Magazin

Blog

Darts - Tanácsok haladóknak

2019. március 25.

Haladó szintre lépnél a darts sportban? Szakértőnk tanácsaival igazán egyszerű lesz a steel kategória elsajátítása.

Kezdő és haladó darts közötti alapvető különbségek

Az előző cikkemben írtam arról, hogyan is fogjunk neki a darts elsajátításának, ebben az írásban pedig igyekszem egy pár tanáccsal szolgálni azoknak, akik szeretnének szintet/szinteket emelni a játékukon, mégpedig a STEEL kategóriában. A nyilak súlyai eltérőek és ötvözetei eltérőek lehetnek: az acél hegyű nyilak rézből, nikkelből, valamint nikkel-volfrám ötvözetből készülnek. A volfrám nyilak előnye, hogy míg a réz és a nikkel nyilak vastagabbak, addig a volfrám nyilak ugyanakkora súllyal sokkal vékonyabb kivitelben készülnek. Hogy miért jó ez? Minél vékonyabb a nyíl, annál könnyebb férnek el egymás mellett egy adott szektorban, ami a már jól begyakorolt technika segítségével sokkal eredményesebb játékot tesz lehetővé. A volfrám nyilak természetesen drágábbak, mint a réz és nikkel társaik. Kezdetben nem is javasolnék drágább nyilakat, kínálatunkban 1490 ft-tól T120 megtalálható egy kezdő nyíl szett, ami tökéletes ahhoz, hogy elkezdjük a steel dartsot felfedezni.

T120-as acél hegyű darts nyíl, mely 3 db-os kiszerelésben kapható a Decathlon áruházakban és online

 A nyíl súlya

A megfelelő nyíl súlyának kiválasztása teljesen egyénfüggő, valamint az is, hogy milyen törzs formájú nyilat válasszunk. Léteznek torpedó és henger formájú nyilak, melyeken a törzs barázdált, vagy recés felületű. Ez azért fontos, mert itt fogjuk érezni, milyen a nyíl fogása.  Kezdetben érdemes 18-20g-os nyilakkal próbálkozni és megtalálni a legstabilabb fogást számunkra, majd váltani nehezebbre, melynek előnye, hogy magabiztosabban lehet velük dobni. A nyilat nem szorítani kell, hanem megtalálni annak a tömegközéppontját, ahol a legkényelmesebben tudjuk azt úgy tartani, hogy szinte eggyé válik a kezünkkel. Ahány ember, annyi stílus, a lényeg, hogy ne akarjunk utánozni senkit, rá fogunk érezni a sajátunkra.

Testtartás

A pontosabb dobás érdekében nagyon fontos a stabil beállás és testtartás: a célozni kívánt szektorral álljunk szembe, vállunk maradjon mindig stabil, testtartásunk fix, ne mocorogjunk. Szemünk mindig fókuszáljon a dobni kívánt szektorra, és egy képzeletbeli vonalon akarjuk a nyilunkat odajuttatni.  Fontos, hogy a kezünket vezessük végig a dobás során, úgy, mintha a szektort „meg akarnánk fogni”. Ez nagyon sokat segít a pontosabb dobások elérésében. 

A strapabíró Club700 tábla

Végül, de nem utolsó sorban jó tábla fontossága: a CLUB700 tábla egy nagyon strapabíró, megfelelő rostszál szerkezettel rendelkező tábla, melyen vékonyak az elválasztók, így még élvezhetőbb a játék. Számlapja elforgatható, így könnyen variálhatjuk a szektorokat. Dartsra fel!

Szakács Viktor: Darts online sport menedzser tanácsai

Címkék:

Sporttanácsadó munkatársaink

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)