Magazin

Blog

Divat, vagy életforma a Nordic walking?

Sokan égnek még a karácsonyi bevásárlás lázában, de vannak, akik már az újévi fogadalmukat fogalmazzák. A sportosabb, aktívabb életre vágyóknak szeretném a figyelmébe ajánlani a már hazánkban is egyre népszerűbb mozgásformát, a Nordic Walkingot. A speciális botokon kívűl nem kell hozzá semmi más, csak az elhatározás.

Mi az a Nordic walking?

A Nordic walking vagy ski walking (sí járás), speciális botok segítségével végezhető sport. Bár a nevéből arra gondolnánk, hogy ez egy téli sport, még sincs így. Itt nem a havon van a hangsúly, hanem a botokon. Finnországból származik, ahol a sífutók nyári erőnléti edzése volt. Eleinte viccelődtek velük, hogy biztosan otthon hagyták a léceiket. Mára pedig nem csak a skandinávoknak vált életformájává ez a sport, hanem az egész világon hódít. A különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszti az állóképességet, és a mozgáskoordinációt. Csak egy pár speciális bot és az elhatározás kell hozzá.

Talán az elhatározás a szűkebb keresztmetszet, hiszen gyakran szerepel a kibúvók között a fáradtság és a korai sötétedés. Ha mindenki ezt venné alapul, akkor ki sem alakult volna ez a sport. A skandináv országok nagy részében októbertől tavaszig erős szürkület uralkodik, mivel ez idő alatt nem megy fel a nap a horizont fölé. Mi is megküzdünk a korai sötétedés jelenségével, de nálunk inkább a motíváció begyűjtése okoz gondot sokak számára. A mi kultúránkban nem igazán alakult ki az igény a sportolásra, mert a felmenőink fizikai munkát végeztek, és az önfenntartás is aktív életet követelt tőlük. Se idejük, se energiájuk nem jutott arra, hogy sportoljanak. Az infomatika térhódításával a test helyett a szürkeállomány használatára esett a nagyobb hangsúly. Mivel, csak nagyon kevesen láttak sportos példát otthon, így a társadalmunk nagy része elkényelmesedett.

Idő kell még hozzá, hogy belássák, a szellemi fáradtság legjobb ellenszere a mozgás. Többnyire csak akkor ismerik fel ezt a tényt, amikor már a betegség figyelmeztet arra, hogy ez nem mehet így tovább. Ne várjuk meg ezt! Szerencsére egyre többen érzik fontosnak, hogy az eddigi mozgásszegény életmódjukat, sportosabbá tegyék. Napjaink egyik legdivatosabb szabadban végzett mozgásformája a futás és a túrázás. A különböző applikációknak köszönhetően egyre inkább kezd elterjedni a 10 000 lépés program, amit sokan tesznek meg Nordic walking botokra támaszkodva. A nagy maraton versenyszervezői is utat nyitottak ennek a sportolási szokásnak. 8 órás szintidőkkel teszik lehetővé a maratoni futóversenyek légkörébe kóstólni vágyóknak, hogy ők is a nagy show részévé válhassanak.

10 000 lépés kéne csak!

Sport, vagy egészségügyi séta?

Természetesen, mint minden mást az életben, ezt a sportot is sokféleképpen tanítják és űzik. Mindenki a saját módszerére esküszik. A lényeg az, hogy mozogjunk! Két nordic walking bot kell hozzá, ami csuklópánttal csatlakozik a gyaloglóhoz. A botok aktív használatával történik a mozgás. Sokan keverik össze a nordic walkingot a túrabotos gyaloglással, pedig a túra során csak fogják a botot, támaszkodnak rá, így segítve a gyaloglást. A nordic walking esetében, erőteljes karmozgással toljuk és lendítjük előre magunkat. Ezért van nagy szerepe a botra szerelt csuklópántnak. Arra terhelünk, aminek köszönhetően izommunka történik. Egyes tanulmányok szerint az úszás után a második helyen van ez a sport ha a gerinc egészségének megőrzéséről van szó. 

