Magazin

Blog

Egy kulacs, ami madarakon segít

A szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) szárnyfesztávolsága a három métert is elérheti. A Pireneusok, az Alpok és Kréta hegyeinek lakója, de a messzi Himalájában is él. Leggyakrabban magasan fekvő, erdős sziklaormokon fészkel.

Dögevő, főleg csonton és velőn él, ami kis falatokban, egyben nyel le. A nagyobb darabokat magasra repülve kövekre ejti, a gravitációt használva a daraboláshoz. A tápláléklánc takarítójaként fontos szerepet tölt be a hegyi ökoszisztémában.

Születése után 5-6 évet vándorol, majd társat választ és letelepszik. Páronként évi egy fiókát nevelnek fel. Akár 30 évig is elél, de fennmaradásához nagy vadászterültre van szüksége. 

A szakállas saskeselyű a kíméletlen vadászat miatt az 1920-as évekre teljesen eltűnt az Alpokból. A visszatelepítési programoknak hála egy kis csoportja újra itt él, de pár száz példányos kolóniájával még mindig kihalás szélén álló fajnak számít. Életét az elektromos vezetékekkel ütközés, az orvvadászat és a mérgezés, de a fészkelés megzavarása is veszélyezteti. Az alacsony szaporodási ráta miatt populációja rendkívül törékeny. 

Szakállas saskeselyű

A Mont Blanc völgyében székelő francia Quechua márka két madárvédő szervezettel fogott össze, hogy segítsék a szakállas saskeselyűket. 

A Vulture Conservation Foundation egy civil szervezet, ami a négy európai keselyűfaj megőrzéséért dolgozik. Elismert szakértője a madarak szaporításnak, visszatelepítésének és természetes, hegyi élőhelyen való megőrzésének. 

Az Asters Conservatory of Natural Spaces szervezet célja, hogy megismerje, megvédje és kezelje a természetes élőhelyeket és fajokat, valamint oktató munkát végezzen. Franciaországban, Haute-Savoie tartományban 9 természetvédelmi területet gondoz. A kezdetektől résztvevője az Alpok szakállas saskeselyű visszatelepítési programjának. A szervezet irányítja a European LIFE GypHelp nevű programot, ami a faj fenntartásán dolgozik. Az egyetlen francia keselyű nevelő- és visszatelepítő központot is ők üzemeltetik. Küldetésük, hogy a megszületett madarakat új területeken engedhessék szabadon. 

Az együttműködés részeként a Quechua 40000 darabos limitált szériát készített egy kulacsból, amit a szakállas saskeselyű díszít. A grafika elsősorban a gyerekeket célozza meg, hogy már fiatalon elköteleződjenek a fajok megőrzése mellett. A 0,6 literes kulacs alumínium teste Spanyolországban, míg a kupak és műanyag alkatrészek Portugáliában készülnek. A 2990 forintos minta nélküli kulacsoknál drágábban, 3690 forintért kerül forgalomba - a két összeg közötti különbséget pedig a madárvédő szervezetek kapják meg adományként. 

A kulacs mintája egy szuperhősként ábrázolt szakállas saskeselyű

A kulacs mintája egy szuperhősként ábrázolt szakállas saskeselyű, amit a Bargy hegycsoportban, a faj első francia visszatelepítésének helyén élő illusztrátor, Claudia M. készített. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)