Magazin

Blog

Edzőgörgő kiegészítők

Ha már túl vagy az edzőgörgő választáson, itt az ideje, hogy megismerd a görgőzéssel kapcsolatos kiegészítőket melyek elengedhetetlenek az edzések során. Mihályi Mátyás, kerékpár sporttanácsadó tippjeit olvashatjátok.

Először is persze szükséged van egy kerékpárra, amit célszerű alaposan megtisztítani mielőtt elkezdenéd beltérben használni. 

Speciális gumiköpeny

A kerékpár hátsó gumiköpenyét le kell cserélni egy speciális, edzőgörgőkhöz kialakított gumiköpenyre. Ezekből három méret áll rendelkezésre: 26” és 27,5”, MTB kerékpárokhoz és 700x25c országúti vagy 28”-os trekking kerékpárokhoz. Ez a gumiköpeny összetételének köszönhetően sokkal lassabban kopik mint hagyományos társai, és csökkenti a görgőzés közben keletkező zajt is.  Ha már kicserélted a gumiköpenyt, ne felejtsd el a kerékhez tartozó speciális gyorszár felszereléséről sem. Ezeket általában minden edzőgörgőhöz mellékelik. Akkor sem kell aggódnod, ha a kerékpárod hátsó kereke nem gyorszáras. Kínálatunkban találsz görgőhöz való csavaranyát és átütő tengelyt is. Az első kerékkel már nem lesz ennyi gondod, csupán egy keréktámaszba kell helyezni. Ez biztosítja, hogy a kerékpár kerekei egy szintben legyenek. 

A görgőzéshez készült gumiköpeny sokkal lassabban kopik, mint a hagyományos

 Ezek a kiegészítők elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kerékpárt biztonságosan rögzítsd és használd az edzőgörgőn.

Izzadás - van rá megoldás

Mivel egy helyben pedálozol, így nincs menetszél, ami lehűtsön, így jelentősen többet fogsz izzadni. Bár a menetszél hiányát valamilyen mértékben lehet egyensúlyozni egy ventillátorral, fokozottan figyelned kell a megfelelő folyadékpótlásra.  A sok izzadás más bosszúságot is okozhat. Edzés közben könnyen rácseppen az izzadtság a kerékpárra, magas sótartalma révén pedig könnyen kárt tehet benne. Ennek elkerülésének érdekében javasolt egy izzadtságfogó beszerzése, amely védi a kormányszárat és a váz felsőcsövét a ráhulló verejtéktől. Ha országúti kerékpárod van, célszerű továbbá egy törölközőt teríteni a kormányra. A kormányszalag ugyanis könnyen megszívja magát a tenyeredből származó izzadtsággal, ami hamar a kormány rozsdásodásához vezethet. 

 Érdemes bekészíteni egy törölközőt görgőzéshez!

Végezetül a környezetedre is oda kell figyelned. 

A görgő és a kerékpár alá javasolt egy edzőgörgőhöz való szőnyeget teríteni. Így véded a padlót a lecsepegő izzadtságtól és a görgő elmozduláskor keletkező súrlódásoktól. Előnye egy egyszerű polifoam szőnyeggel szemben, hogy sokkal jobban tapad a padlóhoz, ezáltal nagyobb stabilitást biztosít. Többrétegű és vastagabb is, így ellenállóbb a cipőkkel szemben, valamint a görgőzéskor keletkező zajt is jobban elnyelni.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)