Magazin

Blog

El Camino tippek – Hogyan pakoljak be?

Army Roll Method – azaz tekerj, ne hajtogass! Ezzel a technikával sokkal kevesebb helyet foglalnak a ruháink, így vagy több dolgot tudunk a hátizsákba pakolni, vagy akár egy kisebb zsák is elég lehet. A népszerű videómegosztón található kisfilmekből pár perc alatt megtanulhatjuk, hogyan is kell ezt csinálni. Ám azon kívül, hogy ezzel a technikával csomagoljuk ruháinkat, törekedjünk arra, hogy logikus sorrendet is tartsunk a hátizsák bepakolásnál.

A hátizsák alja

A hátizsák aljára olyan terjedelmes felszereléseket pakoljunk, melyekre estig nem lesz szükségünk, és könnyedén összenyomhatók. A Caminón én ide pakoltam a hálózsákot, a törölközőt, valamint szükség esetén a (külön becsomagolt) mosásra váró ruhákat. Néhányan úgy pakolnak, hogy a hálózsáknak nem marad már hely és kívülre kerül. A tüskék, tövisek könnyen kiszakíthatják a hálózsák vékony huzatát – az esőről már nem is beszélve.

A hátizsák közepe

A hátizsák közepére pakolhatók a nehezebb és kemény felszerelések, melyekre előreláthatóan nem lesz szükségünk útközben. Nekem ilyen volt a tartalék folyadék, a 2. cipő, ételek, a neszesszer és az extra ruházat. Ezeket is főleg úgy érdemes bepakolni, hogy a nehezebbek kerüljenek a testünkhöz közel, és a könnyebbek a külső felére. Ha folyadékot is teszünk a hátizsák belső részébe, a cuccaink közé – legyen az palackos víz, vagy dobozos üdítő – pakoláskor mindig kétszer ellenőrizzük le, hogy tényleg jól zárnak-e! Ugyanígy van a víztasak esetében is, ha valaki azt használ. Nekem nem volt, így a víztasak helyén a papucsomat tároltam.

Felső rész

A hátizsák felső részére pedig azokat a cuccainkat pakoljuk, melyekre menet közben is szükségünk lehet. Ilyen például egy meleg felső, a napkalap, az esőkabát, vagy az elsősegélycsomag, illetve a toalett-szett.

Hogyan pakoljak El Caminóra?
Az ábra jól mutatja, hova kerüljenek a könnyebb és nehezebb súlyok.

Külső zsebek

A zsák kialakításától függően néhány külső zseb is található rajta, de a kupola tetején is nagy valószínűséggel van egy. Ezekbe kerüljenek azok a cuccaink, melyekre útközben többször is szükségünk lehet: papírzsebkendő, szendvics, energiaszelet, müzli, csoki, sapka, kesztyű, zarándokigazolvány, térkép, fejlámpa, rovarriasztó, naptej, stb.

A hátizsákunk külső részére lehetőleg ne kerüljön semmi a túraboton és esetleg a kulacson kívül, mert ezek a dolgok túra közben akadályozhatnak minket, beleakadhatnak egy faágba, vagy bokorba és ráadásul az esőhuzat gyors felhelyezését is igencsak megnehezíthetik.

Akkor pakoltunk jól, ha a hátizsák súlypontja a gerincünkhöz közel, nagyjából a két lapockánk közt helyezkedik el.

Buen Camino!

Az író személyes blogja: https://peregreeno.travel.blog/

Az El Caminóval kapcsolatos tippeket Csabi írta, aki októberben járta végig a zarándokutat. Csabival személyesen székesfehérvári Decathlon áruházban találkozhattok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)