A helyesen kivitelezet mozdulatok eredményeként a bot használatával 30 %-kal csökken az ízületekre ható terhelés és az izomzat 90%-át dolgoztatja meg. Javítja az izomzat vérellátottságát, fokozza az ízületi nedv termelését, és növeli az ízületek mozgékonyságát. Ha megvan a megfelelő bot, fontos a mérete is. Az általánosításokat többnyire kerülni szoktam, de a köztudatban a 0,69-es szórzót alkalmazzák. E szerint egy 175 cm magas embernek, 120-as botot ajánlanak. Akkor optimális a bot hosszúsága, ha függőlegesen tartva, a felkarunk és az alkarunk 90 fok körüli szöget zár be. A cipőnk legyen kényelmes, tartsa a bokát és segítse a gördítő fázist. Ha találkozunk nordic walking bottal járókkal, gyorsan megállapítható, hogy nordic walking sportot űznek, vagy "csak" sétálni vitték a botjaikat. A lényeg az, hogy a botok segítségével sokak számára könnyebb lett a "komfortzónából" való kimozdulás. Egyre gyakrabban találkozom a vásárlótérben olyan emberekkel, akik azért keresik a botokat, hogy motívációt nyújtsanak szeretteiknek egy betegség leküzdéséhez, vagy a regenerációt gyorsító küzdelemhez. Személyes tapasztalatom még nincs a botok használatát illetően, de már barátkozom a gondolattal. Ha továbbra sem sikerül a biztonságérzetemet visszahozni a futás során, akkor nem kizárt, hogy az unokanővérem és az általam nagyon nagyra tartott maratonfutó legenda Szekeres Ferenc példáját követve beállok a bottal futók sorába. 

Ha a botra szerelt csuklópántra terhelünk akkor izmmunka is történik a mozgás során.

Botokat fel! 

Monspart Sarolta, az ideje korán véget ért sport karriere (kullancs fertőzés következtében lebénult) után élete végéig azon munkálkodott, hogy minél több embert késztessen aktív életre. A BSI edzésterveket hosszú éveken keresztűl ő tervezte. Utolsó éveiben pedig a nyugdíjasoknak próbált példát mutatni azzal, hogy ha sántikálva is, de aktív, sportos életet él. A Nemzet Sportolója nevéhez fűződik az Országos Gyalogló Idősklub mozgalom megalakítása. Hogy milyen lehetetlen küldetést vállat a rákkal való küzdelme mellett, azt az Ő mondatai mondják el legjobban: „Nagyon nehéz az időseket motiválni, főleg, ha már hosszú ideje nem mozogtak, mondjuk utoljára az érettségi előtt a testnevelésórán. Próbálom mindig elmondani, hogy a mozgás fontos az unokák miatt, de magunk miatt is, a jó közérzetért. Nem azt mondom, hogy fussanak maratont, de gyalogoljanak. 

A tankönyv szerint naponta fél órát kellene gyalogolni legalább, de ha valaki 30-40 évig nem tette, és pluszkilókat szedett föl, akkor nagyon nehéz elkezdeni. De ha létrejön a gyalogló közösség, és klub keretében, csapatban történik mindez, akkor az idő is gyorsabban telik. Bizonyított, testileg és lelkileg is jobb a közérzet, fizikálisan többet bírunk, nő a kreativitás, javul az alkalmazkodóképesség. Ez a fél óra lehet először hetente egy, lehet lassabban, gyorsabban, de ne csak annyit, hogy elmegyünk bevásárolni, vagy a temetőbe viszünk virágot. Fontos, hogy legyen karmester, egy lelkes fő, aki szervezi ezeket a programokat.” Valami hasonlót próbált üzenni a Decathlon is akkor, amikor 2017-ben megalkotta a közösségformáló programját. "Sportolj ma!" lett a neve, és a "Kezdd el, és nem leszel egyedül" égbe kiálltással üzent a változtatni vágyóknak. Soroksáron a Futrinka utcai futóközösség karmestereként tudatosult bennem igazán, hogy mit ért el Saci ezen a téren is. Hathatós munkájának köszönhetően, már több mint 100 ilyen gyalogló klub működik. Emeljük meg a kalapunkat a munkássága előtt! Köszönjük meg neki az értünk való törődést azzal, hogy egyénileg, vagy barátokkal botot ragadunk! 

A közösségben végzett mozgás mindig könnyebbnek tűnik.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)