Ha lehetőséged van rá, próbálj ki más átmérőjű vagy anyagú sportszert!
  • Kérd ki edződ, társaid véleményét!
  • És kérlek... Ne mondj le a sportról csak azért, mert csúszol!
  • Sőt! A versenyzést is nyugodtan vedd számba! A versenyszabályzatokban ma már külön kitérnek arra, milyen szereket lehet a rúdon és/vagy a bőrön használni, továbbá orvosi igazolással kesztyűt is lehet viselni. Így azoknak is megteremtik a lehetőséget, akik a bőrük miatt képtelennek hiszik magukat egy koreó végrehajtására.
Rudas kesztyű

Szóval ne bánkódj, mert egy kis segítséggel, Te is lehetsz még Pókember! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)