Magazin

Blog

El Camino dilemma: bakancs vagy cipő?

„Régebben is gondolkodtam rajta, hogy milyen jó lenne végigmenni az El Caminón, de valahogy sosem vettem rá magam. Idén viszont úgy alakult az életem, hogy eldöntöttem, elindulok…”- így kezdődik Köllő Csabi, decathlonos sporttanácsadó története az El Caminóról. Csabi már úton van, onnan jelentkezik írásaival, első cikke az egyik legfontosabb témát érinti: milyen cipőben induljunk el egy 1000 km-es túrára?

Túrabakancs vagy terepfutó cipő?

2 hét és 350 km gyaloglás...itt tartok jelenleg. Mielőtt nekivágtam, az egyik legfőbb kérdésem az volt, hogy túrabakancsot vagy terepfutó cipőt válasszak? Beszéltem néhány emberrel, akik megjárták az El Caminót, továbbá tapasztalt túrázókkal is, de nem volt egyértelmű számomra, mi lenne a megfelelő lábbeli. A választásom végül két cipőre esett, és nagyon örülök, hogy így döntöttem. 

El Camino cipő dilemma - Kalenji terepfutó cipő
Végül egy Kalenji terepfutó cipőre esett a választás

Az első egy Kalenji terepfutó cipő, amiben eddig 350 km-t tettem meg, keresztül a Pireneusokon, köves terepen, egyetlen vízhólyag nélkül. A harmadik napon Pamplonában már szinte mindenki csak papucsban tudott menni, mert a bakancs feltörte a lábukat. Nincs is rosszabb, mint fájós lábbal számolni a hátralévő távolságot ahelyett, hogy az ember gyönyörködne a természetben. A második cipőm egy speciális technológiával készült Newfeel nordic walking cipő, ami szintén nagyon könnyű. Lényege, hogy a vizet nem engedi be, de a párát kivezeti a cipőből, így csökken a vízhólyag kialakulásának veszélye, és nagyon komfortos viselet.

A kényelem a legfontosabb

A cipő mellett szól még a nagyon kis súlya, nem okoz gondot napi 10 órán keresztül viselni 20-30 km-eket gyalogolva. Jól szellőzik és gyorsan megszárad, ellentétben a bakancsokkal. A legtöbbet erdőben és földutakon, valamint városok, falvak utcáin gyalogolunk, így szerintem nem indokolt a nehéz túrabakancs viselése, de bárhogy is döntsön az, aki elindul egy ilyen útra, a lényeg, hogy kényelmes lábbelit válasszon, és mindenképp „törje be” még az indulás előtt. 

El Camino cipő dilemma - Csabi
Csabi 2 hete van úton az El Camino zarándokúton

 Csabi élményeit a saját blogján is követhetitek: www.peregreeno.travel.blog

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)