Magazin

Blog

Cukor és szénhidrát - ellenség helyett üzemanyag

Hello Maltodextrin! Ki is vagy te valójában? Ott vagy a tömegnövelő szerek listáján és a diétás termékeken is. Hogyan lehetséges ez? Mitől vagy több és jobb, mint az egyszerű cukrok? Tárjuk fel a szénhidrátokról alkotott tévhiteket és nézzük át a fontosabb tudnivalókat a cukrokról, hogy ne maradjanak mumusként a köztudatban.

Ebben a cikkben a maltodextrint járjuk körbe egy kicsit, de előbb beszéljünk általánosságban a szénhidrátokról és a cukrokról is, hogy ezután könnyebb legyen megérteni a lényeget.

A szénhidrátok

Gondolhatunk rájuk úgy is, mint üzemanyagokra a szervezet számára. Ezek a monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok. Az elsők az egyszerű cukrok, mint például a fruktóz, vagy a glükóz, ezek gyorsan szívódnak fel, gyorsan emelik a vércukorszintet, ezáltal gyors lesz tőlük az energiaszolgáltatás is. Ezek hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel rövid idő alatt. Az inzulin egy hormon, amely „kulcsként” működik, feltárja a sejtekben a glükózt. A magas inzulinszint eredményeképpen tehát a vércukorszint gyorsan a normális szint alá csökken. Az alacsony vércukorszint  pedig jelentős visszaesést okoz a teljesítményben. Ennek ellensúlyozására és hogy képes legyél fenntartani a folyamatos és állandó szintű teljesítményt, folyton ilyen cukrokat kellene enned a  verseny, vagy edzés alatt.

A cukor az üzemanyagunk

Fontos tudnod, hogy a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonák alapvetően cukrok. Állítaná  azt valaki, hogy a több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona ártalmas lenne számunkra? Persze, hogy nem! A cukor az az elsődleges üzemanyag, amely a testünket és agyunkat hajtja. Tárolt formában glikogénnek, míg azonnal hozzáférhető állapotban glükóznak nevezzük. Minden tápanyag, beleértve a zsírokat és a rostokat, glükózzá bontódik le, azért, hogy a szervezetünk számára azonnal hozzáférhető energiát szolgáltasson. Ha megpróbálnánk kiiktatni a cukrot az életünkből, az olyan lenne, mintha megpróbálnánk egy autót üzemanyag nélkül üzemeltetni.

Mi a rossz a cukorban?

Ha magas glikémiás és magasan finomított ételt fogyasztunk amikor éhesek vagyunk, azért rossz döntés, mert hirtelen magas cukorszintet, aztán erre egy erőteljes inzulin választ, végül cukorszint zuhanást okoz. Emellett sajnos többet is fogunk enni, mert a cukorszint zuhanás következtében újra megéhezünk. A magas glikémiás indexű ételeket ezért, ha tehetjük, párosítsuk magas fehérjetartalmú készítményekkel! Ezzel csökkenthetjük az inzulinválasz mértékét.

Miért inkább Maltodextrin?

A maltodextrin már a poliszacharidokhoz tartozó összetett szénhidrát, amelyet a szervezet lassabban dolgoz fel, így elkerülhető a hirtelen megnövekedett vércukorszint. Ennek eredményeként pedig a megelőzhetjük a hirtelen visszaesést, ezen kívül a csökkent teljesítményt és a túl hamar jelentkező éhségérzetet. Különösen az állóképességi sportoknál fontos elérni egy jó szénhidrát egyensúlyt - komplex szénhidrátokból.  Az egyszerű cukrokat csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani glükóz formájában, amikor szükségünk van egy gyors energialöketre. 

 Az Aptonia kínálatában egzotikus ízvilágban és ráadásul guténmentesen találod meg a maltodextrint, érthető adagolási útmutatóval.

Mitől más még a maltodextrin?

Nagyon fontos, hogy minél nagyobb a molekulatömeg, annál kisebb az ozmolaritás, tehát hogy egy liter folyadékban mennyi a feloldott részecskék száma. Minél nagyobb az ozmolaritás, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, vagyis kevésbé terheli azt meg és gyorsabban jut tovább rajta. Molekulatömegeket vizsgálva  a maltodextrinnek jóval magasabb az ozmolaritása, vagyis adott mennyiségben kevésbé fogja megterhelni az emésztőrendszerünket. Ezért kell különös figyelemmel lenni a táplálékkiegészítők beszerzésekor. Célszerű azokat választani, amelyek vegyesen tartalmaznak szénhidrátokat és érdemes kerülni a csak egyszerű cukrokat  tartalmazó kiegészítőket. Ne vesszetek el a táplálékkiegészítők világában! Ha ez mégis megtörténne, böngészgessetek az oldalon és mindenre választ kaptok. :)      

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)