Magazin

Blog

Darts alapok

A hideg idő beköszöntével ismét előtérbe kerülnek a beltéri sporteszközök, így a darts „szezon” is kezdetét veszi. Ebben a cikkben kitérek arra, mi szükséges hozzá, hogy elkezdjük a sportot, valamint miért remek időtöltés is egyben. Lássuk hát!

A darts egy igen egyszerű játék. Hogy miért is? Mert kell hozzá egy tábla, 3 db nyíl és már játszható is. Hogy könnyű lenne? Egy cseppet sem! De ez ne riasszon el senkit attól, hogy kezébe vegyen néha darts nyilakat és kezdjen el dobálni. 

Darts játéktípusok

Alapvetően két darts játéktípust különböztetünk meg: soft és steel. 

Soft játéktípus

A soft játék esetében műanyag hegyű nyilakkal játszunk elektromos táblára. A hivatalos dobótávolság 244 cm, a magasság pedig 173 cm a tábla középpontját figyelembe véve. Ez a fajta játék az, amit a legszívesebben ajánlok kezdőknek, főleg gyerekeknek. A soft nyilak könnyebbek, mint a steel társaik, műanyag hegyük révén kevésbé sérülésveszélyesek, valamint a tábla kis kijelzője segítségével nyomon követhető a játék állása, nem nekünk kell számolgatni. A soft játéktípushoz számtalan játékvariáció létezik, így tehetjük változatosabbá a játékokat. A Decathlon kínálatában többféle elektromos darts tábla is megtalálható. Az ED110 típusú tábla ideális választás azoknak, akik szeretnék felfedezni a sportot, vagy ajándéknak is kitűnő lehet. A szettben található 2 szett műanyag hegyű nyíl, valamint a tábla, mely elemmel működik. Az ED310 típus már egy sokkal elegánsabb, zárható ajtókkal rendelkező tábla, melynek szárnyaiban eltárolhatod a nyilakat. Amennyiben túl könnyű, vagy nem megfelelő formájú a szettekben található nyíl, keress hozzá további soft nyilakat! Sajnos elkerülhetetlen, hogy a műanyag hegyű nyilak hegyei idővel eltörnek, de ne csüggedj, nálunk elérhetőek további pót hegyek a nyilakhoz.

Az ED110 tábla kijelzője segítségével könnyebben nyomon követhető a játék

Steel játéktípus

A steel játékformához a Decathlon weboldalán elérhető minden, ami a kezdéshez kell. Fontos, hogy a dobótávolság itt 237 cm, a magasság pedig szintén 173 cm a tábla középponthoz mérve. Kezdőknek a CLUB 500 típusú, rizsszalma anyagú táblát ajánlom. A tábla alkalmankénti használatra remek választás, melynek szektor elválasztói kerek drótozásúak, és kapcsokkal is rögzítve vannak. A számlapja nem forgatható. Mivel ez egy kezdőknek való tábla, így jó eséllyel előfordulhat, hogy a táblát nem találjuk el mindig, emiatt célszerű beszerezni falvédőt, amely a tábla köré illesztve megvédi a falat az esetleges lyukaktól. Kezdésnek a T120 típusú nyilat javaslom. Ez egy 18 grammos nyílszett, amellyel felfedezhetőek és elsajátíthatóak az alapmozdulatok. 

Aki már egy kicsit jártasabb a steel játékban, annak táblának a CLUB 700-at ajánlom. Ennél a táblánál forgatható a számlap, ami a szektorok frissítésénél hasznos, ha már „rongyosra” dobáltunk egyet-egyet. Előnye, hogy a szektor elválasztók nagyon vékonyak, így a nyíl nagyon kevés eséllyel pattan ki róla. Mivel ahányan vagyunk, annyiféle nyíl ideális egy-egy emberhez, ezért nézz szét kínálatunkban, ahol megtalálhatod a neked megfelelőt.

Club 700 darts tábla

Miért jó dartsozni? 

Dartsozni lehet egyedül, párosan, vagy akár többen is. Remek időtöltés, mely javítja a szem-kéz koordinációt, a koncentrációt, valamint a finommotoros készségeket. Akár családi összejövetelek alkalmával, akár baráti társaságokban remek kikapcsolódási forma, amely egészséges versenyhelyzetet teremt. Kicsik és nagyok egyaránt játszhatják, akár vegyesen is. 

Repüljenek a nyilak!

Szakács Viktor, Darts online sport menedzser tanácsai

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)