Magazin

Blog

Egy felkészült kézilabdajátékos felszerelése

A kézilabda egy igazán dinamikus csapatjáték, mely speciális technikai termékeket igényel. Összeírtuk, milyen öltözettel és védőfelszereléssel lehetsz felkészült egy edzésre, mérkőzésre.

A tökéletes kézilabda öltözet

A kézilabda egy gyors és dinamikus csapatsport. Az erőteljes fizikai aktivitás miatt teremsportoknál, így a kézilabdánál is fontos a jó felszerelés kiválasztása. Ennek legfőbb szempontjai a könnyű súly, a légáteresztő képesség és a strapabírás. A játék gyorsasága és a testi kontaktusok miatt a ruházatnak megfelelően erősnek kell lennie. A mezőnyjátékosoknak rövid nadrág és rövid ujjú póló javasolt. Természetesen hölgyeknek a női igényeknek megfelelő változatok ajánlottak. A Decathlon választékában kézilabda gyermekkollekció is elérhető. Ha a csarnokban ősszel vagy télen hidegebb van, választható hosszú ujjas felső/melegítő felső és melegítő nadrág is. Sok kézilabdás visel aláöltözetet is a póló és a rövid nadrág alatt, mely nagyobb mozgásszabadságot biztosít, mint egy melegítő felső vagy egy hosszú nadrág. A ruhát a méretválasztás miatt jó felpróbálni, mivel az aláöltözet felsője se túl szűk, se túl bő nem lehet. 

 Az erőteljes fizikai aktivitás miatt a kézilabdánál fontos a jó felszerelés kiválasztása

Jó tudni: Az Atorka márka minden darabjában magas a poliészter aránya. Szintetikus műszálat gyakran használnak sportruházatban, mivel ez különösen jó légáteresztő és a nedvességet gyorsan elvezeti. A póló és rövid nadrág kombinálható még egy passzoló zoknival is. Színe és a szár magassága tetszőlegesen megválasztható.

A kapus felszerelése

A kézilabda kapus szinte mindig hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot visel. A kapus számára speciális textíliák léteznek. A játékban betöltött szerepe révén védeni kell a bőrét, mert a labda a „csupasz” bőrön nagyon fájdalmasan csapódik be, főleg ha waxolják is a labdát. Az alapfelszerelés rendszerint egy hosszú nadrágból és egy kapus trikóból vagy pulóverből áll. Itt is fontos a könnyű súly és a mozgásszabadság, hogy az öltözék ne gátolja a kapus mozgását. Férfi kapusok számára ajánlott az ágyékvédő (szuszpenzor) is. Néhányan a nadrág alatt térdvédőt viselnek. Az Atorka kapus felszerelés nagyon könnyű. Párnázott ujjai és nadrágszárai védelmet biztosítanak játék közben.

Kézilabda védőfelszerelés

A nagy testi erőket mozgósító és egyre gyorsabb játék miatt fontos szerephez jut a test megfelelő védelme, hogy a játékosok elkerüljék a kék foltokat, horzsolásokat és egyéb, például nem kontrollált esésekből származó sérüléseket. A térd és könyök védelmére a kézilabdában speciális védőfelszerelést használnak. Ezen kívül a kapus ágyékvédőt, a beálló speciális, párnázott felsőt és aláöltözetet visel.

A könyökvédő segít a elkerülni a sérüléseket

Térd- és könyökvédők

A térd- és könyökvédő rendszerint egy kipárnázott bandázs, mely tompítja a becsapódást a pálya padlóján. A térd- és könyökvédők lehetnek kisebb súlyúak, vékonyabb párnázattal ellátva, valamint erősen párnázottak, melyek közül a játék intenzitása, a súly és a betöltött poszt figyelembe vételével kell kiválasztani a megfelelőt. Az erős párnázat gyakran nagyobb súllyal és merevebb tartással párosul. Anyaga lehetőség szerint legyen könnyű és lélegző, hogy a játékost ne akadályozza a mozgásban és az izzadságot gyorsan elvezesse. Az egyszerű fel- és levétel is szempont. A térd- és könyökvédők különböző méretekben készülnek, a megfelelőt a comb és felkar körmérete alapján lehet kiválasztani. Figyelni kell, hogy a védőfelszerelés elég szoros legyen, mert eséskor nem csúszhat el.

Szuszpenzor / ágyékvédő

Célzott dobások ellen a genitáliákat védeni kell, ezért sok kapus használ szuszpenzort, másnéven ágyékvédőt, lágyékvédőt vagy mélyvédőt. 

 A kézilabda kapusok gyakran már gyermekkortól használnak szuszpenzort a sérülések elkerüléséért

 A szuszpenzor többnyire egy alsónadrágszerű pántrendszerből és egy kemény kupakból áll, mely mosáskor kivehető. A kupak szilárdsága védi a genitáliákat a fájdalmas sérülésektől. Kézilabda kapusok gyakran már gyerekkortól kezdve használnak szuszpenzort, hogy meglegyen a megfelelő védelem és szokják a védőfelszerelést is. Legtöbbször a kézilabda kapus a szuszpenzort a sportalsó fölött, a kapusnadrág alatt viseli. Különböző méretekben kapható, testhezálló és kényelmes viselet. Elérhetők védő aláöltözetek is.   Felkészültél a kézilabda edzésedre? Oszd meg velünk élményed, véleményed!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)