Magazin

Blog

El Camino - Öltözködési tippek

Csabi október elején vágott neki az El Caminónak, így az őszi, változékony időjárás kísérte végig útját. Írásában kifejti, milyen ruházattal, felszereléssel készült erre a túrára az őszi évszaknak megfelelően.

Spanyolországba is beköszöntött az ősz, a különbség viszont az otthoni és az itteni időjárás között a nagy hőingadozás és a változékonyság. Október elején indultam a Pireneusokból, keresztül Navarra és La Rioja tartományon, ahol reggel köd és 4-6 °C, napközben pedig tűző napsütés és 23-25 °C várt rám, néha esővel és széllel megspékelve. Castilla y León tartományban, október közepén és végén a napközbeni hőmérséklet már alacsonyabb volt, 15-18 °C, ám Galíciába érve november elején már csak a rengeteg eső és 6-10 °C volt jellemző.

 

A Camino Frances útvonala

Elsőre úgy látszik, hogy ha ennyire változatos az időjárás, akkor nagyon sok ruhára van szükség, amit ráadásul a hátizsákban kell cipelni. Mivel minden gramm számít, érdemes megfontolni, mit viszünk magunkkal, ami megvéd minket minden időjárási körülmények között és amellett még kényelmes is. Két szempont szerint érdemes választani; az egyik a réteges öltözködés, a másik a megfelelő technikai ruházat.

 

Túraruházati rétegrend

 

1.   Külső héjréteg, ami megvéd az esőtől és a széltől

Én egy Quechua Trek 500 Windwarm Softshell kabátot viseltem az egész út során, ami alatt csak egy póló volt. Mivel mozgás közben a testünk hőt termel, így egyáltalán nem fáztam, még a hideg reggeleken sem.

 

2.   Középső réteg, amely melegen tart

Egy Quechua MH 520 polárt vittem az útra, de erre csak az utolsó napokban volt szükségem, illetve amikor megálltunk pihenni és hűvös volt. Előnye, hogy nagyon könnyű és gyorsan szárad, ami a két legfontosabb elvárás a Caminón.

 

3.   Alsó réteg, ami pedig a komfortérzetet biztosítja

Ez a réteg érintkezik közvetlenül a bőrünkkel, így fontos, hogy kényelmes legyen. 3 db pólót vittem magammal; egy Quechua MH100 rövid ujjú technikai pólót, egy Forclaz Travel 100 rövid ujjú és egy Forclaz Travel 500 hosszú ujjú merinói gyapjú pólót. Ezek a gyapjú pólók nem szúrnak, nem büdösödnek, nagyon könnyűek és kényelmesek.

Külső, középső és alsó réteg - a három rétegű öltözködés szabálya

 

Nadrág

Remek választás volt a Forclaz Trek 500 nadrág, amelynek a szárát a cipő levétele nélkül le lehet venni, valamint a hátsó és a lecipzározható rész vízlepergető tulajdonsággal is bír, ami a kisebb esőknél nagyon hasznos volt. Továbbá elég csak a lecipzározható részt kimosni, ha csak ott lett sáros. Szintén nagyon kényelmes és strapabíró ruházat.

 

Nyaksál

Az egyik leghasznosabb dolog a Caminón, véd a tűző naptól, a széltől és a hidegtől. Én egy Quechua Trek 500 merinói gyapjú nyaksálat vittem, amely a kedvenc darabom volt végig az úton. Könnyű és kényelmes viselet, legközelebb kalap helyett is ezt viszem.

A nyaksál hidegben, melegben egyaránt jól jött

 

A merinói gyapjú

...lágy, finomszálú, és az ebből készült szövet pedig puha, meleg, biológiailag lebomló, és mivel minden egyes szál lélegzik soha nem lesz kellemetlen szaga. Nem szúr, mint a hagyományos gyapjú, hőszigetelő képessége kiváló, és nagyon kényelmes viselet.

 

Csabi élményeit a saját blogján is követhetitek: www.peregreeno.travel.blog

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)