Magazin

Blog

Edzésnapló

A címben szereplő tárgy egy sportoló életében szinte elengedhetetlen eszköze volt a felkészülésnek. Az informatika fejlődésével azonban a feledés homályába merült. Megpróbálom nektek megmutatni, hogy a GPS-es órák világában is van létjogosultsága.

Az előző írásom arról szólt, hogy a legeszköztelenebb sportok egyike a futás. Kell hozzá egy jó cipő, és a többi már csak a ráadás. Ezt az állításomat most is fenntartom, de van még néhány eszköz, ami nélkül ma már nagyon kevesen indulnak el futni. Az egyik ilyen a pulzusmérő óra. Az áruházunkban, a közkedvelt termékek közé tartoznak a Garmin Forerunner család órái és a Polar M 430 is. Ugyanez mondható el a megújult Kiprun órákról. A Kiprun GPS 550 órába beépítettek egy iramvezető funkciót, és nyolc közkedvelt résztávos edzést: 5x1000m, 10x30"/30", piramis...stb.

Alapvetően motivációs eszközként használják sokan, mert a fejlődést jól nyomon lehet követni, és a  sérülések megelőzésében is jelentős szereppel bír, ha jól használják. A futóközösségek oldalain gyakran jelennek meg elkeseredett hangvételű írások, amiben sok esetben már az olvasás közben felmerülnek bennem a lehetséges kiváltó okok.
Ezért szeretném felhívni a figyelmeteket egy olyan lehetőségre, aminek a segítségével, sok esetben meg lehet előzni a sérülést.

Az edzésnapló szerepe

Bizonyára mindenkinek van otthon egy olyan füzete, ami a tanulmányai során feleslegessé vált, vagy a gyerek csomagjából megmaradt. Nincs más dolgotok, mint kezdjétek el beleírni a futáshoz köthető adatokat: Ébredési pulzus, alvással töltött órák száma, útviszony, időjárási körülmények, max. és a megnyugvási pulzus, (1'-el a futás befejeztével mért pulzusszám) és akár egyéb észrevételek. Stresszes napom volt, keveset ettem, ittam, hogy esett, stb...

Számomra nagy segítséget nyújt a mai napig

Árulkodó jel lehet az állapotodról, a megemelkedett ébredési pulzus. Figyelmeztethet az is valamire, ha lassabban áll vissza a megszokottnál a terhelés utáni pulzus.
Megnövekedett lelki terhek cipelése egy adathordozón egészen másképpen csapódnak le, mint a napló írása közben. Egy magánéleti válság, vagy egy szeretted elvesztése okozta plusz terhelést, melyet még a személyi edződ sem tud minden esetben követni. Az edzésterv készítésekor ideális körülményeket veszünk figyelembe. Egy megnövekedett stresszhelyzetben elvégzett edzés egészen más hatást gyakorolhat a testre. Ezért is nagyon fontos az, hogy a test jelzéseit ne hagyjuk figyelmen kívül. Ha őszinte vagy a naplóhoz, akkor segítségedre lehet a nehéz napokban.
Nagyon fontos szerepe van az érzelmeknek is, melyeket érdemes alkalmanként belevinni egy-egy gondolat erejéig a naplóba, mert a visszatekintés során erőt és hitet adhatnak az előtted álló feladatokhoz is.

Személyes emlékeim

Csak néhányat említenék meg a sok közül.

Hat évvel ezelőtt történt, hogy a Firenze maraton teljesítése után még a buszon ültem, amikor egy kedves barátom posztolta a hírt. Mire hazaértem, már futótűzként szaladt végig a neten.
Mivel akkor még nem voltam tagja a portáloknak, ezért meglepetésként ért amikor mailban elküldte "a szeretetcsokrot". Rengeteg like és jókívánság volt ebben a csomagban. Kinyomtattam, és a következő két évre szóló edzésnaplóm első lapjainak díszes éke lett.

A mai napig erőt adnak ezek a szavak

A másik ilyen örök emlék is a jövőbe mutathat, hisz egyszer akár az unokáim kezébe is kerülhetnek ezek a tárgyak. Lányom gondolt egy merészet, és a telefonomból kikeresett 60 nevet, akik fontosak számomra, és megkereste őket egy kéréssel. Egy 53 hétre felosztott határidőnapló oldalaira kerültek azok a jókívánságok és motiváló sorok, amiket a hozzám közel állók írtak. A következő évben, a házasságunk húsz évéből jelenített meg kulcsfontosságú pillanatokat képekkel és idézetekkel. Nehéz szavakba önteni azokat az érzéseket, amiket azóta is érzek. Naponta forgatom a kezemben, és hihetetlen energiát adnak a mindennapi küzdelmekhez.

Unokáinknak is motivációul szolgálhat

Ilyen és hasonló örömteli percet, órát, napot, éveket is szerezhet az edzésnapló.

Kívánom hogy legyen neked is sok hasonlóban részed!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)