Magazin

Blog

Domyos Step 100 - Step pad teszt és gyakorlatok

Igazságtalan módon a step pad kapcsán még ma is jellemzően a csoportos, zenés, koreografált órák jutnak eszébe a többségnek.

Így a klasszikus funkcionális, vagy erőfejlesztő edzésekben nem is igen kap szerepet ez a sporteszköz. Holott ez a modul lépcső vagy emelvény számos alapgyakorlatot képes magasabb szintre hozni. És bár a fellépések a funkcionális edzésekben is jelen vannak, a sportolók többsége azt feltételezi, hogy csak akkor van pozitív hatása, ha minimum egy 50 cm magas platóra, plyometriás dobozra kell fellépnie, felugrania. 

Fokozatosság!

Akárcsak a legutóbbi 1 kg-os csukló-bokasúlyzóról közölt írásomban, itt is felhívnám a figyelmet a fokozatosságra. Szuper, hogy crossfites atléták megalapozott erővel és robbanékonysággal teljesítik ezeket a feladatokat, de egy átlag célokat követő sportoló esetében az lenne az első szint, hogy a step pad kínálta 12cm-es fel-és lelépéseket, ugrásokat megfelelő mozgásmintával teljesítse. Haladjunk progresszióval.

Haladjunk fokozatosan!

A szervezet számára az egyik legmegterhelőbb feladat, ha tömegünk függőleges irányú mozgatását kell teljesítenie a gravitáció ellen. Ez különösen megterhelő a szív- és keringési rendszerünk számára. Igen, már a 12 cm-es súlypontemelkedés is! Vagyis mind az erőt, mind pedig az állóképességet fejlesztő hatás nagyobb mértékben jelentkezik a vertikális mozgásokkor, szemben a síkon, különböző irányokba történő elmozdulások esetében.

Domyos Step 100 step pad

A Domyos Step 100 kompakt méretei okán nem foglal nagy helyet. Két edzés között szépen megfér akár az asztalodon is a laptopod alatt, amikor dolgozol, hogy végre szem magasságba kerüljön a géped!

A talajjal érintkező felülete nem túl nagy, bár megfelelően gumírozott, azért érdemes jól megválasztani a felületet, amelyen használni fogod, annak érdekében, hogy ne csússzon el az eszköz.

A fellépő felülete patent, egy jó sportcipővel csúszásmentesen kompatibilis.

A Domyos Step 100 egy alapmodell, viszont ár-érték arányban kiváló

Pár gondolat a kedvenc gyakorlataimról

A fel- és lelépéseket végezve a csípő-farizmok fokozott mértékben nyúlnak meg, amely pozícióból az összehúzódásuk is intenzívebb, az adott izmok jelentősebb munkavégzését igénylő. Mondom: kerekebb lesz a feneked! Ráadásul a gyakorlatok emelkedett intenzitása miatt a pulzus is magasabb értékeket érhet el, vagyis az edzés össz energiaigénye is nagyobb lesz. Mondom: ha ügyesen csinálod, több zsírt égethetsz el, egységnyi idő alatt.

A step pad nem csak fellépésekre ad lehetőséget, de betöltheti a fekpad funkcióját is. Ilyenkor az előnye abban rejlik- a talajon fekvéshez képest-, hogy például egy fekvenyomás/tárogatás/áthúzás/átemelés esetében a törzs síkja alá is képes leszel leengedni a karodat (amelyben van ugye legalább 2 db 2,5 kg-os kézi súlyzó), így pedig elérheted, hogy a vállövet annak teljes mozgástartományában, mégis biztonságos kereteken belül foglalkoztasd.

Tény, hogy a Step 100 egy alapmodell. Magasságában nem módosítható, cserébe viszont nincsenek lepotyogó kiegészítő elemek és árban is bőven elmarad az átalakítható társaitól. Vagyis egy alap sportszer, megfelelő áron, melyet némi kreativitással nagyon sokféle gyakorlathoz fogod tudni használni. Mindemellett 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült! Ötletadóul mutatok is egy kezdő és egy haladó edzésprogramot.

Kezdő gyakorlatok 

Haladó gyakorlatok

Góg Anikó korábbi triatlon olimpikon, személyi edző, humánkineziológus tanácsait olvashatjátok. Anikó az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanára állóképesség, pulzuskontroll valamint funkcionális edzés témakörökben.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)