Magazin

Blog

Egy nyár a komfortzónán kívül - irány wakeboardozni!

Legutóbbi cikkemben beszámoltam nektek a velencei kiküldetésemről és arról, hogy új sportokkal szeretnék megismerkedni. Jöjjön az első a sok közül: a wakeboard!

Wakeboard: egy, a szörfözés ihlette, extrém sport. Akik jártak már Velencén, Gyékényesen, Budakalászon, Dunaharasztin, Pécsett (stb.), találkozhattak azokkal a vízbe épített hatalmas kötélpályákkal, amelyek az alapját adják. Személy szerint én a helyi pályáról tudok mesélni és az ott szerzett élményeimről.

Nos, kezdjük is az elején:

Egy wakeboard ugrás

Nagyjából két hónappal ezelőtt láttam először wakeboardozókat. Leesett az állam, ahogy a száguldozásukat figyeltem. A pálya 5 ponton kanyarodik és bevisz a tó közepéig. Egyszerre voltam nagyon izgatott és fogott el a félelem. Annyira szerettem volna kipróbálni, de sok rossz élményem volt már a vízben. Kiskoromban majdnem belefulladtam egy  tóba, mivel nem voltam még elég jó úszó. Az az élmény rátette a bélyeget a vízzel való viszonyomra. Ebből kifolyólag hajlamos vagyok bepánikolni, ha nem ér le a lábam, ami teszem azt, egy wakeboardpályán elég nagy valószínűséggel előfordul, ha egyáltalán az ember eljut valameddig a startról.

Küzdd le a félelmed!

A hullámokat használd!

A legjobb módszer, hogy legyőzd a félelmed, ha szembenézel vele - mondják a nagy bölcsek. Nos, ez így van. Borzalmasan nehéz, de megéri az erőfeszítést! Több alkalommal is kilátogattam a pályára, hogy motiváljam magam. Leültem és órákig néztem, ahogy körbe-körbe száguldanak, akadályra felugranak, majd le. Hihetetlenül ügyes embereket láthattam. Felnőttet és gyereket egyaránt. Igyekeztem minél többükkel beszélgetni, hogy erőt tudjak gyűjteni és végre rászánjam magam. Olyan kedvesek és segítőkészek voltak, amire nem is számítottam. Amint odamész, egyből befogadnak és te is sporttárssá válsz. Az óra végére pedig, mint régi ismerősök, búcsúztok el. Ez volt az egyik dolog, ami löketet adott. Hisz egyedül sokkal nehezebb belevágni, mint társaságban.

Első csobbanás:

Remegő térdek, izzadó tenyér, behúzott vállak... eljött az első óra... félek! 2 kollégámmal munka után úgy döntöttünk, itt az idő és nekivágtunk, hogy meghódítsuk a pályát. Nos, nem feltétlenül profi időszakban kellett volna elkezdeni, hiszen a pálya gyorsabban megy és tanár sincs (a kötélpálya sebessége 30–40 km/h). 20 méternél tovább nem is jutottam abban az órában. Az indulásra ugyan ráéreztem, de mikor egyenesbe kellett volna jönni és kezdődött volna a siklás része a hadműveletnek, PAFF! -  elmerültem. Viszont ezer és egy olyan tanácsot kaptam, ami a másnap reggeli sikerhez vezetett.

Azért ez elég jól néz ki, megéri a küzdelem

Ne gondolkozz, csak csináld!

Amint elhagytuk a stéget, azonnal beiratkoztam a másnap reggeli első tanuló órára. És milyen jól tettem! Éjjel volt egy nagy vihar, így a 15 főből 3 jelent meg a 10.00-ás kezdésen. Bukósisak, deszka, mentőmellény (inkább úszást segítő), pár jó tanács és hadd szóljon! Első indulásra 30-40 méter után ismét csobbantam. Aztán másodszorra, valami csoda folytán mentem egy teljes kört. Aztán még egyet. Következő alkalommal már a 3. kör felénél, majd utána a 6. kör felénél kellett kihorgászni a tóból (csónakkal jönnek érted, ha túl messze pottyansz a vízbe). A legnagyobb félelmem ez volt. Egyedül a tó közepén. Szerencsére a mellény fent tartott és az élmény is feledtette velem, hogy mennyire rémisztőnek is találtam előtte ezt a helyzetet.

Összegezzünk:

Nos, így elsőre teljese elégedett voltam a teljesítményemmel. Irányítani tudtam a deszkát, kerülgettem a bójákat, az átkapcsolásokat is sikerrel véghezvittem és egy kézzel elengedtem a kötelet. Hatalmas élmény volt! Életem legjobb döntéseinek listájára biztosan felkerült. Megérte minden csobbanást, fárasztó kiúszást, és hogy első nap megittam a Velencei-tó felét. Ha lehetőségetek van kipróbálni, ne habozzatok! Izomlázban gazdag próbálkozást kívánok nektek!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)