Magazin

Blog

Egy kis nyári plusz gondoskodás - Lóápolás a meleg évszakban

Miben különbözik a lovak nyári ápolása az év többi részétől? Összegyűjtöttem nektek néhány praktikus nyári lóápolással kapcsolatos tanácsot, melyekkel elkerülhetők a tipikus meleg évszakos problémák.

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, sajátossága, és speciális igénye a lovak ápolásával kapcsolatban. Aktuálisan a nyár van terítéken, ezért összegyűjtöttem a legfontosabb nyári teendőket a lóápolás terén.

Fürdetés

Nyáron némileg egyszerűbb a lóápolás bizonyos szempontból, hiszen gyakran lehet őket fürdetni. Mivel munka során sokkal jobban megizzadnak, mint egyébként, ez higiéniai szempontból sokat számít, hiszen ha nem mossuk le időnként legalább a hajlatoknál, a testnyílások környékén, és a nyereg-hevedertájékon, könnyen bepállhat a bőre, és kaphat gombás fertőzést. Nem mindegy azonban, hogy mivel, hányszor, és hogyan fürdetjük meg. Munka után nyáron is érdemes jól lesétáltatni a lovat, és megvárni, míg a légzése, pulzusa visszaáll, megnyugszik. Ahol van langyos víz, ott kevésbé számít, de alapvetően a lábvégeknél szokás kezdeni a mosást. Nekünk, embereknek sem tesz jót, ha felhevült testtel ugrunk  bele a hideg vízbe, ők még nálunk is érzékenyebbek. A lábvégek után szépen fokozatosan haladjunk felfelé, a nyakára, majd a heveder, és a nyereg tájékára. A vese tájéka legyen az utolsó, ott elég érzékenyek a megfázásra. 

 A fürdetés megfelelő módon végezve a lónak is jólesik

 Ezt követően a gyorsabb száradás érdekében használjunk tajtékvonót. Gondosan húzzuk ki a vizet a lábvégekből is, ezt már kézzel, mert a csüd tájéka könnyen bepállhat, és kaphat a ló csüdsömört, aminek elég macerás a kezelése, és még sántaságot is okozhat. Legjobb, ha a ló teljesen száraz állapotban kerül vissza a bokszába.

Milyen sampont használj?

Vannak speciálisan állatok számára készült samponok. Miben különböznek ezek az emberi felhasználásra készültektől? A pH -értékükben. Az ember, és a ló, kutya bőrének pH -értéke nem azonos. Ha embereknek készült samponnal mosunk lovat, azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal selymesebb, csillogóbb, és szárazabb tapintású lesz a szőre, valamint méterekről lehet érezni az illatát napokig. Hurrá, gondolhatjuk ilyenkor. Ez azonban nem tesz jót, mert a ló bőrén lévő természetes zsírréteget, mely megvédi őt a különböző gombák és baktériumok okozta fertőzésektől, teljesen eltávolítja. Emellett a mesterséges adalékanyagok különböző allergiás reakciókat is okozhatnak. Ezért nem ajánljuk az embereknek készült sampont a lovak rendszeres fürdetésére.

Száraz, repedező paták

A nyári meleg idő, a száraz homok és a tűző nap nagyon kiszáríthatja a lovak patáját. Az is előfordulhat, hogy ilyenkor repedések keletkeznek rajta. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelni a paták nedvességtartalmának visszapótlására. Természetesen ez a lovak tartási körülményeitől is függ. Szokták mondani, hogy a reggeli harmat jót tesz nekik, de ha utána egész nap kint van a ló, akkor ez sokszor önmagában nem elegendő. Hogyan segíthetünk rajtuk ilyenkor? Vannak, akik munka előtt is lekenik a patát. Munka után, patamosást vagy fürdetést követően azonban mindenképpen érdemes. Legjobb a még félig vizes patára kenni a pataolajat, vagy -zsírt, mert az így nem engedi ki a nedvességet a pórusokból. 

 A paták tisztán és szárazon tartása nyáron még fontosabb

 Pataápoló szerek egész tárháza áll rendelkezésre, különböző ható- és vivőanyagok felhasználásával, valamint házilag is készíthető hasonló szer akár fillérekből. Mi időnként használunk birkafaggyút, az is jó megoldás lehet. Az egyszerű zsírokkal, és olajokkal a megtisztított pata talpi felülete is nyugodtan kenhető, különösen körmölés, patkolás után, de ügyelj, hogy a nyírbarázdákba ne kerüljön belőle. Belülről is lehet támogatni a pata szerkezetét különféle takarmánykiegészítők időszakos, vagy rendszeres adagolásával. Biotin, azaz H-vitamin tartalmú készítményeket kell keresni, emellett réz, cink és metionin is nagyon fontos, hogy legyen benne. Ár és erősség tekintetében is bőven van választék. A lényeg, hogy kezdjük meg az adagolást már tél végén, mert ha kialakult a repedés, akkor több hónapig fog tartani, amíg a javulás egyáltalán látszani kezd, teljesen pedig csak akkor fog rendbe jönni, ha az érintett rész lenő. Egy átlagos ló patája havonta nagyjából egy centimétert nő. Problémás pataszerkezet esetén kérd patkolókovácsod, szükség esetén pedig állatorvosod segítségét, mert a pata nem csak a kiszáradás következtében repedezhet.

