Magazin

Blog

EasyBreath búvármaszk - Láss és lélegezz a vízben, akár a szárazföldön!

Az Easybreath, a világ első számú, sznorkelinghez készült búvármaszkja, mellyel a panorámás látómező és az orron át történő belégzés révén a tengeri élővilág felfedezése még elérhetőbb közelségbe kerül.

Tengerek és tiszta édesvízi tavak egyik legélménydúsabb sportja a sznorkeling, melynél a búvár a vízfelszínhez közel, attól többnyire maximum 4 méterre eltávolodva úszik. A víz alatti élővilág tökéletes megfigyeléséhez elegendő csupán egy Easybreath búvármaszk és egy pár uszony. Ez a búvármaszk 180 fokos panoráma látómezőt biztosít és exkluzív kialakítású szellőzésének köszönhetően páramentes. Az állítható és rugalmas textil fejpántja nem húzza a hajat. Összegyűjtöttük a Subea Easybreath búvármaszkkal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket. Küldd el te is a véleményed, a kérdéseid, oszd meg tapasztalatod, hogy kiegészíthessük a tanácsokat és megoszthassuk a te visszajelzésed is.

1) Mire ügyeljek az Easybreath használata során?

Vigyázz a homokkal! A napszemüveghez hasonlóan az Easybreath búvármaszkot sem érheti homok, mivel megkarcolhatja a polikarbonát felületet. Ha mégis homokkal szennyeződött, ne csatlakoztasd rá a légzőcsövet, ugyanis a homok a cső falához szoríthatja az úszószelepet! A csövet és a szemüveget is öblítsd át, mielőtt újra összeillesztenéd őket: 

  • Bő vízzel mosd át a légzőcsövet vagy egy kulcs segítségével tisztítsd ki a légzőcső hátoldalán található szellőzőnyílásokat, hogy az úszószelep szabadon mozoghasson, majd mosd át a légzőcsövet!
  • Az Easybreath élettartamát megnövelheted, ha minden héten leöblíted tiszta vízzel, amikor használod, és a hálójában tárolod.

2) Miért kapható 3 méretben a maszk?

Az Easybreath 3 méretben kapható, így a férfiak, hölgyek és akár már 6 éven felüli gyerekek 90%-ának az arcához megfelelő: 

  • az S/M méret vékony arcú felnőtteknek, hölgyeknek ajánlott,
  • az M/L méret egy felnőtt férfi átlagos méretére készült,
  • a gyermek méret 6 éven felüli gyerkőcöknek ideális,

3) Melyik méretet válasszam?

A legjobb, ha mindkét méretet felpróbálod egy Decathlon áruházban. Helyezd a maszkot az arcodra: akkor megfelelő a méret, ha feszes és nem marad hely az állad és a maszk szilikonpereme között. Ha nem tudsz elmenni egy áruházba vagy online szeretnéd megrendelni az Easybreath búvármaszkot, a következőképpen válaszd ki a megfelelő méretet: csukd be a szád és mérd meg az orrod felső pontja és az állad vége közötti távolságot. 

 Easybreath maszk kiválasztásánál ezt a méret meghatározást ajánljuk

Amikor megkapod az Easybreath búvármaszkod, vedd fel és ellenőrizd, hogy nem marad hely a maszk alsó pontja és az állad között.

4) Hogyan kerülhetem el, hogy víz szivárogjon az Easybreath búvármaszkba?

A víz több okból szivároghat: 

  • A leggyakoribb ok az, hogy nem megfelelő a méret.
  • A férfiak figyeljenek arra, hogy a szakáll miatt nagyobb mennyiségű víz is beszivároghat. A szakáll miatt nem biztosítható a vízhatlan szigetelés a szilikonperem és az arcbőr között.
  • Ha hosszú a hajad, ügyelj arra, hogy ne legyen hajszál a homlokod és a maszk között!

5) Mit tegyek, ha homok került a légzőcső úszószelepéhez?

Meghosszabbíthatod az Easybreath búvármaszk élettartamát, ha nem helyezed homokba! Az Easybreath búvármaszk légzőcsövében egy úszószelep található, ami megakadályozza, hogy víz jusson a légzőcsőbe ha hullámzik a vízfelszín vagy ha túlságosan előrehajtod a fejedet, miközben a vízfeneket vizsgálod. Merüléskor a légzőcsőben található úszószelep elzárja a légzőcső felső nyílását. Ha merülés közben feljössz a vízfelszínre, ne felejtsd el megfújni a pipát, hogy a szelep ismét leereszkedjen! Ha beragadt az úszószelep, valószínűleg homok jutott az úszószelep és a cső fala közé. Egy kulcs segítségével tisztítsd ki a légzőcső hátoldalán található szellőzőnyílásokat, hogy az úszószelep szabadon mozoghasson, majd mosd át a légzőcsövet!

6) Hogyan akadályozza meg a maszk, hogy víz jusson a légzőcsőbe?

Ha akadozik a légáramlás, akkor túlságosan előrehajtottad a fejed vagy átcsapott egy hullám a fejed fölött. Az Easybreath Dry Top rendszere megakadályozta, hogy víz jusson a légzőcsőbe. Ha a légzőcsövet ellepi a víz, az úszószelep felemelkedik, hogy lezárja a felső nyílást. Ha merülés közben feljössz a vízfelszínre, ne felejtsd el megfújni a pipát, hogy a szelep ismét leereszkedjen! 

