Magazin

Blog

Decathlonos snowboardmustra - Dreamscape 2022/23 választék

Talán kevesen tudják, hogy a Dreamscape márka 2020-ban kivált a Wedzéből, és amíg a Wedze megmaradt a síelésnél, addig a Dreamscape csapata kifejezetten snowboardos profilokból áll. A tervezők, mérnökök, vezetők mind ezt a vagány sportot űzik - méghozzá igen magas szinten.

Ez mondjuk nem csoda, ugyanis a márka központja a franciaországi Passyban található, ami pár kilométerre van a síelés bölcsőjeként ismert Chamonix városkájától a Mont Blanc lábánál. Így az a csapat, aki munkaidőben a snowboardos felszerelésen és ruházaton dolgozik, az délután deszkára pattan és az Alpok lejtőin teszteli a választékot. Én is el tudnék képzelni hasonló életet!

Ez a csapat az utóbbi években olimpikonokkal és híres designerekkel együttműködve újította meg a teljes kollekcióját - és még mindig nem álltak le. Lássuk, hogy miből is tudunk választani.

SNB 100 / SNB 100 W

Kezdő nőknek és férfiaknak különböző designnal és méretekben fejlesztették ki a legegyszerűbb és a legkedvezőbb árú lapot. Kifejezetten puha (torziós merevség: 3/10), könnyen kezelhető board. Két vége teljesen szimmetrikus, így optimális amikor még nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik lábunk lesz elöl, majd később az első trükkök elsajátításához is. Lapos (flat) kialakítása miatt nagyon könnyen irányítható.
Akkor válaszd ezt, ha most kezded a sportot, vagy ha szereted a könnyen kezelhető rugalmas deszkákat, amivel nagyon könnyű beadni a trükköket. Rockereinek köszönhetően a pálya szélén is elboldogul a szűzhóban. Viszont ha komolyabb sebességgel szeretnél menni, vagy a carving a stílusod, akkor ez a lap kevés lesz.

70% pálya, 20% freestyle, 10% freeride

Endzone 500 Brokovich / Endzone 500 W

Ez lesz az a lap, ami a kezdőhöz leginkább hasonlít kialakításában. Flat talpának és szimmetrikus végeinek (twintip)  köszönhetően ez is egy nagyon kezes, játékos board. Éppen emiatt kezdők ezt is el tudják irányítani. Amiben más, mint a SNB 100-as kistestvére az egyrészt a talp kezelése (sokkal strapabíróbb), másrészt a torziós merevsége (5/10). Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb sebességen is stabil maradjon, viszont még mindig elég puha a trükkökhöz erős középhaladó szintig. Szintén nagy előny a lap kis súlya. 2022 elején a Mátrában tartott tesztnapokon az Endzone 500 volt a legnépszerűbb snowboardunk.

A férfi verzió grafikáját egy Brokovich névű designer tervezte, akinek egyénisége abban rejlik, hogy bolhapiacokon gondosan kiválasztott csecsebecsékből rak össze maszkokat és ezek fotóit szerkeszti össze saját rajzaival.

Akkor válaszd ezt a lapot, ha játszótérként tekintesz a pályára, és minden buckában ugratót látsz. Carvingra közepes sebességgel tökéletes és pályán kívül is megállja a helyét.

60% freestyle, 30% carving, 10% freeride

All Road 500 / Serenity 500

Ezek egyazon tulajdonságokkal bíró lap férfi és női verziói.

Szintén középhaladóknak való, de más stílus kedvelőinek, mint elődei. Kialakításában is teljesen más. Lapos talp helyett camberes formát kapott - a közepe kiöblösödik -, ezáltal nagy sebességen is stabil, és élváltásoknál nagyon szépen tartja az íveket. Hátránya, hogy nem olyan fordulékony, mint a flat profilú deszkák, itt már szerencsés, ha van pár év boardozás a lábunkban. A másik nagy különbség az eddigi deszkákhoz képest, hogy ez a lap direkcionális formájú, vagyis van egy szélesebb orr része, és egy rövidebb, keskenyebb far része (szemben a korábbi szimmetrikus lapokkal). A direkcionális boardokon a kötések is picivel hátrébb helyezkednek el, ezáltal a súlypont is hátrébb lesz, ami egyrészt előnyösebb, ha a carving stílust részesítjük előnyben, másrészt megkönnyíti a deszka felúszását a szűzhóra pályán kívül.

Akkor válaszd ezt a lapot, ha már megy az élváltás, és inkább lesiklani szeretnél a pályán, mint trükközni. A camberes kialakítás miatt ideális lehetne a pattintáshoz, de a merevsége (6/10) és a súlya miatt parkba nem érdemes vinni.

