Magazin

Blog

El Camino tippek – Milyen hátizsákot válasszak?

A hátizsák az ember anatómiai adottságait kihasználva, a test legjobban terhelhető részére illeszkedik – a csípőre és a hátra – azaz azokra a helyekre, ahol hosszútávon nehéz terheket tudunk cipelni. A megfelelő hátizsáknak passzolnia kell testi adottságainkhoz, felszerelésünkhöz és a túrázási szokásainkhoz is.

Hogyan válasszunk hátizsákot és hogyan állítsuk be?

Elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy milyen felszerelést viszünk magunkkal, és ehhez érdemes hátizsákot választani. A főbb kiválasztási szempontok között szerepel az évszak, a várható időjárás és az általunk meghatározott kényelmi igények. Ne vigyünk felesleges dolgokat, mint pl. hajszárító, vastag könyv, vagy a kedvenc kispárnánk, így nem kell a hátizsák külső felületén szállítani dolgokat, és csökken az esélye, hogy elhagyunk valamit, vagy esetleg beleakadunk egy bokorba. Továbbá a hátizsákunkon ide-oda himbálózó tárgyak rossz hatással vannak az egyensúlyunkra is.

Mivel én október elején indultam, egy 40L-es Quechua MH500-as hátizsákkal mentem végig, és azt kell mondjam, hogy a legjobb választás volt. Önsúlya 1,3 kg, ami nagyon könnyűnek számít.

Az én felszerelésem, amelyről az előző cikkemben is írtam:

2 db túranadrág, 3 db póló, 3 pár zokni, 3 db futóalsó, 1 db futónadrág, 1 db rövidnadrág, 1 db polár pulóver, 1 db héjkabát, 1 db nyaksál, 1 db 1 literes és 1 db 0,5 literes kulacs, 2 pár cipő, 1 db hálózsák, 1 db XL-es törölköző, 1 db túrakalap, 1 db túraing, 1 db sapka, 1 pár papucs, 1 db esőponcsó, 1 pár futókesztyű, 1 db túrabot, 1 db 10 L-es, összehajtható hátizsák, tisztasági és elsősegély csomag, kameraállvány, powerbank és egyéb elektronikai felszerelés.

Milyen hátizsákot válassz El Caminóra?
Quechua MH500-as hátizsák, 40 literes

Ez mind belefért a hátizsákba (kivéve a túrabot, és amit éppen viseltem) egy ún. Army Roll Method csomagolási technikának köszönhetően, amelyet a legnagyobb videómegosztón láttam. A bepakolt hátizsákom kezdeti súlya 6,4 kg volt, de amikor vizet és ételt is vittem magammal az út során, akkor azért 8-8,5 kg-ra is felduzzadt, így ezeket mindenképpen vegyük figyelembe a tervezés során.

Hátizsák El Caminóra
A hátizsák kezdeti súlya 6,4 kg volt.

A tároló kapacitás mellett fontos, hogy olyan hátizsákot válasszunk, amely jól illeszkedik felsőtestünkhöz. Az általam használt hátizsák egyik nagy előnye, hogy hevederei a hátrésznél állíthatóak a felsőtestünk hosszúságához.

Állítható pontok a hátizsákon és a helyes sorrend:

Mivel a súly nagy részét a csípőnkön viseljük, a derékhevederrel kezdjük a beállítást úgy, hogy a derékheveder a csípőcsontunkra „üljön” fel, majd a vállhevedert húzzuk meg. Ezután a mellkas hevedert állítsuk be, majd végül a súlymegemelő heveder beállítása következik.

Derék heveder beállítása
Vállheveder beállítása

A Caminón jó néhány embernek kellett segíteni a súlymegemelő hevedert beállítani, mert nem is tudták, hogy ilyet is lehet. Ezek a hevederek megakadályozzák, hogy a hátizsák nagyon eltávolodjon hátunk felső részétől és lecsússzon a derekunk felé, ezzel rontva az ideális súlypont-pozíciót, és elég kellemetlen hátfájást tud okozni, ha nincs beállítva.

A kényelem és stabilitás érdekében próbáljuk meg úgy beállítani a hátizsák pántjait és csatjait, amíg az a legkényelmesebben nem fekszik a hátunkon.

A következő cikkben a hátizsák helyes bepakolásáról lesz szó.

Buen Camino!

Az író személyes blogja: https://peregreeno.travel.blog/

Az El Caminoval kapcsolatos tippeket Csabi írta, aki októberben járta végig a zarándokutat. Csabival személyesen székesfehérvári Decathlon áruházban találkozhattok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)