7) Mit tegyek, ha homok került a légzőcső és az Easybreath maszk csatlakozásához?

Ha nem sikerül rápattintani a légzőcsövet a maszkra, akkor homok került a légzőcső és a maszk csatlakozásához, a csatlakozás közelébe vagy a légzőcsőbe. A csatlakozó úgy lett kialakítva, hogy tökéletesen vízhatlan szigetelést biztosítson a légzőcső és a maszk között. Ha homok került bele, ne csatlakoztasd a légzőcsövet! A csövet és a szemüveget is öblítsd át, mielőtt újra összeillesztenéd őket! Ellenőrizd, hogy biztos nincs több homok benne, mielőtt ismét rögzíteni próbálnád.

8) Miért hallok enyhe, halk búgást légzés közben?

Az Easybreath számos szeleppel rendelkezik páramentesítés céljából és a víz beszivárgásának megakadályozására. Légzés közben egyes szelepek kinyílnak, mások bezáródnak. Ezért enyhén felerősödik a légzésed hangja. Ugyanaz történik, mint a regulátor használata közben palackos merüléskor. Nyugodj meg és lélegezz természetesen az orrodon keresztül, hogy élvezhesd a tenger mélyének minden csodáját! 

9) Miért nem használható szabadtüdős búvárkodáshoz az Easybreath búvármaszk?

A Dry Top technológiát elsősorban azért fejlesztettük ki, hogy megakadályozza a víz beszivárgását a légzőcsövön keresztül hullámzó vízfelszín esetén vagy ha túlságosan előrehajtod a fejed. Hasonló körülmények között a hagyományos légzőcsővel előfordulhat, hogy lenyeled a légzőcsőbe kerülő vizet – ezt ki akartuk küszöbölni. A Dry Top rendszer csak akkor működik, ha a légzőcső és az úszószelep függőleges helyzetben vannak. Szabadtüdős merülés közben a lebukás pillanatában a légzőcső vízszintes helyzetbe kerül, így bejuthat a víz. A Dry Top rendszer nem működik vízszintes helyzetben „lebukás” közben. Az Easybreath búvármaszk uszonyos felszíni úszáshoz (sznorkeling) ideális, ami a sportág 90%-át teszi ki. A szabadtüdős merülés az alábbi okok miatt nem lehetséges: 

  • Az Easybreath búvármaszkban sokkal több levegő fér el a hagyományos búvárszemüvegekhez képest. Ebből adódóan 1 méter mélységtől kezdődően a szemüveg arcra gyakorolt nyomása már kényelmetlenné válik.
  • A szabadtüdős merülésnél elengedhetetlen, hogy a búvár dekompressziót hajtson végre. Ez azt jelenti, hogy be kell fogni az orrod és enyhén ki kell fújni a levegőt, mintha orrot fújnál, így megszüntetheted a nyomást a füledben, nehogy kilyukadjon a dobhártyád. Az Easybreath búvármaszkkal ez nem lehetséges, mivel nem tudod megfogni az orrod.

10) Mikor optimális az Easybreath búvármaszk használata?

Az exkluzív páramentesítő rendszer légzőszelepe 18°C foknál melegebb vízben használható optimálisan. Fontos, hogy minden használat után öblítsd le az Easybreath búvármaszkot édesvízzel! Sós víz és nap hatására a polikarbonát felület beszennyeződhet, ami a búvármaszk bepárásodásához vezethet.

11) Miért pont ilyen hosszúságú az Easybreath búvármaszk légzőcsöve?

Az Easybreath légzőcső jobban kiemelkedik a vízből, mint egy hagyományos légzőcső. Egy hagyományos légzőcső hosszabbnak tűnhet, mivel a szájtól indul és nem a fejtetőtől, mint az Easybreath esetében. Ha megpróbálsz lélegezni egy légzőcsövön majd egy kerti locsolócsövön keresztül, rájössz, hogy minél hosszabb a cső, annál nehezebb lélegezni. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a hatályos szabványoknak megfelelő légzést, a légzőcső nem lehet hosszabb.

12) Miért nem ajánljuk az Easybreath búvármaszkot úszásedzéshez?

Az úszás sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint a sznorkeling, csakúgy, ahogy a futás is több energiát igényel, mint a sétálás. Egy úszásedzésen jelentős mennyiségű oxigénbevitelre van szükség, ezért a test automatikusan átvált a szájon át végzett intenzív légzésre. Ebben az esetben nagyon kényelmetlenné válik a légzés az Easybreath búvármaszkban.

13) Mennyi ideig tart az Easybreath búvármaszk levegőtartaléka?

Az Easybreath búvármaszk nem rendelkezik levegőtartalékkal. A búvármaszkban található levegő nem biztosítja a légzést, ez a légzőcső feladata. 

14) Mennyire lehet kommunikálni egy ilyen maszkban a vízfelszínen?

A beépített új, "easytalk" rendszerrel nagyon jól lehet beszélgetni a maszk viselése közben is a vízfelszínen.

A tanácsok szerzője: Baptiste, Subea digitális menedzser "36 éves vagyok, a Subea márka digitális menedzsere. Lelkes rajongója vagyok a szigonyhalászatnak és a szabadtüdős merülésnek. Több mint 15 éve merülök palackkal. 1 FFESSM szinttel és “Mentőbúvár” szintű PADI képesítéssel rendelkezem."  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)