50% carving, 50% freeride

Park & Ride 500

Ez lesz azoknak a deszkája, akik kicsit mindent is akarnak. Nagyjából az Endzone és az All Road ötvözetének kell elképzelni. A freestyle jegyeit hordozza twintip kialakításában, viszont camberes formája a gyors és pontos kanyarokat segíti elő. A furatok is úgy helyezkednek el rajta, hogy a kötést több stílushoz alkalmazva is be lehet állítani. Lehet szimmetrikusan parkhoz, vagy hátrébb ‘powder stance’-be carvinghoz és freeridehoz. Keménysége ennek is 6/10, ez a lap is inkább gyors ugrásokhoz lesz inkább alkalmas, mint a jibekhez és pressekhez.

Multifunkcionalitása által ez az egyik legnépszerűbb snowboardunk.
Akkor válaszd ezt a lapot, ha váltogatod a stílusokat és már magabiztosan megy az élváltás. 33% carving, 33% freestyle, 33% freeride

All Road 900

Az idei szezon egyik nagy újdonsága ez a lap. Ahogy a neve is mutatja az All Road vonalat - vagyis a direkcionális lesiklást - képviseli, csak magasabb szinten. Az 500-as kistesójához képest jóval merevebb (8/10), keskenyebb, és nagyobb setback-kel rendelkezik (hátrébb vannak tolva kötések furatai). Viszont ugyanúgy direkcionális a formája, és camberes a profilja, mint az 500-as modellnek. Ahhoz képest nagyobb sebességen is stabil és pontos, keskenyebb kialakításának köszönhetően gyors, dinamikus kanyarokra lett kitalálva, gyönyörűen lehet vele carvingolni. Az 50 mm-es setback pedig hozzájárul az élvezetes freeride sikláshoz.

Akkor válaszd ezt a lapot, ha magabiztosan carvingolsz és vonz a szűzhó és a sebesség. Ide már fog kelleni a tudás, és az állóképesség, mert ez a lap megdolgoztat!

50% carving, 50% freeride

Splitboard

Bátran állíthatom, hogy a választékunk legizgalmasabb darabja, bár kicsit kilóg a sorból.

Ugyanis ez lesz az a snowboard, ami szétszedhető síléccé is. Ez persze nem azt jelenti, hogy váltogatni lehet a lesiklást, hanem a splitboard lesz a túrasí alternatívája.

Aki szeret túrázni és snowboardozni, viszont nem szereti kifizetni a drága síbérletet, annak ez egy remek opció. Az öntapadós fókáknak köszönhetően a túrasíelőkhöz hasonlatosan síléccel a talpunkon feltúrázhatunk a hegyre - akár a pálya mellett, akár érintetlen területen -, majd a léceket összepattintva, a kötést átállítva snowboarddá alakítjuk a splitboardot, és lecsúszunk.

Közepes merevsége és kisebb súlya miatt könnyű vele a túrázás, camberes és direkcionális kialakítása miatt carvingra és freeridera lesz alkalmas lesiklásnál. Zseniális találmány.

Akkor válaszd a splitboardot, ha érdekelnek a kihívások, imádod a szűzhavat és a túrázást, és nem zavar, ha egy nap kevesebbet tudsz csúszni - viszont mindezt ingyen!

50% carving, 50% freeride

Gyerek snowboard választék

Ugyan sokan szeretik a síeléssel kezdeni a gyerek oktatását, ma már bőven látni olyan apróságokat a pályán, akik valószínüleg snowboarddal a lábukon születtek, de még nincsenek 4 évesek.

Bár fontos kiemelni, hogy a szimmetrikus sportok fejlesztik legjobban a kisgyerekeket, az évi 1-2 hét snowboard abszolút beleférhet akár 3 éves kortól.

A Dreamscape gyerek snowboard kollekciója 5-6 éves kortól ajánlott. 3 méretben érhetőek el és mindegyik az Endzone vonalat képviseli.

Fontos, hogy a gyerek lapok a gyerekek súlyához lettek beállítva keménységben, így ha hosszban esetleg meg is felelnének egy felnőttnek, sajnos túl puhák ahhoz, hogy érdemben tudjuk őket használni.

Érdekesség, hogy a teljes gyerek kollekciót egy francia tervező Pierre-Marie Postel (Paiheme Studio) illusztrálta, aki több nagy márkával is együttműködésben van, és specialitása a vintage-anime vonal. Ez eléggé érződik a kollekción is, ami kellőképpen népszerű is a fiatalok körében.

50% pálya, 25% freestyle, 25% pályán kívül

Ennyiből áll jelenleg a felhozatal, de a márka és a partnerek gőzerővel dolgoznak egy haladóknak szánt freestyle lapon is, ami akár már jövőre is a polcokra kerülhet! Ezen kívül idén a kötésekre feküdtek nagyon rá, úgyhogy ha kihoznak egy szélesebb palettát, azt is bemutatjuk majd! Én mindenképpen kíváncsian várom, mint ahogy az Endzone 900-as lapot is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)