Előzzük meg a nyírrothadást!

A lovak patája nem csak a túl száraz környezetet nem szereti. Egész évben nagyon fontos, hogy napi szinten megtisztítsuk a nyírbarázdákat, valamint, hogy a lovak száraz almon álljanak, de nyáron fokozottabban figyelni kell erre. Az istállós tartás velejárója az, hogy a ló vizelete és trágyája az alatta lévő alomba kerül, mely ha nem kerül eltávolításra, rövid idő alatt képes komoly károkat okozni a pata amúgy rendkívül ellenálló talpi felületén. Tehát képes megbontani annak szerkezetét, ennek következtében kialakulhat a nyírrothadás, amit egy baktérium okoz, és szintén elég macerás napi szinten kezelgetni, Szélsőséges esetben még antibiotikumos kezelés is szükségessé válhat ilyenkor. Ugyanez akár egy sáros karámban is előfordulhat, ha túl sokáig áll ott a ló, és természetesen nem csak nyáron, hanem az év bármely szakában találkozhatsz vele. A nyírrothadást felismerheted jellegzetes szagáról, valamint a nyírbarázdákban található bűzös, barnás színű váladékról. Kezelésére különböző- szárító hatású készítményeket lehet beszerezni, mivel ez a baktérium csak nedves környezetben képes életben maradni. Kérdés esetén keresd fel állatorvosodat, és kérd a segítségét! 

 A ló patája meghálálja a gondoskodást

Száraz bőr, és hosszúszőr

Bizony, a lovak bőre és szőre ugyanúgy ki tud száradni, mint az embereké. Léteznek különböző zsíros krémek, melyekkel az orrnyílás körüli rész, és a szájszeglet bekenve puha marad, nem szárad ki. A rózsaszín, nem pigmentált helyeken a különösen erős UV-sugárzás következtében még a lovak is le tudnak égni. A sörény, üstök és farok szárazságára szintén jó a biotin. Lenmag etetésével szép csillogás kölcsönözhető nekik, babaolajjal való bedörzsölés pedig az akut bőrszárazságot tudja némileg enyhíteni. Persze, nem rossz megoldás a különféle sörényfények használata sem, azonban ezek nagy része szilikont és egyéb mesterséges anyagokat tartalmaz, melyek a problémát nem oldják meg, csak elfedik, erősségtől függően  bizonyos időre. Februárban megtudtam, hogy a mi termékmérnökeink is arra törekszenek, hogy minél előbb elkészüljenek azok a sörényfények, melyek ilyen mesterséges anyagokat már nem tartalmaznak.

Támadnak a vérszívó, repülő rovarok

Örök szélmalomharc az ellenük való küzdelem. A lovak számára a természet megadta a megfelelő védelmet. Hosszú, és erős sörényük, farkuk és üstökük pont abból a célból alakult ki így, hogy a rovarokat magukról elhajthassák. Emellett bőr alatti izmaik remegtetésével még azokról a helyekről is el tudják őket kergetni, ahová sem a szájukkal, sem egyéb módon nem érnek el. Ha pedig ez sem segít, hát jöhet a "panírozás",  tehát a homokba, sárba való hempergés. Ezzel szemben mi emberek nem szeretjük, ha a lovaink sárosan, homokosan állnak az istállóban, folyton ápoljuk őket, és inkább teszünk rájuk akár még légytakarót is nap közben. Légytakaróból is rengeteg féle modell kapható, és ki lehet egészíteni légymaszkkal, vagy légysallanggal. Mókás látvány, de amellett, hogy valamennyire meleg, sokkal nyugodtabban telnek így lovaink napjai a legelőn. Vannak egyéb megoldások is, például kis mennyiségben etethetünk fokhagymát akármilyen formában, van ló, akinek használ, van, akinek nem. Orvosilag nem bizonyított a hatása. Léteznek különböző mesterséges, boltban kapható rovarriasztó szerek spray formában, melyet egyes lovak jobban tűrnek, mások pedig eleinte kevésbé, de hozzá lehet szoktatni őket. És itt is lehet különféle házi praktikákat alkalmazni, melyek széles tárháza található meg az internet bugyraiban, főleg a különböző lovas csoportokban. Tehát a lehetőségek tárháza manapság már igen nagy, mindenki ki tudja tapasztalni lova, lovai egyéni igényei szerint mindenből a legmegfelelőbb megoldást.              

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)